(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Zimné mesiace preveria odolnosť vašich pľúc

Autor IWI november 2019 -

Zvýšený výskyt respiračných ochorení počas zimy je spojený s rôznymi infekciami. Chladný vzduch sťažuje a komplikuje život najmä pacientom s chronickými ochoreniami pľúc, ale aj zdravé pľúca sú v ohrození.

Každoročne patrí tretia novembrová streda Svetovému dňu chronickej obštrukčnej choroby pľúc (CHOCHP), ktorá patrí medzi život ohrozujúce ochorenie. Celosvetovo postihuje táto choroba viac ako 250 miliónov pacientov, najčastejšie fajčiarov nad 40 rokov.

Svetová zdravotnícka organizácia WHO predpokladá, že v roku 2030 sa CHOCHP stane treťou najčastejšou príčinou úmrtí na celom svete. Aj keď primárnou príčinou je tabakový dym, rovnako nebezpečné je aj vdychovanie škodlivín a rozrastajúce sa priemyselné zóny.

November je zároveň aj Mesiac povedomia o pľúcach, počas ktorého by sme si mali uvedomiť, že pre kvalitný a plnohodnotný život potrebujeme nielen zdravé srdce, ale aj našu respiračnú sústavu. Okrem CHOCHP totiž na svete, ale aj na Slovensku stúpa počet pacientov s ochoreniami ako sú astma a fibrózy pľúc.

Chronická obštrukčná choroba pľúc

CHOCHP je život ohrozujúce ochorenie pľúc, ktoré je charakterizované postupným zužovaním dýchacích ciest. Výdych aj nádych sú pre pacientov čoraz náročnejšie. Zmeny na pľúcach a hustý hlien v dýchacích cestách bránia kyslíku dostať sa do alveol, v ktorých prebieha výmena kyslíka s oxidom uhličitým.

Ako choroba postupuje, človek začne pociťovať problémy – najprv kašeľ, ktorým sa dýchacie cesty snažia zbaviť hlienu, neskôr aj problémy s dýchaním, najmä pri námahe.

Závažnou komplikáciou sú exacerbácie – akútne prepuknutie alebo zhoršenie príznakov ochorenia, ktoré si často vyžaduje hospitalizáciu a záchrannú liečbu. „Pri každej exacerbácii dochádza k nezvratnému poškodeniu pľúcneho tkaniva a k celkovému zhoršeniu zdravotného stavu, čo zhoršuje aj celkové vyhliadky pacienta“, približuje MUDr. Marta Hájková, CSc., MPH, hlavná odborníčka MZ SR pre Odbor pneumológie a ftizeológie.

K častým komplikáciám pacientov s CHOCHP patria práve infekcie dýchacieho systému v zimných mesiacoch. Už prechladnutie môže pacienta destabilizovať a existuje riziko, že sa tým zhoršia aj symptómy jeho ochorenia.

Udržanie priechodnosti dýchacích ciest

Správna liečba pomáha zmierniť príznaky a spomaliť zhoršovanie CHOCHP. Bez liečby je toto ochorenie všeobecne progresívne a jeho zhoršovanie spôsobuje, že pacienti sa zadýchavajú počas každodenných aktivít, ako je chodenie po schodoch či dokonca obliekanie.

Základom liečby je rozširovanie dýchacích ciest pomocou liečiv redukujúcich napätie hladkého svalstava, ale aj protizápalové lieky.

„Na udržanie priechodnosti dýchacích ciest počas výdychu sa využívajú inhalačné bronchodilatanciá, ktoré majú rýchly nástup a minimum vedľajších účinkov. Moderná liečba poskytuje pacientom aj kombinovanú liečbu s inhaličným kortikoidom, ktorý má protizápalový účinok,“ dopĺňa doktorka Hájková. Súčasťou komplexnej liečby je aj pravidelná dychová rehabilitácia či domáca oxygenoterapia.

