(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Funkčné potraviny chránia pred závažnými ochoreniami

Autor HV marec 2019 -
Funkčné potraviny chránia pred závažnými ochoreniami Pixabay / Jacqueline Macou

Chcete sa vyhnúť rôznym chorobám a byť dlho fit? Začnite pravidelne jesť funkčné potraviny a vaše telo sa vám poďakuje.

Funkčné potraviny sú potraviny, ktoré majú vďaka prítomnosti účinnej látky pozitívny vplyv na fyzické i psychické zdravie človeka. Pôsobia preventívne a zároveň pomáhajú v liečbe rôznych typov ochorení. Pri dostatočnom príjme vytvárajú v tele ideálne podmienky na správne fungovanie orgánov a obranyschopnosť organizmu.

Patria sem potraviny s vysokým obsahom nutričných látok, akými sú vláknina, baktérie mliečneho kvasenia, bielkoviny alebo polynenasýtené mastné kyseliny, vitamíny, antioxidanty a peptidy. Ich zaradenie do každodenného jedálneho lístka nie je pre Slováka komplikované ani finančne náročné. Kde ich teda hľadať?

Zázrak menom fermentácia

Kráľovstvom fermentovaných produktov je bez pochýb Ázia. Japonci či Kórejci už stáročia poznajú silu fermentácie, teda procesu zdravého konzervovania potravín. Ten prebieha vďaka kvasinkám a baktériám mliečneho kvasenia, ktoré majú pozitívny vplyv na našu tráviacu sústavu. Zdravá mikroflóra v črevách, inak povedané zdravé trávenie, bojuje proti vzniku rôznych infekcií, zápalov či čoraz častejších alergií.

Kvôli fermentovaným produktom však nemusíte utekať do obchodov s ázijskými potravinami, nájdete ich poľahky aj medzi tými slovenskými. Skvelou voľbou bude napríklad kvasená kapusta alebo mliečne výrobky s obsahom živých kultúr, teda biele jogurty a kefíry. Pri kúpe sa však vyhnite nízkotučným či ochuteným verziám.

Zdravé tuky nájdete v kokosovom oleji

Kokosový olej sa v posledných rokoch stal súčasťou kuchyne aj v slovenských rodinách. Ak ste ho doteraz nevyskúšali, mali by ste to čo najskôr napraviť. Prečo? Za studena lisovaný kokosový olej je považovaný za výborný zdroj „zdravých tukov“, obsahuje totiž významné množstvo nasýtených mastných kyselín stredného reťazca. Olej sa môže pochváliť aj veľkým obsahom kyseliny laurovej, ktorá má antibakteriálne a antimykotické účinky.

Na trhu sú dnes dostupné rozličné typy kokosového oleja, žiaľ, aj s rozličnou kvalitou. Pri výbere preto berte ohľad nie na cenu, ale na spôsob výroby, ideálne bude, ak pred rafinovanými uprednostníte oleje lisované za studena.

Zázvor vylieči nádchu i tráviace problémy

Zázvor (ďumbier) patrí k úžasným darom prírody, obsahuje veľké množstvo vitamínov A, B, C, E a dôležité minerálne látky, najmä vápnik, fosfor a železo. Je výborným pomocníkom pri nádche, prechladnutí a oslabenej imunite, zároveň uvoľňuje hlieny a zvyšuje činnosť pečene.

Pomôže vám aj so zažívacími ťažkosťami, žalúdočnými vredmi či pálením záhy. Zázvor vraj pomáha aj pri nevoľnostiach z cestovania alebo pobytu na lodi. Pri tejto potravine si však dajte pozor na množstvo, inak hrozí predávkovanie. Za deň by ste nemali užiť viac ako 4 gramy.

Prečo jesť ryby pravidelne?

Diabetológ, kardiológ či nutričný poradca – každý z nich považuje ryby za jednu z „naj“ potravín, ktoré môžete svojmu telu dopriať. Dôvodov je veľa. Morské ryby, najmä losos, sú výborným zdrojom omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré posilňujú imunitu a trávenie, okrem toho pomáhajú proti osteoporóze a kardiovaskulárnym ochoreniam. V rybách sa nachádza aj veľké množstvo vitamínu D, E a selénu.

Keďže na Slovensku prirodzený zdroj morských rýb chýba, odborníci odporúčajú nahradiť ich sčasti výživovými doplnkami, rybím olejom a vitamínom D. Aj tu sa však oplatí sledovať kvalitu produktov aj samotných výrobcov. Najväčšiu koncentráciu vitamínu D3 na jednu kapsulu na slovenskom trhu v súčasnosti obsahuje Puori Vitamín D3. Táto forma vitamínu D sa rozpúšťa len v tukoch, každá kapsula preto obsahuje extra panenský kokosový olej.

Orechy ako prevencia infarktu a mŕtvice

Orechy rôzneho druhu sú výborným zdrojom omega-3 nenasýtených mastných kyselín, vitamínu E, antioxidantov či L-arginínu. Táto funkčná potravina znižuje hladiny „zlého“ cholesterolu a zabraňuje upchávaniu ciev, čím nás chráni pred srdcovocievnymi ochoreniami, najmä mŕtvicou a srdcovým infarktom. Vitamín E zase spomaľuje starnutie buniek a znižuje krvný tlak.

U nás sú najviac rozšírené vlašské orechy, ktoré sa môžu pochváliť najvyšším obsahom omega-3 tukov. Vďaka tomu pozitívne vplývajú na krvný tlak a činnosť mozgu. Ak ste sa už orechov prejedli, skúste ich nahradiť populárnymi orieškovými maslami. Pozor si ale dajte na to, aby neobsahovali konzervanty, cukor či palmový tuk.

Pohár červeného vína na zdravie i chuť

Áno, čítate dobre. Aj červené víno sa môže pochváliť množstvom pozitív pre naše zdravie. Hroznové šupky totiž obsahujú silný antioxidant resveratrol, ktorý pomáha pri prevencii cukrovky a srdcovocievnych ochorení. Vďaka vysokému obsahu flavonoidov má červené víno protizápalové, antibakteriálne a antivírusové účinky. Pohár červeného moku vám môže tiež pomôcť pri úprave vysokých hodnôt cholesterolu a krvného tlaku.

Nepopierateľným benefitom je urýchlená tvorba červených krviniek, čo ocenia pacienti po chemoterapii a vážnych ochoreniach. Ak víno neobľubujete, skúste ho nahradiť kvalitnou hroznovou šťavou, v nej sa resveratrol nachádza tiež.

HV