(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Filmový festival v Cannes s novou tvárou

Autor Danica Pauličková máj 2019 -

Už po 72.-krát sa zišli tvorcovia a fanúšikovia filmu v šarmantnom prístavnom meste na francúzskej Riviére.

Festival prišiel s novinkami – zákaz nosenia nízkych podpätkov pre dámy bol zrušený, porota bola počtom žien zrovnoprávnená v pomere 4 ženy a 4 muži. Samozrejme, na každom kroku bdela ochranka a do kinosál sa vchádzalo za prísnych bezpečnostných opatrení. Premietli tu 154 filmových premiér, ktoré vybrali z 1 850 prihlásených diel.

Všade pútal pozornosť plagát z filmu La Pointe Courte režisérky Agnés Vardovej nakrúteného v roku 1994, ako pocta dielu tejto francúzskej držiteľky Zlatej Palmy z roku 2015. Do hviezdneho neba odišla 29. marca tohto roku.

Prezident festivalu Thiérry Frémaux povedal: „Chcem, aby sa tu každoročne premietali tie najlepšie filmy, ktoré vznikli za posledný rok, a Cannes sa stalo medzinárodným centrom filmovej kreativity, kde sa vzájomne všetci inšpirujú.“

Minulý rok pochodovalo cez Cannes 82 žien z filmového priemyslu žiadajúcich zrovnoprávnenie a organizátori podpísali memorandum, že od roku 2020 bude zastúpených na festivale po 50% mužov a žien. „Už teraz je zapojených 48 percent. Snažím sa dodržať sľub, ale výber filmov nikdy nebude na báze pohlavia,“ povedal riaditeľ festivalu.

Palma pre Delona

„Je našou povinnosťou uchovať poklady kinematografie pre budúce generácie. Pripomíname ľudí, ktorí celý život obetovali filmu,“ zdôraznil. Jednou z takých ľudí, dnes už legendou je aj 83-ročný Alain Delon. Tento rok si herec prebral, dojatý v slzách, Zlatú palmu za celoživotné dielo z rúk svojej dcéry Anouschky. Stretol sa aj s fanúšikmi a mal workshop pre mladých tvorcov.

7

Festival otvoril film Jima Jarmusha Mŕtvi nezomierajú (Dead don´t die) s tematikou zombie, ktorý premietali súčasne v tom istom čase vo viac ako 400 kinách po celom Francúzsku. Zahrali si v ňom hviezdy ako Tilda Swinton, Selena Gomez, Bill Murray, Adam Driver a Chloe Sevigny.

Porota pod vedením Mexičana Alejandra Gonzálesa Iňárritu rozhodovala o víťazovi z 21 vybraných filmov. Zaradených do súťaže bolo 8 debutantov spolu aj s viackrát ocenenými skúsenými režisérmi.

K nim patril Terrence Malick s klasicky spracovanou témou vo filme A Hidden Life (Skrytý život), kde zobrazil príbeh jednoduchej nemeckej rodiny v prostredí 2. svetovej vojny a následkov rozhodnutia, keď odmietnu podporovať Hitlera.

Ken Loach, ktorý bol na festivale už po štrnástykrát, si odniesol niekoľko cien s filmom Sorry we missed you o ťažkej finančnej situácii obyčajných ľudí v Británii.

Film Les Miserables - debut francúzskeho režiséra menom Ladj Ly, považovaného za následníka Spikea Leeho. Príbeh je o tom, čo sa udeje, keď sa moc dostane do rúk ľudí, ktorí nevedia čo s ňou, a zobrazuje súboj dvoch gangov. Evokuje klasickú novelu od Victora Huga s rovnakým názvom a bol nakoniec ocenený cenou Ex-Aequo, rovnakú cenu získal aj brazílsky težisér Kleber Mendonca za film Bacurau.

Portrét horiacej dámy (Portret of a Lady on Fire) od Celine Sciamma – príbeh mladej maliarky, ktorá dostane zvláštnu zákazku – si odniesol Cenu za najlepší scenár. Mladý Ahmed bratov Dardennovcov, ktorý hovorí o dospievaní mladého moslima, dostal Cenu za najlepšiu réžiu.

Po zisku Hlavnej ceny na filmovom festivale v Marseille si odniesol dokumentárny film o senegalských migrantoch Atlantique režisérky Mati Diop hlavnú cenu – Grand Prix.

Potlesk pre Tarrantina

Asi najočakávanejším filmom bola čierna komédia Quentina Tarrantina Vtedy v Hollywoode (Once upon a time in Hollywood) s hviezdnym obsadením s Leonardom DiCapriom, Bradom Pittom a Margot Robbie. Je to príbeh dvoch kamarátov, ktorí sa snažia pripomenúť a oživiť zabudnutú slávu filmového priemyslu. Zahral si tu ako svoju poslednú úlohu dnes už nebohý Luke Perry. Po projekcii v Cannes hľadisko burácalo potleskom 7 minút a režisér Tarrantino si potriasal rukou aj s divákmi naokolo.

Na festivale nechýbal ani miláčik obecenstva, mladý úspešný kanadský režisér Xavier Dolan s filmom Matthias a Maxim – spomienkou na začiatky formovania jeho osobnosti.

Film Pedra Almodóvara Bolesť a sláva (Pain and Glory) s účasťou Penélope Cruz a Antonia Banderasa (všetci traja sú na titulnej fotografii) vytvoril hommage starnúceho režiséra, ktorý oslávil 70. Narodeniny, portrét samého seba. Snaží sa vyrovnať so svojim tvorivým životom, často plným utrpenia. Zlatú palmu dostal Antonio Banderas za herecké stvárnenie postavy režiséra.

Jessica Hausner, rakúska režisérka filmu Little Joe, v ňom rozpráva príbeh o matke – vedkyni, ktorá objavila kvet šťastia, dala ho synovi, ale nečakane sa všetko zmení. Predstaviteľka hlavnej úlohy Emily Beecham získala Zlatú palmu za ženský herecký výkon.

Zradca mafie a Dafoe v Ríme

Marco Bellocchio priniesol životopisný film Zradca – o príslušníkoi sicílskej mafie Tommasovi Buscettovi. Rozpráva príbeh gangstra, ktorý na začiatku osemdesiatych rokov ušiel do Brazílie, kde ho zatkli a vydali do Talianska. Tam sa rozhodol spolupracovať s protimafiánskym sudcom Giovannim Falconem.

Abel Ferrara priniesol film Tomasso v hlavnej úlohe s Willemom Dafoem. Rozpráva príbeh amerického umelca žijúceho v Ríme s mladou európskou manželkou a trojročnou dcérou (hrajú ich režisérova manželka a dcéra).

It must be heaven (To musí byť nebo) – komédia, kde si cestovateľ z Palestíny pripomína paralely so svojim domovom, od francúzsko-kanadského režiséra Elia Suleimana získal Špeciálnu cenu poroty.

Elton John uviedol Rocketmana

Veľkou udalosťou festivalu bol životopisný film o Eltonovi Johnovi, muzikál Rocketman režírovaný Dexterom Fletcherom, ktorý pracoval aj na filme Bohemian rapsody. Film v hlavnej úlohe s Taronom Egertonom uviedol v Cannes sám Elton John s partnerom, pričom obaja boli aj producentmi.

Too Old To Die Young – North of Hollywood, West of Hell je film od režiséra Nicolasa Windinga Refna, ktorý predstavil časť svojej novej televíznej série. Na festivale mal aj workshop, na ktorom sa venoval porovnávaniu práce na filme a TV seriáloch.

Werner Herzog sa prestavil po dlhšej odmlke s dokumentom o Japonsku s názvom Family Romace, LLC. Hoci neovláda japončinu, výborne prenikol do spôsobu života v tejto krajine.

Claude Lelouch sa vrátil k svojmu známemu filmu Muž a žena s Anouk Aimé a J. L. Trintignanom, ktorý sa napriek svojmu veku 88 rokov zúčastnil na premiére. Hlavní predstavitelia sa stretávajú a spomínajú na lásku aj po rokoch vo filme s názvom Najlepšie roky života. Úspešný bol tiež film Maradona od Asifa Kapadiu a La belle époque (Krásna epocha) od Nicolasa Bedosa.

Stalloneho workshop

Vzácnym hosťom festivalu bol Silvester Stallone, ktorý predstavil svoj nový film Last Blood (Posledná krv). Urobil aj workshop pre mladých tvorcov a tiež odovzdal ocenenie. „Nemienim prestať pracovať a budem bojovať až do konca života v svojej práci, napriek často i nepriazni a kritike,“ vyhlásil Sly v Cannes.

Hlavnú cenu festivalu, Zlatú palmu, udelili kórejskému režisérovi menom Bong Joon-ho za film Parazitsatirickej snímke o súčasnej rozdelenej spoločnosti, kde ľudia sú monštrami.

Na festivale bola i tento rok dodržaná reštrikcia pre Netflix a Amazon; filmy z ich dielne neboli zaradené do programu. Slovensko zastupovali absolventský film režiséra Martina Gondu s názvom Pura Vida a celovečerný debut Obeť režiséra Michala Blaška.

Danica Pauličková

Foto: autorka

Článok vychádza s podporou Literárneho fondu.

úvodná