(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Ako si vybrať varnú dosku

Autor Electrolux máj 2020 -

Rozhodli ste sa pre kúpu novej varnej dosky, ale neviete sa rozhodnúť medzi indukciou a sklokeramikou?

Na prvý pohľad síce vyzerajú veľmi podobne, ale využívajú úplne odlišné technológie.

Rozdiel je v spôsobe ohrevu

Sklokeramické varné panely fungujú v podstate veľmi podobne ako klasické elektrické sporáky. Sú rozdelené na viaceré varné zóny, ktoré ohrievajú elektrické vykurovacie špirály. Tieto nahriate varné zóny následne prenášajú teplo na dno nádoby a zohrievajú jej obsah.

Na druhej strane, indukčné panely fungujú na princípe indukčného ohrevu. Pomocou elektromagnetických vĺn ohrievajú iba dno nádoby a doska ostáva po celý čas varenia vlažná.

Keďže indukčné panely využívajú magnetickú silu, budete na ne potrebovať magnetické hrnce. Tie sú dnes už prakticky štandardom, ale ich magnetickosť si viete overiť s pomocou obyčajného magnetu z nástenky alebo chladničky.

A čo bezpečnosť?

Na poli bezpečnosti to vyhrávajú indukčné panely. Na rozdiel od sklokeramických panelov zohrievajú iba hrnce a nie svoj povrch, takže ostávajú po celý čas varenia vlažné.

Preto sa nemôže stať, že by ste sa na nich vy alebo vaše deti mohli popáliť alebo že by sa vám vznietila neopatrne položená kuchynská utierka.

Sú drahšie, ale úspornejšie

Sklokeramické dosky sú síce lacnejšie, ale dlhodobejšie úspory vám prinesú indukčné panely. Energiu premieňajú na teplo vysoko efektívnym spôsobom, takže môžete zabudnúť na zdĺhavé predhrievanie, pri ktorom zbytočne plytváte energiou.

Navyše, k zbytočnému plytvaniu energiou nedochádza aj vďaka presnému ovládaniu teploty, čo určite poteší vašu peňaženku.

Moderné technológie ako bonus

Súčasné indukčné varné panely sú navyše vybavené množstvom inovatívnych technológií, ktoré potvrdzujú, že sú dobrou voľbou do každej kuchyne.

Za zmienku stojí funkcia SenseBoil od Electroluxu, ktorá znižuje riziko vykypenia prakticky na nulu. Veľkou výhodou je aj funkcia FlexiBridge, ktorá umožňuje prispôsobovať veľkosť ohrevných zón veľkosti hrnca.

TS Electrolux

 

Mohlo by vás zaujímať:

Päť krokov k bezpečnému grilovaniu

Potešenie z chvíľky nad šálkou zvyšuje prepracovaný dizajn

 

Multimédiá