(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

SPS zvládol doručovanie zásielok aj vďaka mimoriadnym príplatkom

Autor JF / TS január 2020 -
SPS zvládol doručovanie zásielok aj vďaka mimoriadnym príplatkom SPS

Zasielateľská spoločnosť zaviedla pred Vianocami sezónny manipulačný poplatok jedno euro, z ktorého financovala odmeny pre svojich kuriérov.

Slovak Parcel Service pristúpil pred vianočnými sviatkami k novej obchodnej stratégii, ktorá zahŕňa aj zavedenie dočasného manipulačného poplatku vo výške 1 € za každú zásielku podanú od 1. novembra do 24. decembra.

Ako je známe, každoročne od konca októbra do Vianoc zaznamenávajú doručovateľské spoločnosti zvýšený nápor na ich služby. A z roka na rok sa opakuje situácia s meškajúcimi zásielkami, na ktoré márne čakajú ich príjemcovia.

Rok 2019 nebol výnimkou; jedna z doručovateľských spoločností dokonca hlásila niekoľkodňové meškanie tisícov balíkov.

Ako zvládnuť nával balíkov

V najväčšej kuriérskej spoločnosti na Slovensku, Slovak Parcel Service, už dlho predtým pripravili opatrenia na zabránenie takým situáciám.

„Vieme celkom presne predikovať nárast objemu zásielok, ktoré musíme v tomto období doručiť. Každý rok je tento objem približne o 40 % vyšší v porovnaní s ostatným obdobím roka, v tých najexponovanejších dňoch dokonca aj o 100 % vyšší,“ upozornil konateľ SPS Ján Ťurek.

„Prispôsobujeme tomu samozrejme našu obchodnú politiku, posilňujeme kapacitne personálne zdroje a realizujeme predovšetkým rozsiahlu informačnú kampaň,“ vysvetlil. V kampani spoločnosť upozorňovala klientov najmä na potrebu včasného podania vianočných zásielok.

Objem predvianočného doručovania zvyšujú aj akcie, ktoré ponúkajú viaceré e-shopy, ale aj bežné obchody ako dodanie tovaru kuriérom so zľavou či bez poplatku pre predajcu. Navyše, aj oni tlačia zasielateľov k tomu, aby sa všetky balíky stihli doručiť do Vianoc.

Kuriérskym spoločnostiam to spôsobuje prevádzkové komplikácie; napríklad musia práve počas tejto sezóny najímať ľudí, ktorých inak nepotrebujú celý rok. Musia počítať aj so zlou dopravnou situáciou v mestách, keď kuriéri často dlho stoja v dopravných kolónach a doručovanie balíkov sa predlžuje.

Zákazníkova odmena smerovala k pracovníkom

„Sme presvedčení, že zákaznícka spokojnosť je kľúčový parameter, podľa ktorého nás hodnotia naši klienti. Aj preto sme v záujme nesklamania ich dôvery pristúpili k jednorazovému príplatku k zásielke, ktorý však nie je výnosom našej spoločnosti, ale investujeme ho do ľudí,“ komentoval P. Ťurek zavedenie jednoeurového príplatku.

„Vďaka tomu vieme našim kuriérom poskytnúť vyššiu odplatu za dobre odvedenú prácu, ktorá sa vzťahuje na toto veľmi exponované obdobie. Zároveň si môžeme dovoliť posilniť aj naše interné personálne a prepravné kapacity,“ dodal.

Uvedená stratégia bola úspešná; SPS dobre zvládol koncoročnú exponovanú sezónu a predvianočné doručovanie zásielok.

JF / TS