(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Nokia buduje 5G mobilné siete po celom svete

Autor NPS december 2019 -
Komplex s NC Tripla v Helsinkách bude pokrytý 5G sieťou. Komplex s NC Tripla v Helsinkách bude pokrytý 5G sieťou. Vizualizácia: YIT

Počas startupovej konferencie v Helsinkách v spolupráci s operátorom Telia Finland demonštrovali rekordnú prenosovú rýchlosť 2 Gbps.

Rýchla mobilná sieť 5G ponúka operátorom na celom svete veľa možností. Prví poskytovatelia 5G siete už môžu svojim zákazníkom ponúknuť skúsenosti a služby, ktoré vyžadujú vysokú rýchlosť a spoľahlivosť.

Spoločnosť Nokia, ktorá sa v súčasnosti sústreďuje na technológie pre telekomunikačnú infraštruktúru, už uzavrela asi päťdesiat obchodných dohôd po celom svete a umožňuje zákazníkom používať túto sieť budúcnosti.

Operátori majú veľký záujem „vstupovať do neznáma“ a zavádzať inovácie na podporu 5G technológií.

Vo Fínsku spolupracuje spoločnosť Nokia so spoločnosťou Telia a spoločne ponúkajú nové a inovatívne riešenia pre koncových zákazníkov.

Nokia buduje 5G sieť pre túto spoločnosť v novom nákupnom centre Mall of Tripla v Helsinkách, najväčšom na severe Európy. Sieť má slúžiť predovšetkým na prvotriedne spojenie medzi zariadeniami návštevníkov NC a predajcov.

Spolupráca so startupmi

Jednou zo stratégií spoločnosti Telia je osloviť startupy a povzbudiť ich, aby premýšľali o potenciáli 5G sietí.

V centre Helsínk v priestoroch jedného z najväčších škandinávskych startupov oslavovali v novembri používatelia smartfónov s 5G pripojením dosiahnutú prenosovú rýchlosť siete 2 Gbps. Robili tak pomocou testovacích frekvencií v rozsahu milimetrových vĺn v aktívnej sieti spoločnosti Talia.

V súčasnosti je to v Európe najvyššia meraná rýchlosť. Talia chce aj týmto spôsobom potvrdiť svoj záväzok slúžiť potrebám širokej verejnosti a používateľov.

Operátor predviedol nové možnosti používania 5G sietí počas každoročnej startupovej akcie Slush. Tentokrát si mohli návštevníci vyskúšať platbu pomocou rozpoznania tváre s 5G pripojením a zistiť, ako by táto metóda mohla v budúcnosti zmeniť platobné služby.

slush 49098516673 8fc004f1a0 k Na technologickom podujatí Slush v Helsinkách (foto: Sami Välikangas via Flickr)

Výborné perspektívy pre 5G

Nový uzol poskytuje vysokú kvalitu, mimoriadne široké pásmo a komunikáciu s nízkou latenciou, čo je ideálne na spustenie a podporu inovácií a výskumu.

Aj pre spoločnosť Nokia je to preverením jej schopnosti poskytovať veľmi vysoký výkon, čo je významným krokom v podpore používania 5G sietí v budúcnosti.

Sme nadšení, že sme v spolupráci so spoločnosťou Nokia podnikli krok v poskytovaní 5G siete a že sme mohli zákazníkom poskytnúť výnimočnú rýchlosť a výkon, ktoré v Európe vidíme len zriedkavo,“ uviedla Janne Koistinen, riaditeľka programu 5G spoločnosti Telia vo Fínsku.

Chceme našim zákazníkom umožniť používanie spoľahlivej siete 5G, ktorá by mohla byť oporou ich firiem. Nokia sa v náročných podmienkach osvedčila ako partner, na ktorého sa spoločnosť Telia aj jej zákazníci môžu spoľahnúť, že poskytne plný potenciál 5G siete,“ dodala.

O spoločnosti Nokia

Ako jediná v odvetví vyvíja a dodáva kompletné portfólio end-to-end sieťových zariadení, softvéru, služieb a licencií, ktoré sú k dispozícii na celom svete.

Medzi zákazníkov spoločnosti patria poskytovatelia komunikačných služieb, ktorých všetky siete dokopy podporuje 6,1 miliardy používateľov, ako aj podniky v súkromnom a verejnom sektore.

Prostredníctvom výskumných tímov vrátane svetovo uznávaných laboratórií Nokia Bell vedie Nokia svet k tomu, aby si osvojil 5G siete, ktoré sú rýchlejšie a bezpečnejšie. Pri vytváraní technológií sa drží vysokých štandardov sociálneho účelu, kvality a integrity.

NPS