(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Grilovacia sezóna je v plnom prúde!

Autor Renata Faltejsková júl 2019 -

Poradíme vám, ako grilovať zdravšie – aby ste si nielen pochutili, ale cítili sa dobre a navyše neohrozili vašu snahu schudnúť alebo si štíhlu postavu udržať.

Grilovanie k letu už neodmysliteľne patrí. Tiež patríte k jeho milovníkom? Ak áno, máme pre vás dve správy.

Začneme tou zlou: Grilovanie nepatrí medzi najzdravšie úpravy pokrmov, pretože sa počas neho môžu vytvárať nevhodné zlúčeniny. Tieto procesy vznikajú prevažne grilovaním mäsa a mäsových produktov, ale nevyhýbajú sa ani grilovanej zelenine.

Prejdime k tej druhej správe. Našťastie pre nás bude o niečo pozitívnejšia. Tvorbu nezdravých zlúčenín môžeme zásadne obmedziť, ak dlhšiu dobu – najlepšie cez noc alebo aspoň niekoľko hodín – mäso marinujeme v tekutých zmesiach bylín a korenia.

Platí to predovšetkým o rozmaríne, kurkume a tymiane, ale nápomocný je aj cesnak, oregano a mnoho ďalších.

Ako grilovať mäso a s čím ho jesť

„Pamätajte, že čím viac mäso grilujete, tým väčšia koncentrácia škodlivých látok sa v ňom tvorí, takže dávajte prednosť mäsu menej alebo stredne prepečenému. Opatrne však s hydinovým mäsom, ktoré sa pri letných teplotách ľahko kazí a po pohodovom posedení s priateľmi hrozí možnosť bakteriálnej nákazy,“ upozorňuje Bc. Petra Húsková, hlavná výživová poradkyňa Naturhouse pre SR.

Grilované mäso radšej nejedzte s chlebom ani pečenými zemiakmi – aby ste obmedzili tvorbu karcinogénnych zlúčenín, ktorú podporuje kombinácia tuku, bielkoviny a sacharidov.

Ugrilujte si namiesto toho kopec zeleniny, ktorú vzhľadom na možnú tvorbu akrylamidov doplňte ešte čerstvou zeleninou. Grilujte huby, cibule, paradajky a cukety, ktoré môžete zabaliť do alobalu a preložiť ich sušenou šunkou. Pre zmenu môžete grilovať aj polentu alebo kukuričnú tortilu.

Ugrilujte si aj dezert

Namiesto zmrzliny vytvorte kebaby s ananásom, hruškami, nektárinkami, jahodami alebo dokonca aj červenými melónmi. Rozpusťte 70%-nú čokoládu a pokvapkajte ovocné špízy horúcou čokoládou.

Zásobte sa antioxidantmi

Po jedle si dajte pohár s bobuľovým ovocím a namiesto alkoholu popíjajte jemný zelený alebo biely čaj. Že je naň v lete príliš horúco? Tak skúste ľadový. Rovnako poslúži džbánok s nápojom s výťažkami zo zeleného čaju Infunat, do ktorého ste na dochutenie pridali krájanú limetu, pomaranč alebo citrón, vložili mätu alebo medovku zo záhradky a prípadne doplnili trochou ľadu.

Na grilovanie si môžete pribaliť aj kapsule so zeleným čajom a plodmi acai Mivinat Acai, ktoré sú mimoriadnym antioxidantom schopným značne neutralizovať škodlivé zlúčeniny.

Pozor na zakúpené dresingy a barbecue omáčky – spravidla majú v sebe mnoho cukru. Ľahko si vytvoríte vlastnú verziu z balzamika, cesnaku, bazalky a olivového oleja.

Namiesto červeného mäsa zmixujte lososa s horčicou. Pridajte šalotku, estragón alebo inú dostupnú bylinku, soľ a čierne korenie. Vytvorte placky a grilujte ich asi dve minúty z každej strany.

„Na kuracie prsia naneste marinádu z medu, olivového oleja, cesnaku, bazalky, šafranu alebo kurkumy, tymianu, kajenského korenia, oregana, soli, šalvie a petržlenu. Až pripravíte tento plátok na grile asi 10 minútovým opečením z každej strany, môžete byť pokojnejší. Bylinky skvelo chutnajú a hlavne vás ochraňujú,“ odporúča Petra Húsková.

Renata Faltejsková, Kašpar PR

NATURHOUSE zapeceny chrest4

Jedna z možností: Grilovaná špargľa so šunkou.