(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Film o Arethe Franklin zachytáva extatický moment v histórii gospelu

Autor Simona Nôtová november 2019 -
Film o Arethe Franklin zachytáva extatický moment v histórii gospelu SFÚ

Dokument „Aretha Franklin: Amazing Grace“ je záznamom z nahrávania rovnomenného živého dvojalbumu v kostole v Los Angeles v roku 1972.

Tento koncertný film, ktorý približuje legendárnu speváčku v časoch jej najväčšej slávy, dokončili a uvoľnili do distribúcie až v roku 2018. Predtým ležal viac ako štyridsať rokov v archíve.

Film, na ktorom pracoval režisér Sydney Pollack, dokumentuje strhujúcu atmosféru zo živého nahrávania v 70. rokoch minulého storočia. V slovenskej premiére ho uvedú 19. novembra 2019 v bratislavskom artovom kine Lumière.

„Vďaka nemu budete mať jedinečnú šancu Arethu Franklin nielen počuť, ale i vidieť. A aspoň prostredníctvom filmu ´zažiť´ ju v časoch jej najväčšej slávy počas návratu k hudbe, ktorá rozvinula jej úžasný talent,“ priblížil dokument dramaturg Miro Ulman.

aretha franklin1

Kráľovná soulu

Americká speváčka, skladateľka, klaviristka a aktivistka Aretha Franklin, prezývaná, sa hudobne začala vzdelávať ako samouk a neskôr spievala v gospelovom zbore v otcovom baptistickom kostole. Už v štrnástich rokoch naspievala gospelové piesne na album pre svojho otca, ktorý sa rozhodol nahrať kázne a gospelové vokály.

Arethin talent bol zjavný a neostal bez odozvy. „V roku 1971 mala na konte už vyše 20 albumov, vyhrala 5 cien Grammy a mala 11 hitových singlov v kategóriách Pop a R&B,“ pripomenul M. Ulman.

Elektrizujúca atmosféra

Album Amazing Grace vznikal v roku 1972. Po boku Arethy bol najznámejšou postavou vtedajšieho gospelu otec James Cleveland a jeho zbor The Southern California Community Choir. Album nahrali spolu naživo počas dvoch večerov.

„Stal sa najpredávanejšiou gospelovou platňou všetkých čias,“ uviedol Miro Ulman s odvolaním sa na dokument. „Aretha mohla ísť do štúdia a nakrútiť album tam, ale chcela ho nakrútiť naživo. Keď uvidíte film, tak veľmi ľahko pochopíte jediný, ale zásadný dôvod – účasť publika.“

Atmosféra v kostole, energia prúdiaca medzi charizmatickou speváčkou a publikom (v ktorom bol napríklad i Mick Jagger), boli podľa filmového dramaturga ohromujúce a v nahrávacom štúdiu by nevznikli.

„Vo filme sú pasáže, počas ktorých budete mať husiu kožu či slzy v očiach,“ vyhlásil M. Ulman.

Aretha Franklin pricestovala na nahrávanie do Los Angeles so svojou kapelou vrátane bubeníka Bernarda Purdieho, gitaristu Cornella Dupreeho a basgitaristu Chucka Raineyho.

Medzi hosťami boli i gospelová speváčka Clara Ward, ktorá patrila k jej vzorom, a Arethin otec, baptistický pastor C. L. Franklin.

Dokončenie po dlhých rokoch

Producenti oslovili režiséra Sydneyho Pollacka, aby nahrávanie zdokumentoval. Miro Ulman ďalej konštatoval, že „film však, na rozdiel od albumu, nebol – najmä z technických dôvodov – dokončený a nikto ho nikdy nevidel. Až do minulého roku ležal na policiach v archíve.“

Film Aretha Franklin: Amazing Grace režisérov Sydneyho Pollacka, oceneného Oscarom za film Spomienky na Afriku (1985), a Alana Elliotta zaradil časopis Rolling Stone medzi 10 najlepších dokumentov roku 2018.

Do rebríčka sa dostal s odôvodnením, že „nie je len dokumentom z vystúpenia, ale je vizuálnym rozšírením extázy, ktorú zažila speváčka, jej spolupracovníci a všetci prítomní.“

Aretha Franklin (1942 – 2018) bola prvou ženou v histórii, ktorá bola uvedená do Rokenrolovej siene slávy. V roku 2008 sa ocitla na prvej priečke zoznamu najväčších spevákov všetkých čias a tiež na deviatej priečke v zozname najväčších umelcov všetkých čias časopisu Rolling Stone.

Cyklus Music & Film a SFÚ

Film Aretha Franklin: Amazing Grace uvedú v Kine Lumière v rámci dlhodobého cyklu Music & Film. Na december 2019 je v rámci tohto cyklu naplánovaná o. i. projekcia filmu Ella Fitzgerald: Just One of Those Things (r. Leslie Woodhead, 2019, projekcia 17. 12.).

Kino Lumière vo svojej dramaturgii predstavuje o. i. aj tzv. zlatý fond slovenskej a svetovej kinematografie; uvádza pravidelné vlastné cykly a tiež viaceré prehliadky a festivaly. Je súčasťou Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Simona Nôtová, tlačová tajomníčka SFÚ

 

Multimédiá