(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Slovenská pištoľová karabína sa dostala do užšieho výberu U. S. Army

Autor JF marec 2019 -
Stribog SP9A1s Stribog SP9A1s

Samonabíjacia pištoľ Stribog SP9 kalibru 9 mm od banskobystrickej firmy Grand Power je medzi šiestimi finalistami výberu „subkompaktného zbraňového systému“ pre americké pozemné sily.

Slovenský výrobca spolupracuje na ďalšom vývoji a prispôsobení konštrukcie Striboga s americkým dodávateľom strelných zbraní Global Ordnance LLC. Ten je jeho exkluzívnym partnerom v USA, čo potvrdili v marci novou zmluvou. Predtým, od roku 2014, obe firmy spolupracovali na viacerých obranných projektoch vrátane dodávok pištolí a guľometov pre U. S. Army (pozemné vojsko).

Využije americké vojsko originálnu konštrukciu z Bystrice?

Global Ordnance so sídlom v Sarasote na Floride ponúkol malú zbraň z radu Stribog z produkcie slovenskej firmy do opakovaného tendra americkej armády na subkompaktný zbraňový systém – SCWS (Sub Compact Weapon System). Ďalšími finalistami vo výbere sú Angstadt SCW-0, B&T Trident APC9K-SD, SA-9P od Shield Arms, Sig MPX Copperhead a PTR 9KT na báze HK MP5K od dodávateľa Trident of Odenton.

Global Ordnance vylepšil model Stribog SP9A1 na SP9A1s, ktorý v súčasnosti ponúka na americkom trhu. Slovenská konštrukcia je originálna použitím dvojhmotového záveru, ktorý znižuje spätný ráz a zlepšuje ovládateľnosť zbrane pri streľbe. Na zbraň je možné uchytiť rôzne doplnky ako zameriavač, svietidlo či t-rúčku, keďže je vybavená dvojicami líšt Picattiny a key-mod. Pažbička aj niektoré diely spúšťového mechanizmu sú kompatibilné s dielmi typu AR iných výrobcov. Ramenná opierka sa dodáva za príplatok.

Stribog 2Slovenské strelné zbrane na trhu USA

Spoločnosť Global Ordnance spolupracuje s Grand Power pri uvedení viacerých nových strelných zbraní, predovšetkým pištolí, na americký trh. Okrem Striboga ide najmä o modely K100, K100 X-Trim, P1, P11, P1 Ultra, Q100, Q1S, X-Calibur, P45, P45L, XP45, P40, P40L, XP40, K22S, K22 X-Trim, P380, CP 380 a LP 380.

Grand Power má aktuálne v portfóliu viac ako 40 rôznych modelov pištolí vo všetkých bežných pištoľových kalibroch – .22, .32ACP, .380 ACP, 9 mm Makarov, 9 mm Luger, 9 x 21 mm, .357 Mag, .40 SW, .45 ACP a 10 mm. Spoločnosť, ktorú založil a vedie konštruktér Jaroslav Kuracina, vyrába strelné zbrane už 17 rokov a v súčasnosti vyváža svoje produkty do viac ako 60 krajín sveta. Grand Power aj Global Ordnance majú certifikáty ISO.

JF

Zdroj: Global Ordnance, Grand Power

Multimédiá