(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Metalový útok na Bratislavu a Prešov: Avantasia rozbalila svoj pompézny Moonglow

Autor Paolo Fumare apríl 2019 -

Alebo: Štyri dôležité dátumy v živote slovenského poctivého rockového fanúšika, ktoré určilo nové dielo projektu Tobiasa Sammeta.

Najočakávanejšia rocková udalosť s letopočtom 2019 hneď začiatkom roka vypukla v piatok 15. februára, keď sa všetci fanúšikovia dočkali vydania vytúženého diela. Už v ôsma metalová opera v poradí, tentoraz s názvom MOONGLOW (Mesačný svit) obsahuje desať autorských skladieb z tvorivej dielne vedúcej osobnosti projektu Avantasia – Tobiasa Sammeta. Všetci dobre vieme, že bolo zbytočné pridať navyše aj jeden popový cover MANIAC z muzikálu Flashdance, kde bol autorom Michael Sembello.

Kompozícia bohatá na výrazy a zdroje

Z epického pohľadu na Moonglow je do centra postavená nočná bytosť vyrovnávajúca sa s realitou a nakoniec nachádzajúca odpočinok v mesačnom svite. Každému je však jasné, že omnoho dôležitejšia je hudobná stránka tohto albumu s jej štúdiovým aj koncertným prevedením.

Kvalitné spevy v širokých refrénoch Sammet opäť odel do symfonických zvukov a zvučných zborov. Premiešal časté zmeny tempa a gradácie, čím dosiahol, že ani pri desaťminútovej piesni sa človek nestihne nudiť. Veľké zbory a atmosférické prvky – to všetko autor sľuboval. Hovoril však aj o keltských elementoch a prvkoch world music na novom albume. A čo sľúbil, to aj dodržal. Ale môžeme to všetko ponechať aj na názor jednotlivých poslucháčov a návštevníkov koncertov projektu Avantasia, ktorý funguje ako hodinky už dobrých 18 rokov.

V čom je vlastne tajomstvo obrovského úspechu Tobiasa Sammeta? Môžeme to prirovnať k tomu, keď režisér alebo castingový manažér perfektne vyberie hercov do svojho filmu a tí nehrajú, ale žijú filmom. Majster Sammet v 27-ročnej skúsenosti lídra metalovej legendy zúročil svoje priateľstvo ponad hranice s ďalšími rockovými legendami z celého sveta.

Album v znamení temnej metalovej poetiky

Opona sa otvára a divadlo otvára sám veľký principál v charakteristickom klobúku – Tobias Sammet úvodnou skladbou GHOST IN THE MOON. Na albume nasleduje BOOK OF SHALLOWS, kde sa predstavujú štyria velikáni: Hansi Kursch (Blind Guardian), Ronnie Atkins (Pretty Maids), Jørn Lande (Jorn) a prekvapenie v podobe death/trashmetalovej legendy Mille Petrozzu (Kreator).

MOONGLOW je taká hitovka, že dokonca ovládla prvé miesto nemeckej singlovej hitparády na začiatku roku 2019. Zaslúžili sa o to v romantickom duete Tobias Sammet a Candice Night známa ako manželka Ritchieho Blackmora, bývalého gitaristu Deep Purple. THE RAVEN CHILD len potvrdzuje, že kapelník si veľmi dobre vybral duet Kurscha a Landeho. STARLIGHT je metalová vypaľovačka, ktorú naozaj nemohol zaspievať nikto iný ako Atkins.

Od balady po speed-metal

Geoff Tate – decentný chlapík vo vestičke s charakteristickou plešinkou a okuliarikmi, známy ako líder bývalých Queensryche, ktorí kedysi šlapali na päty Pink Floyd, vystrúhal v INVICIBLE nesmrteľnú rockovú baladu, hodnú veľkej rockovej opery. A ešte viac sa pohral so svojim hlasom v nekonečnom frázovaní v skladbe ALCHEMY. A potom THE PIPER AT THE GATES OF DAWN – to sú piati úžasní gajdoši pred bránami úsvitu: Atkins, Lande, Eric Martin, Bob Catley a Geoff Tate.

Catley, 72-ročný veterán „ťažkého kovu“ z britských ostrovov, kde skupinu Magnum už 40 rokov počúvajú všetky generácie, ukázal na novom albume Avantasie metalovej mládeži, že ešte nepatrí do starého železa. LAVENDER v jeho podaní bol skutočne muzikálový počin roku 2019. REQUIEM FOR A DREAM zasa vygradoval do nebeských výšin speed-metalový hlas minulého storočia Michael Kiske – frontman skupiny Helloween. Cover verziu MANIAC potom odel do metalového rúcha Eric Martin, známy idol žien z americkej skupiny Mr. Big.

Trojhodinová rocková pastva v bratislavskej aréne

V Bratislave sme zažili spolu s priateľom z vysokoškolských liet pódiovú show – opulentnú a takmer sa nekončiacu prehliadku rockových hviezd dokopy v dĺžke trvania tri hodiny a šesť minút. Keď sme sa poobzerali okolo seba, pred nami i za nami sme videli generáciu 50 – 70 ročných seniorov s metalovými šedinami na dlhých vlasoch a vo veľkej zóne na státie pred pódiom skákala mládež od 18 vari do 28 rokov. Spievala spolu so skupinou a skandovala úplne suverénne mená účinkujúcich a ich veľké tituly piesní.

Škoda len, že sa na tejto pódiovej prezentácii nového albumu Moonglow nezúčastnili Michael Kiske a Candice Night – jeho hlavné atrakcie. Aby sme nezabudli na horúce jadro projektu Avantasia – inštrumentalistov, ktorí skvele performovali v štúdiu i na pódiu – členov Sammetovej pôvodnej skupiny Edguy v zložení Sascha Paeth, Michael Rodenberg, Felix Bohnke. Nielenže to celé odohrali, ale postarali sa aj o mixing a mastering albumu. Aj im bol určený búrlivý potlesk divákov v Bratislave.

Môj starý priateľ to po skončení veľkolepej show zhodnotil takto: V tomto roku sú štyri veľké dátumy, kde sa vyskytoval a bude vyskytovať:

15. 2. – kúpil si nové CD Avantasia Moonglow;

27. 3. Hádzanárska hala, Prešov – prvý slovenský koncert z veľkej šnúry Moonglow;

28. 3. Hant aréna, Bratislava – druhý slovenský koncert;

23. 8. – návšteva srdca nemeckého metalu – mesta Giessen, kde 42. koncertom v poradí ukončí Avantasia toto svetové turné.

A sľúbil mi, že mi odtiaľ pošle pohľadnicu podpísanú aspoň štyrmi legendami zo zoskupenia Avantasia. Uvidíme či sa mu to podarí... no, buďme optimisti.

Paolo Fumare

Foto: Wikimedia / Markus Felix

 

Setlist: Ghost In The Moon, Starlight, Book Of Shallows, The Raven Child, Lucifer, Alchemy, Invincible, Reach Out For The Light, Moonglow, Maniac, Dying For An Angel, Lavender, The Story Ain't Over, The Scarecrow, Promised Land, Twisted Mind, Avantasia, Let The Storm Descend Upon You, Master Of The Pendulum, Shelter From The Rain, Mystery Of A Blood Red Rose, Lost In Space, Farewell, Sign Of The Cross/The Seven Angels

avantasia rockfelsAvantasia na festivale Loreley RockFels v roku 2016