(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

VIDEO: Ako Wu-chan uvidel svetlo na konci tunela a začal víťaziť nad koronavírusom

Autor Jiang Simin marec 2020 -
VIDEO: Ako Wu-chan uvidel svetlo na konci tunela a začal víťaziť nad koronavírusom Youtube / CGTN

Možno to čaká aj Slovensko: Tisícky ľudí s chorobou covid-19 ležiacich v provizórne vybudovaných nemocničných pavilónoch. V čínskom epicentre sú oficiálne už z najhoršieho vonku.

V meste Wu-chan (Wuhan) v centrálnej Číne, prvom svetovom epicentre nákazy koronavírusu, klesol počet nových prípadov choroby COVID-19 na jednociferné čísla.

V meste sa zotavilo viac ako 36 000 pacientov (údaj zo 16. 3. ), čo predstavuje viac ako 70 % z celkového počtu prípadov. Toto najťažšie postihnuté mesto v provincii Chu-pej (Hubei) je na dobrej ceste k zotaveniu.

rsz wuhan 002 Pohľad na Wu-chan s historickou Vežou žltého žeriava

Pacienti sa vrátili domov z nemocníc

S rastúcim počtom pacientov prepustených z nemocnice zatvorili do polovice marca všetkých 14 dočasných nemocníc v meste. Tieto nemocnice prestavané z verejných budov poskytovali včasnú liečbu pacientom s miernymi príznakmi; liečili viac ako 12 000 pacientov.

Dosiahnuť takýto pozoruhodný pokrok nebolo jednoduché. Pri zvládaní epidémie zohrala kľúčovú úlohu rýchla mobilizácia vnútroštátnych zdravotníckych zdrojov.

Na pomoc v boji s vírusom v uvedenej provincii bolo vyslaných celkom 42 000 zdravotníckych pracovníkov z celej Číny. Do 3. marca 2020 tam prišlo približne 65 000 kusov lekárskeho vybavenia vrátane ventilátorov a ECMO (umelé pľúca).

Efektívne liečebné postupy

Boli otestované a implementované liečebné postupy ako respiračná podpora a plazmová terapia. Zmierniť príznaky mnohých pacientov a skrátiť trvanie liečby pomohla aj tradičná čínska medicína.

Vďaka prijatým opatreniam Čína prekonala vrchol kulminácie tohto ochorenia, uviedol vo štvrtok 12. marca hovorca vlády.

Mimo provincie Chu-pej sa podniky postupne vracajú k životu. Podľa vyjadrení oficiálnych predstaviteľov do 13. marca obnovilo prevádzku viac ako 95 veľkých a stredných percent podnikov.

Poučenie pre svet

Bruce Aylward, vedúci tímu spoločnej misie Čína-WHO pre COVID-19, povedal, že nasledovanie úspešného čínskeho protiútoku v iných krajinách si bude vyžadovať rýchlosť, peniaze, predstavivosť a politickú odvahu.

Krátke video, ktoré vytvorila čínska televízna sieť CGTN, reflektuje skutočné udalosti a popisuje, ako Čína potláčala smrtiaci vírus a liečila pacientov. Modelovými postavami sú v ňom mladý Han s ľahkým priebehom choroby a jeho otec vo vážnom stave.

Je zrejmé, že epidémiu choroby COVID-19 šíriacu sa po celom svete možno ako spoločného nepriateľa poraziť veľkým nasadením a vzájomnou spoluprácou.

Jiang Simin

 

Ďalšie články k téme:

Tvrdý dopad koronavírusu na biznis: Potrvá to možno pol roka, myslia si svetoví topmanažéri

Na koronavíruse je najnebezpečnejšia inkubačná doba, zhodli sa v RTVS odborníci

 

Multimédiá

Video: Krátky animovaný film z produkcie CGTN približuje priebeh a zvládnutie epidémie vo Wu-chane