(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Slováci cestujú do Nemecka za pivnými radovánkami, na návštevu hradov a historických miest

Autor MH marec 2019 -
Hrad Katz, Sankt Goarshausen, Porýnie-Falcko Hrad Katz, Sankt Goarshausen, Porýnie-Falcko Pixabay

Návštevníci zo Slovenska radi spájajú služobné cesty s poznávaním nemeckých regiónov, gastronómie a kultúry. Podnikateľka Alena Hrehušová vidí v tomto druhu turizmu veľký potenciál.

Alena Hrehušová je konateľkou a zakladateľkou cestovnej agentúry Orbis AH, s. r. o., ktorá ponúka pobyty a programy v Spolkovej republike.

O ktoré regióny v Nemecku sa najviac zaujímajú slovenskí turisti?

Turisti zo Slovenska sa v Nemecku zaujímajú hlavne o oblasť Bavorska, o hrady a zámky, Bodamské jazero, ale aj o veľké mestá ako Berlín, Hamburg, Mníchov, Kolín, pobyty v zábavných a tematických parkoch, ale začínajú objavovať aj pobrežie Baltického a Severného mora a cesty za poznávaním histórie a kultúry Nemecka.

Akú úlohu zohráva cestovanie do Nemecka pre slovenské firmy?

Spoločnosti zo Slovenska do Nemecka cestujú hlavne na slávnosti a ochutnávky piva a vína, spojené s návštevou futbalového zápasu. Tiež spoločnosti, ktoré majú materské firmy a výrobné fabriky v Nemecku, cestujú na pracovné cesty s klientmi zo Slovenska s programom poznávania daného regiónu. Také programy sú šité na mieru, aby klienti dostali dokonalý obraz o krajine.

alena hrehusova youtube Alena Hrehušová

Nemecko patrí k výstavným veľmociam. Mnoho slovenských podnikateľov tam vystavuje svoje produkty na medzinárodných výstavách alebo sa na nich zúčastňujú ako návštevníci za účelom získania obchodných partnerov a nových nápadov pre svoje podnikanie.

Aký potenciál má podľa vás turizmus v Nemecku?

Má obrovský potenciál. Nemecko patrí medzi krajiny s najrýchlejšie rastúcim cestovným ruchom; v Európe predbehlo už také turistické veľmoci ako Francúzsko, Taliansko a po Španielsku je druhou najviac navštevovanou krajinou. Tento trend sa týka aj slovenských návštevníkov, ktorí postupne objavujú túto nádhernú krajinu – aj vďaka výbornej dostupnosti a možnosti návštevy celoročne. Nárast počtu ich prenocovaní je 10 – 12 % ročne.

Nemecko je veľká krajina, a to nielen rozlohou, ale aj históriou, kultúrou a rozmanitosťou možností trávenia voľného času. Na severe pri Baltickom a Severnom mori s typickou atmosférou pláži s jemným pieskom a sedacími košmi, ktoré chránia nielen pred slnkom, ale aj pred vetrom – na pevnine aj ostrovoch ako Rujana a Sylt. Obľúbené sú zimné pobyty na horách, pobyty pri jazerách, v prírode, aj cesty za poznávaním bohatej histórie hradov, zámkov a pamiatkami na panovníkov, ktorí významne ovplyvnili dejiny Európy.

Veľmi obľúbené sú zábavné, vodné a tematické parky. Mnoho z nich sa radí medzi najlepšie a najväčšie na svete. Nemecku patrí v cestovnom ruchu mnoho NAJ – a to nielen v európskom, ale aj v celosvetovom porovnaní.

Aký je váš osobný tip na výlet do Nemecka?

Mojím tipom je Porýnie. Trasa, ktorá je spojená nielen s riekou Rýn a romantickou plavbou po nej z Mainzu do Koblenzu, ale je tam aj „cyklistická diaľnica“ – cyklistická cesta s dvomi pruhmi v každom smere, ktorá prechádza vinicami prevažne s vysadenou odrodou Riesling a po trase sú aj možnosti ochutnávok. Putovanie po tejto nádhernej krajine sa tiež spája s návštevou hradov, ktorých sa po obidvoch stranách Rýna týči vyše tridsať. Je to pastva pre všetky zmysly spojená s pohybom.

MH

(Prevzaté z newsletra Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory)