(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

On the Road: V Olomouci vystavujú obrazy Boba Dylana

Autor Renáta Fifková apríl 2019 -

Do polovice apríla majú návštevníci možnosť vidieť kolekciu skoro 50 grafických listov vytvorených slávnym spevákom, ktoré pochádzajú zo zbierky londýnskej Halcyon Gallery.

Apríl 2019 patrí v Českej republike Bobovi Dylanovi. Okrem toho, že v dňoch 7. až 9. apríla trikrát vystúpi v pražskej Lucerne, olomoucké Vlastivedné múzeum vystavilo jeho obrazy spolu s fotografiami zachycujúcimi stretnutie s Václavom Havlom a ďalšími exponátmi.

Spevák a textár Bob Dylan – okrem iného držiteľ Nobelovej ceny za literatúru – sa maľovaniu a kresleniu venuje od 60. rokov. Dominantnou témou jeho výtvarnej tvorby sú zážitky a postrehy z ciest, ktoré absolvoval počas svojej dlhej hudobnej kariéry.

Na ceste

Súčasťou výnimočnej výstavy s podtitulom Neznáma tvár známeho umelca je takmer päťdesiat Dylanom signovaných grafických listov z rokov 2008-2014 z limitovanej kolekcie zostavenej londýnskou Halcyon Gallery, ďalej súbor gramofónových platní ako pripomenutie Dylanova hudobnej tvorby a tematické fotografie Alana Pajera, zachytávajúce slávneho umelca s Václavom Havlom počas jeho pražského koncertu v októbri 2003. Výstava, ktorú otvorili vo februári, potrvá do 14. apríla 2019.

galéria

Dylanove diela z prezentovanej kolekcie „On the Road“ vznikli počas jeho koncertných turné, keď skicoval momenty zachytené pri cestovaní. „Nejazdil po hlavných diaľniciach, bral to cez americký vidiek, malé mestečká, malé bary, malé motely. Je z toho cítiť tá voľnosť,“ domnieva sa majiteľ Gallery of Art Prague (GOAP) Zdeněk Kočík, v spolupráci s ktorou Vlastivedné múzeum v Olomouci (VMO) výstavu pripravilo. „Hovorí sa, že na koncertoch mení skladby a ani muzikanti v podstate nevedia, čo sa bude hrať, a rovnako improvizuje aj s motívmi predovšetkým ciest. Podľa mňa je to veľký romantik,“ hovorí o Dylanovi Kočík.

„V spolupráci s pražskými kolegami z Gallery of Art sme olomouckému publiku od roku 2014 predstavili už takých velikánov svetového umenia, ako sú Salvádor Dalí či Andy Warhol,“ pripomenul riaditeľ múzea Břetislav Holásek.

Po pražskej premiére v lete 2017 sa výstava Bob Dylan / On the Road predstavila na jeseň 2017 v Západočeskom múzeu v Plzni a toto je jej prvá zastávka na Morave. K výstave pripravilo edukačné pracovisko VMO tiež lektorovaný program Na ceste s Bobom Dylanom pre žiakov 2. stupňa základných škôl a stredoškolákov. Výukový program je zameraný na 60. roky 20. storočia a na vtedajší kultúrnay zlom, ktorý sa odohral na pozadí zásadných historických udalostí.

Renáta Fifková, tlačová hovorkyňa VMO

Foto a reprodukcia: VMO

 

dylan rsz ebf2e3