(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Škoda si pripomenula 85 rokov od propagačnej jazdy áut typu Popular do Indie

Autor Vítězslav Kodym máj 2019 -

Tieto autá, neskôr veľmi obľúbené, mali výkon 20 koní a počas výpravy prešli skoro 15 000 kilometrov. Dnes je škodovka v Indii opäť populárna značka, ktorá tam autá aj montuje.

Pred 85 rokmi, v sobotu 12. mája 1934, sa od pražského Autoklubu vydala na cestu do Indie výprava štyroch polokabrioletov Škoda Popular, poháňaných litrovými štvorvalcami s výkonom 15 kW (20 k). Nový základný typ v ponuke značky Škoda bol pri vlastnej hmotnosti asi 700 kg počas tejto jazdy zaťažený až 800 kilogramami posádky a nákladu. Sedem mladých cestovateľov vedených advokátom a československým reprezentantom v hokeji Zbislavem Petersom zamierilo do Indie cez Balkán, Turecko, dnešnú Sýriu a Irak, jedno vozidlo dokonca išlo okľukou cez Afganistan.

Škoda výprava

Po ceste dnešným Pakistanom a severnou Indiou dosiahla výprava s autami Popular Kalkatu, odkiaľ sa na lodi preplavili do Terstu a triumfálne sa vrátili do Prahy. Do 10. septembra 1934 prešli takmer 15 000 kilometrov v často extrémne náročných terénnych aj klimatických podmienkach. Preukázali tak vysokú technickú aj kvalitatívnu úroveň úplne novej generácie automobilov Škoda s chrbtovým rámom podvozku a nezávislým zavesením všetkých kolies.

Škoda

Ďalšia výprava a obchodný úspech v Indii

V lete 1936 uskutočnili českí cestovatelia Břetislav Jan Procházka s Henrichom Kubiasom fascinujúcu cestu okolo sveta za 97 dní, počas ktorej len mierne upravený otvorený automobil Škoda Rapid s výkonom 23 kW (31 k) a s účinnými hydraulickými brzdami prechádzal tiež po indickom území. Vzhľadom na skorý termínu odplávania lode do Japonska pripomínal úsek Kvéta – Dillí – Bombaj skôr stíhacie preteky: rýchly a spoľahlivý Rapid ho prekonal iba za tri dni.

skoda rapid sedan 1Škoda Rapid

V druhej polovici 30. rokov sa aj vďaka propagačnému účinku spomenutých výprav objem vývozu automobilov Škoda do vtedajšej Britskej Indie pohyboval na úrovni 90 kusov ročne. V roku 1938 to znamenalo siedme miesto medzi 39 exportnými trhmi mladoboleslavskej značky.

Vzhľadom na globálne spoločenské aj hospodárske zmeny po Druhej svetovej vojne sa v období 1947 – 1955 do Indie vyviezlo celkovo iba 150 automobilov Škoda, nasledovali ad hoc dodávky v priebehu 50. – 70. rokov, stále zastúpenie však už nefungovalo.

Súčasnosť: Rázny rozbeh na veľkom trha po roku 2000

Ďalšia kapitola úspešného angažmán značky ŠKODA v Indii sa začala písať v roku 2001, kedy sa spoločnosť Škoda Auto stala druhou európskou automobilkou pôsobiacou na miestnom trhu so začatím výroby modelu Octavia. Po uvedení vlajkovej lode Škoda Superb (2004) nasledovali modely Laura (2006), Fabia (2008), Yeti (2010) a Rapid (2011). V súčasnosti si môžu indickí zákazníci vyberať zo štyroch modelových radov: Rapid pochádza z miestneho závodu v Pune, Octavia, Superb a KodiaQ z továrne v Aurangabáde.

skoda in india jpg a8a398bc5a Výroba modelu KodiaQ v Aurangabáde

Počas uplynulých 18 rokov sa automobilke Škoda darí na tomto miliardovom trhu dosahovať stabilný rast, čo do počtu predaných vozidiel aj vnímania značky indickými zákazníkmi. Indický trh je dôležitým pilierom stratégie Škody. Tehto značke nedávno zverili zodpovednosť za riadenie aktivít celého koncernu Volkswagen v Indii. Realizácia projektu s názvom „India 2.0“ sa začala v roku 2018. V januári 2019 otvorili Technologické centrum v Pune, čím bol položený základný kameň pre vývoj vozidiel značiek Škoda a Volkswagen založených na lokalizovanej subkompaktnej platforme MQB-A0-IN. Budúce vozidlá tak môžu byť šité na mieru požiadavkám lokálnych zákazníkov. Prvú dizajnovú štúdiu predstaví automobilka na budúci rok na autosalóne v Dillí. V ďalšej fáze projektu bude koncern preverovať aj možnosti exportu vozidiel vyrábaných v Indii.

Vítězslav Kodym, Škoda Auto

ŠKODA Popular Monte Carlo CoupéŠkoda Popular vo verzii Monte Carlo Coupé z roku 1936

Multimédiá