(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Prazdroj podporuje reštauračné prevádzky a organizuje pre ne crowdfundingovú pomoc

Autor PRServis máj 2020 -

Na záchranu prevádzok na Slovensku dáva výrobca piva vyše 3 milióny eur a na ich podporu mobilizuje aj zákazníkov.

Pohostinstvá a reštaurácie stále bojujú o prežitie. Správou, na ktorú čakali dlhé týždne, bolo otvorenie vonkajších terás, ktoré je pre gastrosektor čiastočnou vzpruhou. Kým sa však ľudia vrátia do podnikov naplno, existenciu prevádzok pomáha zachrániť Plzeňský Prazdroj Slovensko.

Majiteľom aj hosťom odkazuje, že spraví všetko pre to, aby pohostinstvá opäť zažívali atmosféru ako pred pandémiou. Súčasťou pomoci je okamžitá finančná injekcia v objeme milión eur a kompenzácia sudov a tankov po záruke za ďalšie viac ako 2 milióny eur.

Ročné tržby o polovicu dole?

Koronavírus už dlho ťažko skúša slovenských podnikateľov a v HoReCa segmente spustil doslova boj o prežitie. „Uvoľnenie opatrení v prvej fáze situáciu mierne zlepšilo, zaevidovali sme do 600 podnikov, ktoré robia predaj cez okienko s výdajom piva. Otvorenie vonkajších terás je ďalšou dobrou správou pre gastrosektor,“ hovorí Branislav Kubiš, obchodný riaditeľ pre prevádzky a reštaurácie, Plzeňský Prazdroj Slovensko. 

Návštevnosť však podľa neho bude stúpať zrejme len pozvoľne a aj napriek uvoľneným opatreniam viacerým prevádzkam stále hrozí zatvorenie.

Ako ďalej uvádza B. Kubiš, v gastronomickom sektore sa odhaduje viac ako 50-percetnný medziročný prepad tržieb. „Zabudnúť nemôžeme ani na desaťtisíce pracovných miest, ktoré sú v tomto sektore ohrozené. Aj preto sme ako líder v kategórii čapovaného piva na Slovensku podnikli viacero ráznych záchranných opatrení,“ informuje zástupca plzenského producenta.

 „Do okamžitej pomoci pre viac ako 6 500  podnikov sme investovali už vyše milióna eur, aby sme zamedzili ich krachu a zatváraniu,“ približuje.

To všetko sa Prazdroj rozhodol urobiť i napriek tomu, že predpokladá pokles tržieb zhruba o 15 % oproti plánu na tento rok. Pre spoločnosť je dôležitá letná sezóna, ktorá bežne prináša asi pätinu jej ročných tržieb.

Pomoc s cashflow a kompenzácie

Ešte pred uvedením prvej fázy uvoľňovania opatrení platných od 22. apríla, v rámci ktorých vláda umožnila reštauračný predaj cez okienko, spoločnosť prevádzkam zapožičala mobilné výčapy a spustia program podpory.

Podnikom poskytla odnosky na dopredaj čapovaného piva. Okrem toho, s cieľom zmierniť dopady koronakrízy a zlepšiť cashflow svojich partnerov, odložila splatnosť faktúr kredibilným zákazníkom o 30 dní od oficiálneho ukončenia pandémie a tiež pristúpila k okamžitému preplácaniu všetkých dobropisov a zastaveniu vymáhania pohľadávok.

„Rovnako rádovo tisíckam prevádzok priebežne kompenzujeme všetky sudy a tanky, ktorým skončila záruka. Otvorenie vonkajších terás celý proces ešte viac zdynamizuje. Celkovo tak dôjde k úhrade strát malých podnikov vo výške viac ako 2 milióny eur,“ približuje Branislav Kubiš.

Hostia do podnikov

Aj napriek najnovšiemu opatreniu vlády zostávajú podniky v zóne existenčného ohrozenia. Na terasách bude počet ľudí, vzhľadom na prísne hygienické podmienky, výrazne limitovaný a podniky tak budú s existenčnými problémami bojovať zrejme ešte aj v júni.

Naštartovanie dopytu bude významne závisieť hlavne od Slovákov a tempa, akým sa budú vracať k svojim starým zvyklostiam. Aj v tejto oblasti Prazdroj pripravuje sériu aktivít na prinavrátenie hostí do prevádzok. Pôjde vôbec o najmasívnejšiu podporu prevádzok v jeho histórii.

„Aj keď naše predaje klesajú, snažíme sa finančne pomôcť najviac postihnutému odvetviu HoReCA. Uvedomujeme si však, že bez zapojenia ľudí to nepôjde. Tí sú v celom tomto reťazci najdôležitejší. Práve pre nich sú určené služby prevádzok a veríme, že zákazníci im už v tejto fáze prejavia dôveru a prídu si sem opäť vychutnať dobré pivo a jedlo so svojimi blízkymi,“ hovorí Martin Grygařík, obchodný riaditeľ Plzeňského Prazdroja Slovensko.

Pripomína, že niektoré prevádzky sa podľa ich majiteľov už dostali k obdobiu, ktoré považujú z hľadiska existencie za hraničné.

Prevádzkovatelia veria, že zákazníci sa vrátia. „Po sérii dezinfekcií a čistení všetkých priestorov sme pripravení znova podávať skvelé jedlá z našej kuchyne. Aj naši majstri bartendri by už čoskoro radi svojim štamgastom načapovali obľúbené hladinky, šnyty či mliečka do vychladených sklenených krígľov,“ komentuje jeden z nich, majiteľ Plzeňskej Hodovne v Malackách Tibor Kuklovský.

Podpor svoj pub

Veľa prevádzok počas koronakrízy museli zatvoriť. Odhadom len niečo okolo 20 – 30 % sa dokázalo prispôsobiť a využilo možnosť predaja cez výdajné okienko či donášku. Nie všetky majú terasu, a teda so zákazníkmi stále nemôžu počítať. Zostávajú zatvorené v čase, keď je pivná sezóna už zvyčajne v plnom prúde. 

„Aj preto sme sa stali partnerom iniciatívy Podpor svoj pub, ktorá podáva pomocnú ruku prevádzkam po celom Slovensku. Zatvorené podniky môžu získať okamžitú finančnú pomoc od svojich zákazníkov jednoduchou kúpou poukazu v hodnote od päť do 50 eur,“ uvádza na záver Branislav Kubiš.

Peniaze poukázané prostredníctvom webstránky www.podporsvojpub.sk sa danej prevádzke zašlú už počas karantény a zákazníci si budú môcť zakúpený poukaz uplatniť po uvoľnení vládnych opatrení.

PRServis

 

Mohlo by vás zaujímať:

McWalk: Hamburger cez okienko aj pre chodcov

S postupom vlády voči pandémii je viac či menej spokojná mierna väčšina ľudí

Tvrdý dopad koronavírusu na biznis: Potrvá to možno pol roka, myslia si svetoví topmanažéri

Opatrenia na pomoc podnikateľom – prehľad a vysvetlenie

Hotely očakávajú menej ako polovičné ročné tržby