(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Lidl ekologizuje svoju logistiku: Používa kamióny na CNG/LNG

Autor PR september 2019 -

Reťazec začal zásobovať svoje predajne pomocou nákladných áut, ktoré oveľa menej znečisťujú ovzdušie.

Medzi zásobovacimi vozidlami známeho reťazca začali pribúdať ekologické kamióny s kombinovaným pohonom CNG/LNG. Ide o plynový pohon, ktorý vytvára len minimálne emisie.

„Denne zavážame naše predajne čerstvým tovarom. Trasy kamiónov sa pritom snažíme plánovať čo najefektívnejšie, naplno ich vyťažovať a využívať ich aj na spätnú logistiku z predajní na centrálne sklady. Všetky tieto opatrenia robíme s cieľom znižovať náš dopad na životné prostredie,“ uviedol Miroslav Růžička, konateľ spoločnosti Lidl Slovenská republika.

Ako moderná spoločnosť, ktorej skutočne záleží na životnom prostredí, sa neustále snažíme hľadať zelené riešenia,” dodal.

Ekologické kamióny budú prednostne zavážať tovarom predajne v husto obývaných zónach.

Ďalšie výhody

Na jednu nádrž plynu CNG zvládne kamión 400 kilometrov. Keď sa k tomu navyše pridá kvapalné LNG, dojazd sa predĺži až na 1 200 kilometrov.

„Zelené“ kamióny neznečisťujú ovzdušie a sú výrazne menej hlučné. Lidl bude postupne počet ekologických kamiónov zvyšovať.

Uhlíkovú stopu znižujú dlhodobo

Diskontný reťazec sa dlhodobo snaží znižovať vlastnú uhlíkovú stopu. Tvrdí, že vo všetkých budovách využíva výhradne energiu z obnoviteľných zdrojov, z produkcie vodných elektrární.

Sedem predajní má na strechách inštalované fotovoltické panely na výrobu elektrickej energie zo slnečného žiarenia. V priebehu minulých rokov sa takýmto spôsobom podarilo vyrobiť asi 137 000 kWh, čo znamená viac ako 40 ton emisii CO2, ktoré neboli vypustené do ovzdušia.

Ďalšie opatrenia pre životné prostredie

Reťazec tiež vymenil vo všetkých svojich predajniach staré osvetlenie za LED, orientuje sa na energeticky efektívne spotrebiče, má jedno z najekologickejších logistických centier v Európe a úspešne implementoval systém energetického manažérstva.

V nových predajniach inštaluje tepelné čerpadlá využívajúce energiu z okolitého prostredia a namiesto syntetických chladív používa prírodné, ktoré majú nižšiu hodnotu indexu Globálneho potenciálu otepľovania (GWP).

Vďaka tomu všetkému obstál Lidl ako jedna z prvých firiem na Slovensku v environmentálnom audite organizácie ENVI-PAK a získal certifikát pre zodpovedné organizácie.

PR