(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Spánkom ku štíhlosti alebo: Osem hodín odpočinku dokáže zmeniť aj postavu

Autor BL február 2019 -
Spánkom ku štíhlosti alebo: Osem hodín odpočinku dokáže zmeniť aj postavu Pixabay / Ilorcraft

Spánok sa spája s mnohými benefitmi. Revitalizuje telo aj dušu. Ukazuje sa, že dodržiavaním spánkového režimu sa môžete vyhnúť priberaniu a, naopak, podporiť tvarovanie svalov.

Štúdia uverejnená nedávno v akademickom časopisue Sleep opäť preukázala, že kvalitný spánok je významným pomocníkom v chudnutí. Naopak, ten nekvalitný telu neprospieva. 

Pri zlom spánku dochádza okrem iného k nárastu stresového hormónu kortizolu o 37 % a telo v takej situácii potom začne ako zdroj energie využívať svalovú hmotu a nie cukry a tuky. 

Naopak, ako naznačuje výskum spoločnosti Sporteluxe, hlboký spánok pomáha zvýšiť produkciu rastového hormónu, ktorý je základom pre udržanie svalovej hmoty. Popri tom vedci poukazujú aj na ďalšie, dlhodobo známe benefity kvalitného spánku. Patrí medzi ne napríklad to, že vďaka spánku vzrastá hladina hormónu leptínu, vďaka ktorému sa cítime plnší a skôr sýti, a znižuje sa hladina hormónu ghrelinu, ktorý vyvoláva chuť na jedlo. Každú hodinu, počas ktorej spíme, navyše dochádza k spaľovaniu okolo 50 až 100 kalórií. A to je pre niekoho tiež dobrý dôvod na to, aby si doprial odpočinok.

„Chudnutie si vyžaduje energiu a ak podceníte kvalitný 7- až 8-hodinový spánok, môže sa to na ňom negatívne premietnuť,“ vysvetlil vedec Charles Elder pre Daily Mail. Ale príliš dlhý spánok podľa neho tiež už ale nie je zdravý a môže nepriaznivo ovplyvniť energetickú bilanciu človeka.

BL

Zdroj: Netky