(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Eugen Jurzyca sa pýta Európskej komisie na ekológiu elektromobilov

Autor Juraj Filin júl 2019 -
Eugen Jurzyca / Európsky parlament v Štrasburgu Eugen Jurzyca / Európsky parlament v Štrasburgu EP

Europoslanec požiadal Komisiu o predloženie porovnania vplyvov štandardných verzus elektrických áut. Bude tiež iniciovať štúdiu o zavádzaní nových daní v EÚ.

Eugen Jurzyca sa nestotožňuje s nekritickým nadšením pre zavádzanie áut na elektrický pohon, ale ako poslanec Európskeho parlamentu chce o týchto veciach spolurozhodovať na základe „tvrdých dát“.

Preto poslal Európskej komisii otázku, ktorá sa týka porovnania vplyvu „štandardných spaľovacích motorov bežných áut a elektromobilov na CO2“. Informoval o tom na nedávnom stretnutí s médiami v Bratislave.

Nevyhadzovať peniaze zbytočne

„Pevne verím tomu, že v politike treba zaviesť viac rozhodovania založeného na tvrdých dátach a ich analýze,“ povedal. Informoval, že jeho iniciatíva voči Európskej komisii (EK) vychádza z odbornej analýzy nemeckého inštitútu IFO, „ktorý je renomovaný a ktorý do istej miery kritizoval postoj Komisie v dosahovaní niektorých environmentálnych cieľov.“

„Ja som za to, aby sme mali čisté prostredie, ale som tiež za to, aby sme nevydávali peniaze na ochranu spôsobom, ktorý nakoniec vedie k tomu, že ani prostredie sa nezlepšilo a peniaze sú minuté,“ povedal europoslanec za SaS. Ako príklad takéhoto prístupu spomenul takzvaný „biomasaker“, t. j. systém dotácií na energiu z drevnej hmoty, ktorý vyvolal kritiku a bol zastavený. 

Podľa E. Jurzycu nie je dôležité len dosiahnuť určitý cieľ, ale aj „ako efektívne“. „V tej oblasti, o ktorej hovoríme, zatiaľ analýzy nie sú urobené. Čiže otázkou je, či by Komisia mohla urobiť aj analýzu, v ktorej by bolo napríklad zahrnuté aj to, že elektromobily využívajú elektrinu vyrobenú z hnedého uhlia a podobne,“ povedal pre médiá.

Vďaka takej analýze by podľa neho bolo možné dostať „nie krivý obraz, ale objektívny obraz toho, čo povedie k zlepšeniu životného prostredia, a koľko to bude stáť.“

Aby zavádzanie daní nepodliehalo panike

E. Jurzyca bude tiež spoluiniciovať odbornú štúdiu, ktorá preskúma zavádzanie nových korporátnych daní v európskych krajinách. Na tom sa podľa svojich slov dohodol počas pobytu v Štrasburgu s dvoma europoslancami z Belgicka a Holandska. Na vypracovanie štúdie chcú osloviť najmä odborníkov z univerzít, pričom tento zámer je len na začiatku.

„Toľko vám môžem povedať, že by sme sa obrátili na univerzity, na odborníkov, na vedcov so žiadosťou, aby spracovali štúdiu, ktorá by odpovedala nie politicky, ale odborne na niektoré aktuálne významné otázky spojené so zdaňovaním veľkých firiem,“ povedal E. Jurzyca.

Na otázku, čo je dôvodom a motívom pre túto snahu, poslanec EP odpovedal: „Napríklad to, že niektoré nové dane sa v ostatnom čase zavádzali, povedal by som, na základe pravidiel paniky viac než na základe odborných analýz a pokojného rozmýšľania.“

Podľa neho v Európskej únii vznikajú alebo sa pripravujú nové dane a „my to chceme mať odborne zanalyzované, kým sa pridáme na nejakú stranu.“ Svoje výroky nechcel ďalej konkretizovať; na priamu otázku nevylúčil, že sa štúdia dotkne aj často diskutovaného (nedostatočného) zdaňovania nadnárodných IT gigantov ako sú Google a Facebook.

JF