(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Štvorlitrové Audi SQ7 vylepšili: Je ešte agilnejšie a dynamickejšie

Autor PR/JD september 2019 -

Vylepšená generácia najväčšieho SUV prémiovej automobilky prichádza po troch rokoch s viacerými novinkami vrátane športového diferenciálu pre ešte dynamickejší pocit z jazdy. Posilnený biturbo osemvalec navyše sľubuje dravosť už pri rozjazde.

Prvú generáciu modelu Audi SQ7 TDI uviedol nemecký výrobca na trh pred troma rokmi, išlo vôbec o prvý model z dielne Volkswagen Group so silným pohonom 4-litrového turbodieselového osemvalca. Ten sa zjavne osvedčil a zostáva tak aj v novej generácii SQ7 TDI, v ktorej však potenciál naftového pohonu maximalizuje prídavný, paralelnou 48-voltovou elektrickou sústavou napájaný elektrokompresor.

Agilné už pri rozjazde

Vďaka nemu má športové Audi SQ7 TDI enormný krútiaci moment pri zrýchľovaní z nízkych otáčok, a to predovšetkým pri rozjazde z miesta. Elektricky poháňaný kompresor totiž podporuje dva turbokompresory v momente, keď je prepĺňací tlak malý a vodič pedálom akcelerátora požaduje vysoký výkon. S kompaktným elektromotorom tak dokáže zrýchliť lopatkové koleso kompresora za 250 milisekúnd až na 70 000 otáčok za minútu.

Nové SQ7 TDI dosahuje s takto vylepšeným pohonom výkon 320 kW (435 k) a v pásme otáčok od 1 250 do 3 250 za minútu poskytuje maximálny krútiaci moment 900 Nm. Vylepšená generácia obľúbeného SUV tak zrýchli z 0 na 100 km/h za 4,8 sekundy.

Ako maximálnu, elektricky obmedzenú rýchlosť výrobca udáva 250 km/h. K tomu všetkému sľubuje sýty zvuk osemvalca, ktorý vo výfukovej sústave motora modulujú dva aktuátory, a tiež spotrebu medzi 7,6 a 7,4 litra nafty na 100 kilometrov.

Asistovaná dynamika

Novo navrhnutá a rýchlo radiaca 8-stupňová prevodovka tiptronic spolu s permanentným pohonom všetkých kolies quattro prenášajú veľký krútiaci moment motora na cestu. Vysokú jazdnú dynamiku zaručuje nielen sériové športovo vyladené pneumatické pruženie adaptive air suspension sport s elektronicky regulovanými tlmičmi pruženia. Vylepšenému Audi SQ7 TDI pridáva na športovom duchu aj progresívne riadenie, ktorého prevodový pomer sa mení podľa uhla natočenia volantu.

Faceliftovaný model je obratnejší aj z pohľadu riadenia všetkých kolies. Pri nízkej rýchlosti sa zadné kolesá natáčajú v uhle do 5 stupňov proti smeru natočenia predných kolies, čím sa zvyšuje agilita vozidla a zmenšuje polomer otáčania. Naopak, počas dravejšej jazdy po diaľnici sa zadné kolesá mierne natáčajú v rovnakom smere ako predné kolesá, čo vodič pocíti na vyššej stabilite jazdy.

Voliteľný komplet podvozku advanced obsahuje aj elektromechanické aktívne stabilizátory, ktoré na nerovnej ceste zmenšujú pohyby karosérie a pri športovej jazde zmenšujú nakláňanie karosérie v zákrutách.

Tretím prvkom high-tech kompletu je športový diferenciál, ktorý prispieva k jazdnej dynamike. Pri rýchlej jazde v zákrute aktívne rozdeľuje krútiaci moment na kolesá zadnej nápravy. Vďaka tomu pri zatáčaní a akcelerácii doslova zatláča Audi SQ7 TDI do zákruty a eliminuje každý náznak nedotáčavosti. Pri vzniku pretáčavosti športový diferenciál stabilizuje vozidlo prenesením väčšieho podielu krútiaceho momentu na vnútorné koleso v zákrute.