Astma a rôzne pľúcne fibrózy

Chladné mesiace a počas nich aj rozšírené infekcie môžu atakovať nielen pacientov s CHOCHP, ale aj s inými chronickými ochoreniami. Hovoríme najmä o astme či rôznych typoch pľúcnych fibróz.

Astma je chronické zápalové ochorenie dýchacích ciest. Prejavuje sa dýchacími ťažkosťami, pískavým dychom, dráždivým kašľom a dlhodobo pretrvávajúcou nádchou. Na jej vzniku sa podieľajú aj genetické faktory, či silné dráždivé chemické látky. Zápal má pôvod v alergickej odpovedi na vonkajší podnet.

Idiopatická pľúcna fibróza (IPF) je zriedkavým ochorením a na Slovensku ním trpia len desiatky pacientov. U ľudí s IPF tkanivo okolo jemných vzduchových vačkov a okolo krvných ciev zhrubne, stvrdne a zjazví sa. Časom sa choroba zhoršuje, jazvenie hrubne a šíri sa, pľúca strácajú schopnosť prenášať kyslík do krvného riečiska. K orgánom sa tak nedostáva toľko kyslíka, koľko by potrebovali.

Slovensko a choroby „berúce dych“

V súčasnosti je na Slovensku možné mnohé z respiračných ochorení kompenzovať a manažovať vďaka účinnej liečbe, ktorá pacientom prináša úľavu od príznakov a bráni rozvinutiu ochorenia. V zimných mesiacoch však môžu práve rôzne infekcie dýchacieho (respiračného) systému virózy a chrípky skomplikovať zdravotný stav pacientov a v niektorých prípadoch ich aj destabilizovať.

Účinná liečba chronických pľúcnych ochorení dokáže zmierniť príznaky, znížiť frekvenciu a závažnosť vzplanutí choroby, zlepšiť celkový zdravotný stav a zvýšiť toleranciu fyzickej záťaže, čím zároveň zvyšuje kvalitu života pacienta.

Je však dôležité povedať, že CHOCHP je nevyliečiteľné ochorenie, s ktorým sa môžu spájať aj psychické problémy, najmä úzkosť a depresia. Riziko je najvyššie v čase potvrdenia diagnózy a v skorých štádiách choroby. Človek s chronickým ochorením, ktorý navyše trpí duševnými problémami, môže mať sklony aj ku sociálnej izolácii.

Prevencia respiračných ochorení

Infekcie dýchacích ciest sú jedny z najčastejších ochorení človeka, ktoré sa vyskytujú najmä v zimných mesiacoch. Aby sme sa mohli pred nimi účinne chrániť a udržať tak zdravé pľúca, je dôležité dodržiavať niekoľko zásad.

„V období epidémií je kľúčové vyhýbať sa veľkým skupinám ľudí. Ďalšími preventívnymi zásadami by mali byť pravidelné umývanie rúk, ústna hygiena, preventívne prehliadky, fyzická aktivita, či dychová rehabilitácia. Chrániť sa pred infekciami môžeme aj prostredníctvom účinnej vakcinácie proti chrípke a pneumokokom,“ vysvetľuje ďalej MUDr. Marta Hájková, CSc., MPH.

IWI

Ilustračný obrázok: Pixabay / Julie McMurry

 

Mohlo by vás zaujímať: 

Máte počas zimy zlú náladu? Možno vám chýba déčko

Kvalitný spánok: Čo to znamená a čo nám prináša

Aj vy máte vysoký krvný tlak?

Aké má cukor účinky na náš organizmus a čo spôsobujú odchýlky v jeho prijímaní?

Podceňovanie cholesterolu sa môže skončiť zle. Prečo to dopustíme?

Vyvážená strava, pohyb počas pracovného dňa a index zdravia

Obyvatelia EÚ stále nie sú v bezpečí pred HIV, TBC a hepatitídou C