(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Bude nás poisťovať umelá inteligencia?

Autor JF september 2019 -
Bude nás poisťovať umelá inteligencia? Pixabay / Sujin Soman

A ak áno, ako ďaleko zájde v lustrovaní a monitorovaní našej kredibility, bonity a správania? Aj o tom bude odborná konferencia Fin.Techsummit, ktorá sa uskutoční v Bratislave už v septembri.

Oproti minulým dvom ročníkom bude podujatie zamerané na tzv. fintech obohatené aj o témy využitia technológií v poisťovníctve – označované ako InsurTech.

Čaká poistenie revolúcia?

Čo znamená inteligentné poistenie? Aké výhody a nevýhody prináša pre zákazníka a poisťovateľa? Bude nás monitorovať „veľký brat“ vybavený inteligentnými technológiami, aby o nás zistil čo najviac? Aj tieto otázky spojené s výzvami nových smerov rozvoja poisťovacej brandže budú na programe konferencie.

Podobne ako v iných oblastiach, aj v tomto odvetví znamenajú technológie, aplikácie a umelá inteligencia príchod novej éry.

„Väčšina poisťovateľov dnes čelí jednej výzve: Ako vytvoriť dynamický biznis s vysokým rastom a zároveň riadiť riziká a znižovať náklady? Podnikové aplikácie vo väčšine poisťovacích spoločností sú staré 10 až 30 rokov, takže neposkytujú funkčnosť a možnosti, ktoré naplnenia očakávania dnešných zákazníkov,“ upozorňuje spoločnosť Thinksense.

Jej expert Samir Parekh vystúpi v diskusii v rámci okrúhleho stola s názvom „Nové obchodné príležitosti v poisťovníctve – ako môžu prispieť dáta a umelá inteligencia?“

Víziou startupovej spoločnosti KASKO je vybudovať otvorenú a prepojenú poistnú platformu – B2B trhovisko, na ktorom si veľké digitálne distribučné platformy – agregátori, makléri, banky atď. – môžu vymieňať prístupy k zákazníkov a hromadnej distribúcii poistných produktov prispôsobených na mieru.

„Poistenie sa zjednoduší, zautomatizuje, personalizuje. Poisťovne sa musia zamerať na zákazníka, jeho potreby a rozdielne preferencie prostredníctvom agilného digital-first prístupu.“ O tom je presvedčená medzinárodná konzultačná spoločnosť Adastra, ktorej CEO Márius Maslo bude tiež účastníkom panela na Fin.Techsummite.

Poisťovatelia: Nové zručnosti a nároky

Osobitným uhlom pohľadu na poisťovací biznis je otázka úlohy poisťovateľov / upisovateľov v dnešnej dobe aplikácií a smart zariadení. Osobitný panel sa bude v tejto súvislosti zaoberať otázkami ako: Ktoré nové zručnosti sa vyžadujú od upisovateľa budúcnosti? Aký je rozdiel medzi „novými“ a „starými“ údajmi, ktoré sa používajú vo svete poisťovania? Môže zjednodušený jazyk podmienok poistenia podporovať ďalšie rozširovanie inteligentných poistných produktov?

Účastníčkou panela bude okrem iného Zaynep Stefan z Turkish Insurance, ktorá v nedávnom odbornom článku konštatovala pretrvávajúce podpoistenie na trhoch USA a Európy, najmä v oblasti životného poistenia. Technologický vývoj by podľa nej mohol pomôcť riešiť tento problém, kde jednou z príčin je aj komplikovanosť a byrokratické procesy.

„Pre budúcnosť poisťovateľov bude preto rozhodujúce zjednodušiť životné poistenie, najmä s ohľadom na novú generáciu ľudí kupujúcich poistenie. Kľúčom k úspechu je určite InsurTech,“ tvrdí Z. Stefan.

Podnietiť inovačné motivácie Slovákov

„Vidíme, že vo svete vznikajú nové produkty, ktoré umožňujú poistiť prakticky čokoľvek na akokoľvek dlho. Existujú appky, ktoré sledujú správanie klientra na Facebooku, vyhodnocujú jeho krytie a tak ďalej,“ povedal Davy Čajko, riaditeľ spoločnosti Future Proof, ktorá organizuje konferenciu Fin.Techsummit.

„A jedným z dôvodov, prečo túto tému otvárame, je, aby sme aj u nás vytvárali prostredie pre takéto inovácie. Nové aplikácie, ktoré sú rýchlejšie, šikovnejšie, lacnejšie, prichádzajú zo zahraničia. A tam potom odchádza aj ich zisk a v našej ekonomike neostane nič,“ upozorňuje.

Exkluzívnym partnerom tohtoročného Fin.Techsummitu je Tatra banka, a. s. Hlavnými partnermi sú DXC Technology a Ministerstvo financií SR, partnerom je Veľvyslanectvo Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska v SR. K mediálnym partnerom konferencie Fin.Techsummit 2019 patrí aj portál TargetNews.sk.

TA/JF