(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Volvo Trucks predstavilo nové kamióny efektným videom

Autor JF / TS marec 2020 -
Volvo Trucks predstavilo nové kamióny efektným videom Volvo Trucks

Skoro ako Chuck Norris: V sekvencii „The Tower“ sa šéf automobilky postavil na vrchol veže zo štyroch nákladiakov a celá vec sa dala do pohybu. Nie je za tým trik, len úžasná nosnosť náprav.

Spoločnosť Volvo Trucks ďalej posilňuje svoju povesť tvorcu efektných až kurióznych reklamných videí. Pred časom v jednom z nich s názvom „The Epic Split“ urobil akčný herec Jean-Claude van Damme dokonalú šnúru medzi dvoma idúcimi kamiónmi. Potom sa nedal zahanbiť ani sám Chuck Norris, ktorý vo vianočnom vydaní urobil to isté medzi dvomi letiacimi lietadlami, pričom mu na hlave ešte stálo jedenásť parašutistov.

Najnovšie video, ktorým firma uvádza rovno štyri nové typy rôznych kamiónov, predstavuje v akčnej role jej prezidenta Rogera Alma.

Štyri nákladné autá na sebe

Veľký šéf to nemá až také ťažké ako predchádzajúci akční hrdinovia – vo videu stojí hore na kabíne posledného, štvrtého kamióna asi v 15-metrovej výške a s efektným gestom čelí vetru a dažďu, kým celá veža sa hýbe dopredu (video nájdete aj pod článkom).

Spoločnosť zverejnila aj krátky film o príprave reklamného šotu, v ktorom dokazuje, že to, čo v ňom vidí divák, je skutočnosť – štyri ťažké kamióny postavené jeden na druhom bez dodatočných opôr, uvedené do pohybu. Zvláštnosťou je, že nosný spodný kamión šoféruje žena.

Volvo Trucks týmto spôsobom predstavuje svoje nové modely s označením FH, FH16, FM a FMX. Dokopy celá zostava vo videosekvencii váži 58 ton, ktoré sú rozložené na sedem náprav spodnej súpravy - ťahača FMX a jeho návesu.

Dôraz na komfort vodiča

Štyri nové ťažké nákladné automobily, ktoré uvádza na trh Volvo Trucks, kladú silný dôraz na pracovné prostredie, bezpečnosť a produktivitu vodiča.

V čase štartu kampane výrobca predpokladal rast dopytu po nákladnej preprave na celom svete, a tým zvýšený dopyt po kvalifikovaných vodičoch. Napríklad v Európe nebolo obsadených približne 20 % všetkých pracovných miest vodičov.

Volvo Trucks sa preto zameral na vývoj nákladných vozidiel, ktoré by boli bezpečnejšími, efektívnejšími a atraktívnejšími pracovnými prostriedkami pre kvalifikovaných vodičov.

„Vodiči, ktorí so svojím vozidlom nakladajú bezpečne a efektívne, sú neoceniteľným prínosom pre každú prepravnú spoločnosť. Zodpovedný prístup k riadeniu môže pomôcť k zníženiu emisií CO2 aj nákladov na palivo a minimalizovať riziká nehôd, zranení a neplánovaných prestojov,“ objasnil prezident spoločnosti Roger Alm..

Pohodlnejšie kabíny

Pri vývoji všetkých uvedených modelov, osobitne kabín, sa kládol najväčší dôraz na viditeľnosť, pohodlie, ergonómiu, hladinu hluku, ovládateľnosť a bezpečnosť. Vylepšenia sa dočkal aj exteriér, aby odrážal súčasné náročné parametre a získal atraktívny celkový vzhľad.

Nové modely Volvo FM a Volvo FMX sa môžu pochváliť úplne novou kabínou i väčším počtom funkcií. Ich vnútorný priestor sa zväčšil až o jeden meter kubický. Vďaka väčším oknám, zníženej dverovej línii a novým zrkadlám je viditeľnosť ešte o niečo lepšia.

Pohodlie v kabíne ďalej umocňuje zosilnená izolácia, ktorá bráni vnikaniu chladu, tepla i hluku. Klimatizačná jednotka s uhlíkovým filtrom riadená snímačom zaisťuje vysokú kvalitu vzduchu za všetkých podmienok.

Vylepšené bezpečnostné systémy

Bezpečnosť vylepšujú funkcie ako adaptívne diaľkové svetlá pri modeloch Volvo FH a FH16. Tento systém automaticky vypína vybrané segmenty diaľkových LED svetiel, keď sa nákladné vozidlo priblíži k protiidúcemu vozidlu alebo k vozidlu pred ním.

Riadenie uľahčuje tiež vylepšený adaptívny tempomat (ACC) pracujúci pri všetkých rýchlostiach až do nuly a tempomat pre jazdu z kopca, ktorý automaticky aktivuje brzdy kolies, keď je pre udržanie konštantnej rýchlosti z kopca potrebná vyššia brzdná sila.

Štandardná výbava nového nákladného vozidla aktuálne zahŕňa elektronický brzdový systém (EBS), ktorý je nevyhnutným predpokladom pre bezpečnostné prvky ako sú systém varovania pred kolíziou s núdzovým brzdením či elektronické riadenie stability.

K dispozícii vo voliteľnej výbave je systém Volvo Dynamic Steering s bezpečnostnými systémami ako podpora jazdy v pruhu a podpora stability.

Systém rozpoznávania dopravných značiek je schopný detegovať značenie typu obmedzenie predbiehania, trieda cesty a rýchlostné limity, pričom ich zobrazí na displeji.

Prehľad možno vylepšiť pridaním rohovej kamery na strane spolujazdca, vďaka ktorej vodič uvidí na displeji bočné časti vozidla.

volvo x 4

Modely Volvo FH, FH16, FM a FMX postavené na seba pre potreby natáčania klipu.

Výkonné motory a alternatívne pohony

Dôležitým faktorom pre prepravcov je ekológia prepojená s ekonomikou prevádzky. Je zrejmé, že nebude existovať jeden zdroj energie, ktorý by vyriešil všetky problémy súvisiace so zmenami klímy. Preto si budú rôzne segmenty a zákazky v doprave vyžadovať viac riešení a v blízkej budúcnosti bude vedľa seba existovať niekoľko typov pohonných jednotiek.

Na niektoré trhy sa modely Volvo FH a FM dodávajú s plynovým motorom LNG certifikovaným podľa normy Euro 6. Ponúka rovnakú úroveň úspory paliva a výkonu ako porovnateľné nákladné vozidlá Volvo so vznetovým motorom, ale má oveľa menší vplyv na životné prostredie.

Plynový motor možno poháňať bioplynom, ktorý má nulové emisie CO2, alebo zemným plynom, ktorý má až o 20 % nižšie emisie CO2 ako porovnateľné vozidlá so vznetovým motorom. Uvedené hodnoty sa týkajú množstva emisií vytvorených vlastnou prevádzkou vozidla – tzv. „Tank-to-wheel“.

Volvo FH možno vybaviť novým výkonným dieselovým motorom certifikovaným podľa normy Euro 6, ktorý je súčasťou ponuky s I-Save prinášajúcej výraznú úsporu paliva aj zníženie emisií CO2. Model FH s I-Save kombinuje motor D13TC so setom špecifických funkcií, ktoré môžu pre prepravu na dlhé vzdialenosti priniesť úsporu paliva až vo výške 7%.

K vylepšeniu došlo aj pri verziách certifikovaných podľa noriem Euro 3 a 5; tie disponujú funkciami ako prispôsobenie krútiaceho momentu Volvo Torque Assist.

JF / TS

Multimédiá