(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Špičková technológia pre operácie srdca v Košiciach

Autor SH jún 2019 -

Nová hybridná operačná sála s angiografickým systémom je jediná svojho druhu na Slovensku.

Starostlivosť o pacientov vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb postúpila v júni 2019 na vyššiu úroveň. V novej hybridnej operačnej sále, ktorá v sebe spája výhody klasickej operačnej sály so zobrazovacími možnosťami intervenčných laboratórií, môžu lekári využívať inovatívny angiografický systém ARTIS pheno.

Špičková technológia, ktorá sprístupňuje možnosti miniinvazívnej chirurgie pre pacientov ústavu, má celoslovenský význam, keďže je zásadným krokom k najmodernejším svetovým trendom.

Obraz v 3D v rozsahu 360°

Sála je vybavená špičkovou technológiou a softvérom, ktoré lekárom zjednodušujú prácu. Srdcom nového priestoru je špeciálny angiografický systém ARTIS pheno, ktorý je vďaka svojej flexibilite ideálny pre použitie v hybridných operačných sálach. Je vhodný pre miniinvazívnu chirurgiu, intervenčnú rádiológiu a intervenčnú kardiológiu.

Prístroj ponúka vynikajúcu kvalitu obrazu pri veľmi nízkych dávkach žiarenia. Výrazne tak znižuje radiačnú záťaž pre pacienta, ako aj pre samotný personál,“ vysvetľuje Ing. Vladimír Šolík, výkonný riaditeľ Siemens Healthineers.

Vďaka novej technológii poskytuje prístroj štyrikrát väčšie 2D zobrazovacie rozlíšenie ako staršie typy. Ako jediné zariadenie na trhu dokáže nasnímať a znázorniť obraz v 3D pri rotácii 360 stupňov.

Uľahčenie práce operatéra

„ARTIS pheno umožňuje chirurgovi pracovať v stoji vo vzpriamenej polohe pri minimálnom dodatočnom úsilí, čo je obzvlášť dôležité v situáciách, keď musí nosiť ťažkú olovenú zásteru. S pomocou nášho nového angiografického systému tak zvládne aj zdĺhavé operácie bez zvýšenej námahy. Pre chirurga je dôležitý aj optimálny prístup k operovanému miestu,“ hovorí Štefan Takács, špecialista na angiografické zariadenia  Siemens Healthineers.

Inštaláciou prístroja ústav nielen výrazne postúpi v modernizácii, ale vzrastie aj jeho celoslovenský význam. ARTIS pheno je totiž prvý a zatiaľ jediný robotický prístroj tohto druhu na Slovensku.

ARTIS pheno v skratke

  • Robotický angiografický systém vhodný pre miniinvazívnu chirurgiu, intervenčnú rádiológiu a intervenčnú kardiológiu.
  • Umožňuje fúziu ultrazvukového obrazu so živým skiaskopickým obrazom a intraoperatívne 3D zobrazenie a postprocesing.
  • Pri ošetreniach zúženej srdcovej chlopne 3D zobrazenie pomáha zredukovať množstvo kontrastnej látky, čím sa rapídne znižuje radiačná záťaž pre pacienta aj personál.
  • Rozlíšenie pri 2D snímkovaní je štyrikrát vyššie oproti  predošlým systémom.
  • Voľne nastaviteľný stôl unesie hmotnosť až 280 kg, dá sa nakláňať nahor aj nadol.
  • Prístroj vyvíjali so špeciálnym dôrazom na hygienu; antimikrobiálna vrstva zabraňuje množeniu vírusov a baktérií.
  • Prístroj získal Red Dot Award 2018 za dizajn.

SH