Pôsobivé detaily

Druhá generácia Audi SQ7 TDI má aktuálny dizajn rodiny Q, ktorý však dopĺňajú špecifické detaily vysoko výkonných modelov S. Od základnej verzie Q7 sa líši dvojitými lamelami v maske chladiča Singleframe, krytmi vonkajších spätných zrkadiel v hliníkovom vyhotovení a štyrmi charakteristickými okrúhlymi chrómovanými koncovkami výfuku.

Spojlerová lišta v prednom nárazníku je trojrozmerne tvarovaná, nájazdový štít v zadnom nárazníku pôsobí ešte robustnejšie. Niektoré plastové diely na karosérii sú lakované v matnej striebornej farbe, na želanie Audi zabezpečí dizajnový čierny komplet, k dispozícii je aj široká ponuka lakov z programu Audi exclusive.

Audi štandardne montuje na SQ7 TDI 20-palcové hliníkové liate disky kolies s päťlúčovým turbínovým dizajnom a pneumatikami formátu 285/45 R 20. Vzhľadom na vysoký výkon motora majú brzdové kotúče na prednej náprave priemer 400 milimetrov, na zadnej náprave 370 milimetrov. Čierne brzdiče (na želanie červené) majú na prednej náprave logo S.

Na želanie výrobca montuje brzdovú sústavu s keramickými kotúčmi spevnenými uhlíkovými vláknami, ktorá je veľmi odolná voči opotrebovaniu. Brzdiče sú v tomto prípade lakované antracitovo sivou farbou. 3/3

Prémiové aj vo vnútri

V interiéri má Audi SQ7 TDI tmavé poťahy sedadiel a dverí z kombinácie kože a alcantary. Dekoračné obklady sú štandardne z matne brúseného hliníka, na želanie môžu byť z karbónu, čo ešte podčiarkne celkový športový vzhľad. Na želanie komplet kontúrového / náladového osvetlenia osvetľuje elementárne dizajnové línie a plochy interiéru v 30 nastaviteľných farbách.

1920x1080 asq7 d 191001 rgb 1

K sériovému vybaveniu patria okrem športových sedadiel vpredu aj osvetlené hliníkové dekoračné lišty na prahoch dverí, vpredu s logom S. Pedále, opierka ľavej nohy a ochrana nakladacej hrany batožinového priestoru sú vyhotovené z ušľachtilej ocele.

Za príplatok si zákazník môže objednať športové sedadlá S s integrovanými opierkami hlavy, vylisovaným logom S na poťahu operadla, pneumatickým nastavovaním bočných podporných častí a poťahmi z kože Valcona s kosoštvorcovým prešívaním. Športové sedadlá S tiež môžu byť doplnené o klimatizáciu a masážnu funkciu.

Na vlne technológií

Digitálne prepojenie na najvyššej úrovni zabezpečuje sériový systém MMI navigácia plus s dotykovým ovládaním. Zahŕňa širokú škálu multimediálnych a hi-tech služieb. Novinkou je služba informácie o semaforoch, ktorá prepája automobil s centrálnym počítačom riadiacim svetelnú signalizáciu v meste. Vodičovi poskytuje informácie o dĺžke jednotlivých fáz semaforov na plne digitálnom združenom prístroji a voliteľnom head-up displeji. Služba prispieva k efektívnej jazde a zvýšeniu plynulosti premávky.

Všetky informácie sa zobrazujú na displeji Audi virtual cockpit so špecifickým zobrazením modelov S. Navyše je k dispozícii zobrazenie Performance, pri ktorom je ako ústredný prvok v strede zobrazený otáčkomer.

Bohaté sériové vybavenie si zákazník môže doplniť aj rozličnými komfortnými prvkami ako 4-zónová automatická klimatizácia, bezhlučné servopriťahovanie dverí či Bang & Olufsen Advanced Sound System s trojrozmerným priestorovým ozvučením kabíny.

Nové Audi SQ7 TDI sa začne predávať v Európe koncom septembra 2020, objednávky budú možné od júla. V Nemecku bude základná verzia stáť od 94 900 eur, za sedemmiestnu verziu si záujemcovia priplatia navyše od 2 420 eur.

PR/JD

 

Prečítajte si tiež:

Na Slovensko prichádza veľké elektrické kvéčkové Audi