(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Súťaž združenia pre české pamiatky UNESCO pokračuje aj v roku 2019 v česko-slovenskom formáte

Autor Michaela Severová február 2019 -
Český Krumlov Český Krumlov Pixabay

Návštevnícka súťaž o ceny sa v ČR koná od roku 2012 a v roku stého jubilea 1. republiky ju rozšírili o Slovensko. Pre veľký ohlas to tak pokračuje aj ďalej.

Prvý ročník súťaže pre návštevníkov českých a moravských pamiatok UNESCO zorganizovali v roku 2012 pri príležitosti dvadsiateho výročia od zápisu prvých českých pamiatok do Zoznamu UNESCO.

V roku 2018 to bolo presne 25 rokov od rozdelenia Československa a 100 rokov od založenia spoločného štátu. V týchto výročiach sme videli príležitosť v rámci siedmeho ročníka súťaže predstaviť všetky pamiatky UNESCO v Českej aj Slovenskej republike. Chceli sme pripomenúť, že pamiatky UNESCO z oboch strán súčasnej hranice k sebe majú veľmi blízko – a to nielen pokiaľ ide o vzdialenosť. Dvanásť českých a sedem slovenských pamiatok UNESCO bolo opäť spolu – v rámci projektu Česko-UNESCO-Slovensko minimálne na hracej karte našej súťaže.

Toto spojenie sa milovníkom pamiatok UNESCO páčilo, a preto sú pravidlá „nekonečnej“ súťaže rovnaké aj v roku 2019.

Spoločnosti priateľov pamiatok UNESCO

So súťažou úzko súvisí aj vznik Spoločnosti priateľov pamiatok UNESCO s názvom UNES&CO. Ak navštívite do konca roka minimálne tri miesta UNESCO z celkových devätnástich a získate v informačnom centre či na atraktivite v mieste pečiatku do príslušného poľa na hracej karte, máte vyhraté; stávate sa VIP členom. Táto úroveň členstva so sebou prináša zaradenie do žrebovania o 20 veľmi zaujímavých cien vrátane víkendových pobytov. Chýbať nebude ani rad voľných vstupeniek a hmotných cien z miest UNESCO. Do bonusového zlosovania o mobilný telefón a tablet postupuje každý súťažiaci, ktorý bude mať buď všetky pečiatky z Českej, alebo Slovenskej republiky, alebo aspoň jednu pečiatku z troch z opačnej strany hranice.

Lokality UNESCO v ČR a SR

Prajeme veľa pozitívnych zážitkov na vašich cestách a ďakujeme za váš záujem o české, moravské a slovenské pamiatky UNESCO. Do súťaže sú zapojené tieto lokality:

Historické centrum Českého Krumlova (na Zoznam UNESCO zapísané v roku 1992) Historické centrum Prahy (zapísané v roku 1992)
Historické centrum Telče (1992)
Pútnický kostol sv. Jána Nepomuckého na Zelenej hore v Žďári nad Sázavou (1994)
Historické centrum, Chrám sv. Barbory, Katedrála Nanebovzatia Panny Márie v Sedlci (1995)
Lednicko-valtický areál (1996)
Dedinská rezervácie Holašovice (1998)
Záhrady a zámok v Kroměříži (1998)
Zámok a zámocký areál v Litomyšli (1999)
Stĺp Najsvätejšej Trojice v Olomouci (2000)
Vila Tugendhat v Brne (2002)
Židovská štvrť a bazilika sv. Prokopa v Třebíči (2003)

Mesto Banská Štiavnica a technické pamiatky v okolí (zapísané v roku 1993)
Pamiatková rezervácia ľudovej architektúry Vlkolínec (1993)
Spišský hrad a pamiatky okolia doplnené o historické jadro mesta Levoča (1993 a 2009)
Slovenské jaskyne a priepasti (1995)
Historické jadro mesta Bardejov (2000)
Karpatské bukové pralesy (2007)
Drevené kostolíky Karpatského oblúka (2008)

Michaela Severová, výkonná riaditeľka združenia České dědictví UNESCO