V akom strmom svahu možno nechať zaparkované 14-tonové obrnené vozidlo?

Autor Tomáš Kurtanský február 2019 -
Obrázok je montáž, ale náklon auta Gerlach je reálny. Obrázok je montáž, ale náklon auta Gerlach je reálny.

Používateľov v armáde zaujímajú aj takéto veci; ide o schopnosti pre ostré nasadenie. Auto Gerlach pri teste vydržalo stáť bez pohybu dosť blízko k magickej hodnote 45 stupňov.

Slovenské obrnené vozidlo 4x4 Gerlach pokračuje v sérii špeciálnych záťažových testov aj v roku 2019. Po testoch balistickej odolnosti a preverení v náročnom teréne i na pretekárskom okruhu úspešne prešlo extrémnymi skúškami ďalších dôležitých prvkov svojej konštrukcie.

Cieľom testov, ktoré sa nedávno konali na pôde Vojenského technického ústavu pozemného vojska vo Vyškove (ČR) bolo preveriť predovšetkým účinnosť a robustnosť parkovacieho brzdového systému, ktorý môže zohrávať dôležitú úlohu v krízových situáciách.

Gerlach bol konfrontovaný so všeobecnou požiadavkou vojsk na udržanie vozidla vo svahu s náklonom 60 %, teda pod uhlom asi 30°. „Tento sklon je hranicou, pri ktorej už fyzikálne zákony začínajú byť pre udržateľnosť vozidla kritické, najmä z pohľadu koeficientu trenia. V ostrom nasadení však môže vyvstať potreba odstaviť vozidlo bez motora v akomkoľvek teréne. Ide preto o dôležitý taktický parameter,“ vysvetlil Pavel Bušta, manažér projektu Gerlach.

Preverené na plošine

Uvedené testy prebiehali na špeciálnej naklápacej plošine, ktorá postupne s narastajúcim náklonom testovala limity obrnenca. Vozidlo prešlo skúškami s vysokou rezervou, keď sa udržalo v náklone 78 % (uhol 38,2°) v smere „do kopca“. Pri teste náklonu „z kopca“ Gerlach bez problémov parkoval dokonca v sklone 83,9 % (uhol 40°).

Gerlach náklon

Počas testov bolo vozidlo naložené na maximálnu hmotnosť 14,2 tony, keď simulovalo hmotnosť 6-člennej posádky s plnou výbavou, ako i maximálnu hmotnosť nákladu v cargo priestore. Ako vysvetlil P. Bušta, spomínané výsledky sa podarilo dosiahnuť aj použitím špeciálnych komponentov a spoluprácou parkovacieho systému so špeciálnou zostupnou prevodovkou, nakoľko samotný systém parkovacej brzdy by takýto nápor nemusel zvládnuť.

Výstupom z testov je osvedčenie Vojenského technického ústavu ako certifikačnej autority. Dodajme, že v predchádzajúcich záťažových testoch dosiahol Gerlach métu tzv. 100%-ného stúpania, teda v uhle 45°, na krátkom úseku, takisto v plnej 14-tonovej záťaži. Aj tým vozidlo potvrdilo nadštandardnú priechodnosť rôznymi typmi terénu vrátane piesku. Na dlhých úsekoch komfortne zvláda stúpanie 60 %.

Gerlach: Nový koncept, vyššia bezpečnosť

Gerlach, ktorý vyvíja spoločnosť Zetor Engineering – slovenská sestra známeho brnianskeho podniku – je taktické obrnené vozidlo novej generácie. Pri jeho vývoji boli zohľadnené najnovšie technické a konštrukčné požiadavky na vozidlo 21. storočia, ako aj reálne skúsenosti z vojenských konfliktov či rely Dakar. Koncept vyniká vysokou bezpečnosťou, agilitou a univerzálnosťou.

Pri predchádzajúcich skúškach vo Vojenskom technickom a skúšobnom Ústave Záhorie, ako aj vo Vojenskom technickom ústave pozemného vojska vo Vyškove preukázal Gerlach podľa výrobcu nadštandardné schopnosti v teréne. Zdolal terénny schod s výškou 50 cm a prekonal zákop široký jeden meter. Pri prekonávaní oboch prekážok malo vozidlo takisto záťaž 6 x 120 kg, teda ako 6-členná plne vybavená posádka, a náklad 1 000 kg v zadnom nákladnom priestore.

Kabína pre posádku je koncipovaná ako pretlaková pancierová kapsula s mimoriadne veľkým „safety“ objemom 7,7 m3. Oproti bežným 4 – 5 ponúka miesto až pre 6 členov posádky s výškou až 190 cm a hmotnosťou 130 kg vrátane výstroje. V prípade potreby poskytne priestor aj pre ďalších dvoch členov posádky. Kabína je uchytená nezávisle na podvozku vozidla a tak pri jeho poškodení mínou zostane posádka chránená. Konštrukcia zároveň umožňuje veľmi rýchle opustenie kabíny vozidla.

Gerlach je pripravený na montáž rôznych stupňov balistickej a protimínovej ochrany podľa   STANAG 4569 – a to balistická ochrana volume 1 a level 3 a protimínová ochrana – volume 2, level 3a, 3b. Vozidlo je tak okrem streľby z ručných útočných zbraní používaných v súčasných konfliktoch schopné odolať aj protitankovej míne o sile 8 kg TNT pod nápravou i pod kabínou. Už v základnej verzii s pohotovostnou hmotnosťou 12 ton je zabudovaná filtroventilácia s klimatizáciou a ochranou proti účinkom chemických, biologických a jadrových zbraní.

Variabilný nakladací priestor v zadnej časti vozidla odvezie až 1,5 tony výstroje alebo vybavenia. Verzie vozidla je možné rýchlo meniť podľa požiadaviek danej misie.

Dynamika a sila

Jedným z dôležitých parametrov vozidiel v tejto triede je ich dynamika, ktorá sa hodnotí pomerom výkonu k hmotnosti. V prípade Gerlachu je to vysoký pomer 17,1 kW/tonu. Vozidlo dynamizuje nemecký 6-valcový motor MTU s výkonom 240 kW. Je podporovaný špeciálnou 6-stupňovou automatickou prevodovkou umožňujúcou maximálne využiť výkon motora v celej škále otáčok. Rozvod výkonu na nezávisle zavesené kolesá prenáša súprava výborne vyvážených kardanov cez zostupnú prevodovku GHM, ktorá patrí ku svetovej špičke v distribúcii krútiaceho momentu pri pohonoch všetkých kolies.

V testoch na pretekárskom okruhu Slovakiaring za daždivého počasia dosiahol Gerlach maximálnu rýchlosť 125 km/h. Preukázal aj veľkú ťažnú silu, keď sa s 28-tonovým ťahačom rozbehol a krúžil celú hodinu po okruhu pri zachovaní požadovaných teplotných parametrov. 

Podpora pre domáci priemysel

Gerlach ako slovenský produkt môže znamenať silnú podporu pre domáci priemysel. Vývojové a inžinierske činnosti si každý dodávateľ spravidla ponecháva v krajine pôvodu. V prípade Gerlacha bude výskumno-vývojová činnosť a know-how počas celej doby trvania projektu sústredená na Slovensku.

V prípade že vozidlo na Slovensku uspeje, otvára to možnosti aj na jeho export. V súčasnosti spoločnosť Zetor Engineering komunikuje parametre vozidla aj v krajinách ako Poľsko, Rumunsko či Slovinsko.

Tomáš Kurtanský, Media Knowledge

 

rsz 180511 zet gerlach bok

Multimédiá


Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo