(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Techsummit 2019 bol o kybernetickej bezpečnosti, umelej inteligencii, Priemysle 4.0 aj smart mestách

Autor jún 2019 -

V Bratislave sa uskutočnila dvojdňová konferencia o inováciách v technológiách. Na programe boli diskusie a vystúpenia zahraničných a domácich expertov.

Najmä prvým dňom podujatia (29. mája) sa vinula téma kybernetickej bezpečnosti, ktorá sa dotýka všetkých digitálnych aktivít v celej šírke ich súčasného rozvoja. „Informačné a komunikačné technológie zrevolucionalizovali takmer každý aspekt nášho života – od urýchlenia hospodárskeho rastu po uľahčenie sociálnej mobility a politickej participácie. A táto kompletná transformácia a – ako tvrdia niektorí – prehnané spoliehanie sa na technológie tiež znamenajú, že naše siete a technika môžu byť napadnuté,“ upozornila Rasa Ostrauskaite, koordinátorka Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe pre nadnárodné hrozby.

„A keď sú naše technológie napadnuté alebo zneužité, zasiahne to do nášho života. Pretože kybernetický priestor je pre nás kvintesenciálnym komponentom 21. storočia – a s ním aj kybernetické hrozby a riziká,“ zdôraznila expertka OBSE.

Hrozby nepodceniť a správne ošetriť

„Kybernetickú bezpečnosť možno považovať za rozlišovací prvok, značku kvality pre digitálne služby,“ vyhlásil Massimiliano Aschi, vedúci špecialista IT bezpečnosti Talianskej pošty. „Prečo dávame diamanty do sejfu a súčasne nechávame zraniteľné naše najcennejšie aktíva – intelektuálne vlastníctvo, obchodné tajomstvá a predovšetkým – našu reputáciu a dôveru zákazníkov?“ – opýtal sa taliansky expert na margo podceňovania kybernetickej bezpečnosti firmami a organizáciami.

„Kybernetickej bezpečnosti je nutné venovať extrémnu pozornosť, pretože môže byť narušená na mieste, kde by ste to nečakali,“ varoval na Techsummite Andrej Aleksiev z izraelskej firmy Check Point špecializovanej na túto oblasť. V rámci objednaného etického hackingu sa expertom tejto firmy napríklad podarilo pridať nález na snímku vygenerovanú CT prístrojom v konkrétnej nemocnici či dostať pod kontrolu osvetlenie inteligentnej budovy. Bežnejším miestom prieniku útočníkov však môže byť napríklad starý fax, ktorý firma zabudla odpojiť od siete; známy je aj prípad kasína v Las Vegas hacknutého cez ovládací systém akvária so žralokmi.

„Čo je smart, to je hacknuteľné,“ povedal A. Aleksiev účastníkom Techsummitu v súlade s príslovím, že ak ste kladivo, všetko naokolo je pre vás klinec. „Smart city je hacked city,“ vyhlásil na margo jednej z hlavných tém konferencie.

Ako si dokážu poradiť s hrozbami pre smart city na radnici v metropole Holandska, vysvetlil jeden z tvorcov tohto konceptu Frans-Anton Vermast. „Aj na poli kybernetickej bezpečnosti spolupracujeme so súkromným sektorom, pretože má oveľa viac znalostí a skúsenosti. Musí však dodržiavať naše pravidlá,“ uviedol. Zároveň sa posťažoval na nedôveru obyvateľov, ktorí sú ochotní odovzdať svoje údaje spoločnostiam ako Google a Facebook, ale už menej lokálnej vláde.

Danilákov vstup z USA, hostia z OSN aj Afriky

Jedným z atraktívnych bodov programu bol aj príspevok Radoslava Daniláka zo spoločnosti Tachyum, jedného z najznámejších slovenských inovátorov, ktorého práca na vývoji novej architektúry čipov má celosvetový význam. Zavedenie čipov s výrazne lepšou energetickou bilanciou by malo byť impulzom najmä pre oblasť umelej inteligencie. „Umelá inteligencia je dnes všade, aj keď ľudia si to často neuvedomujú,“ zdôraznil R. Danilák vo vstupe cez internetový telemost z amerického sídla svojej firmy. Pripomenul odhady, podľa ktorých by o päť rokov mali činnosti spojené s UI generovať až 50 % HDP vyspelých krajín, a tiež fakt, že v online prostredí je čoraz bežnejšie generovanie výstupov umelou inteligenciou.

Ďalšími z plejády zahraničných hostí prvého dňa konferencie Techsummit boli napríklad aj Alejandro Rivera-Rojas, ekonomický expert Organizácie OSN pre hospodársky rozvoj (UNIDO), či profesor Refaat Chaabouni, bývalý tuniský minister školstva a výskumu.

Platforma pre komunitu inovátorov

Techsummit vo svojom štvrtom ročníku potvrdzuje silnú pozíciu na mape podujatí venovaných inováciám a technológiám. „Máme ambíciu kreovať komunitu expertov a lídrov motivovaných umiestniť náš stredoeurópsky región do ligy tých, ktorí spoluurčujú smery technologického vývoja a prispievajú k nim vlastnými inovatívnymi kapacitami,“ uviedol Davy Čajko, riaditeľ spoločnosti Future Proof, ktorá konferenciu organizuje.

„Počas tohtoročnej konferencie sme iniciovali založenie Open AI & ML platform – čiže postupne prechádzame k inštitucionalizácii jednotlivých tém. Chceme aktivizovať prostredie tohto ekosystému a vytvárať príležitosti pre spoluprácu, biznis a rozvoj,“ informoval šéf konferencie.

JF