(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

V najvyššie položenej včelnici na Slovensku stáčali med

Autor Jana Pisarčíková júl 2019 -
V najvyššie položenej včelnici na Slovensku stáčali med FIS / Zbigniew Ładygin

Už je to viac ako rok, čo sa strecha Hotela FIS na Štrbskom Plese rozozvučala včelím bzukotom. V júli sa tam uskutočnilo prvé tohtoročné stáčanie medu.

 Po dlhej zime v náročných klimatických podmienkach až v júni vyleteli z najvyššie položenej včelnice na Slovensku na Štrbskom Plese opäť včely. A potom nezaháľali.

Včelár usilovné tvory počas druhého júlového týždňa navštívil v ich „príbytku“ a z farebných úľov spestrených tradičnými a prírodnými motívmi stočil prvý tohtoročný med.

„V dvoch úľoch našli viac ako desať kilogramov medu. Med plánujeme med stáčať aj ďalej. Všetko ale ovplyvňuje počasie. Ak sa na dlhšie obdobie ochladí a včielky nebudú môcť vylietať za potravou, med v plástoch skonzumujú,“ povedal, riaditeľka Hotela FIS Erika Fočárová.

V Tatrách sa takto snažia podporiť myšlienku udržania včelárstva. Úle na streche hotela majú včely umiestnené tak, aby mali výlet priamo do lesa. Starostlivosť o včelstvá je realizovaná bez použitia chémie, len s prírodnými produktmi.

„To, čo nám včielky vyprodukujú by sme po zaregistrovaní radi potom ponúkli na ochutnávku aj našim hotelovým hosťom počas raňajok,“ dodáva E. Fočárová.

TS včelyFIS foto Zbigniew Ładygin

Už pri osádzaní úľov Jana Znášiková z občianskeho združenia Apis Carpatica uviedla, že aj napriek umiestneniu v nadmorskej výške 1 380 m predpokladajú, že sa včelám bude dariť.

„Na streche sú dobré slnečné podmienky, úle sú osadené letáčmi na východ. Je tu veľa medodajných rastlín, čo je pre včely veľmi podnetné,“ vyjadrila sa.

Aj v hoteli považujú osadené úle za veľký prínos. „Pomáhame tatranskému ekosystému pretože opeľovačov ubúda. Včela je zároveň aj indikátorom zdravého životného prostredia,“ uzavrela E. Fočárová.

Jana Pisarčíková, Tatry mountain resorts

 

Súvisiaci článok:

Na streche hotela FIS začali chovať včely – žiadalo by sa viac takých hotelov!