(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Internet vecí a zákazníci maloobchodu

Autor Martin Rys september 2019 -
Internet vecí a zákazníci maloobchodu Pixabay

Ako vyzerá predajňa budúcnosti a ako využiť možnosti jej digitalizácie? Získajte informácie o klientovi už pri vstupe a využite ich na zvýšenie jeho spokojnosti.

Keď nasadíte v predajni internet vecí (Internet of Things – IoT), vaše možnosti budú nekonečné. Pred pár rokmi sci-fi predstavy, dnes bežná realita.

Ovládanie vecí na diaľku pomocou internetu: Nejde len o zhasínanie svetiel alebo reguláciu tepla. Technológie pokročili do tej miery, že si môžete vytvoriť ucelený systém ovládania, ktorý bude úplne automatický.

Asi vás neprekvapí, že senzory v zariadeniach IoT generujú veľké množstvo dát, no často v málo štruktúrovanej podobe. Náklady na uloženie a spracovanie týchto dát nesmú prevýšiť ich hodnotu. Spracovanie v reálnom čase je napr. pre geolokačné dáta veľmi dôležité.

A práve v týchto oblastiach excelujú technológie Big Data a platformy pre analýzu tokových dát (Streaming Analytics Platforms).

Ako budú vyzerať obchody v budúcnosti?

Isto si všímate, že v obchodoch, najmä v tých s elektronikou, býva tovar vystavovaný v bezpečnostných stojančekoch. Niektoré z nich už dnes dokonca vedia vyslať informáciu o tom, že ich zákazník zdvihol.

Väčšina existujúcich obchodov a predajní v súčasnosti využíva kamery na monitoring zákazníkov predovšetkým ako prevenciu pred krádežou tovaru. Doteraz však zrejme málokto sleduje, kto, ktoré produkty a ako často si ich v obchode prezerá. Pritom práve to sú informácie, ktoré zaujímajú napríklad marketingové oddelenie, aby mohlo lepšie zacieliť svoje kampane.

Už v súčasnosti ovládame technológie, pomocou ktorých vieme identifikovať základné informácie o jednotlivcoch len na základe obrázku tváre. Ako by teda mohol vyzerať obchod budúcnosti?

Senzory a kamery umiestnené na predajni zbierajúce všetky užitočné dáta. Niektoré monitorujúce počet ľudí pred predajňou, dĺžku radu pred obchodom alebo pri pokladniach, počet vstupujúcich zákazníkov, smer ich pohybu po predajni či dĺžku ich návštevy. Iné senzory snímajúce pohlavie, vek a dokonca i náladu ľudí v predajni.

Kde možno IoT využiť?

Ide najmä o tieto oblasti:

  • geolokačné a senzorové dáta;
  • fleet management;
  • facility management;
  • riadenie výroby a priemyslu 4.0.

Využiteľnosť takto získaných dát je obrovská. Vedúci predajne vie vďaka nim reagovať na prípadné dlhé rady. Skráti tak čakanie zákazníkov a zvýši ich nákupný komfort. Zákazníčke ukáže na displeji ponuku aj v iných farbách, k zákazníkovi, ktorý si dlhšie produkt prezerá, pristúpi obsluhujúci personál, lebo bol automaticky upozornený. A ak máte sťažnosť, inteligentný kiosk – tzv. BOT – vám umožní zadať sťažnosť či otázku a prípadne vám poradí s výberom tovaru.

Všetky dáta sa ukladajú do centrálnej analytickej platformy, takže je možné ich následne analyzovať a spracovať.

Pre väčšiu spokojnosť klienta

Získané informácie o klientovi už pri vstupe do predajne možno využiť na zvýšenie spokojnosti klienta s ponukou a servisom, na zlepšenie efektivity samotnej predajne aj celej predajnej siete.

Potenciál internetu vecí leží v mnohých odvetviach a je skutočne obrovský. Dokáže zodpovedať množstvo otázok, ktoré si kladú dnešní manažéri, keď sa snažia prichádzať s novými službami alebo zlepšovať súčasné štandardné správanie.

Vďaka dátam z technológií IoT môžu spoločnosti svojich zákazníkov skutočne spoznať a ponúknuť im takmer doslova „modré z neba“.

Martin Rys, BI Competency Leader, Adastra CZ