(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Liptov chce byť regiónom aj pre cyklistov

Autor Katarína Šarafínová júl 2020 -
Liptov chce byť regiónom aj pre cyklistov Region Liptov

Cyklistika v tomto kraji zažíva revolúciu. Jeho horské terény sú výborne značené, veľmi atraktívne a ponúkajú stovky kilometrov trás.

S rozvojom cykloturistiky a miestnej cyklodopravy ide ruka v ruke aj tlak na rast bezpečnosti. Predstavitelia Oblastnej organizácie cestovného ruchu Region Liptov sa svojimi aktivitami snažia zlepšiť proces prípravy Vážskej cyklomagistrály resp. okruhu okolo Liptovskej Mary a Cesty okolo Tatier.

Dovedna ide o stovky kilometrov trás, ktoré sú veľmi atraktívne a ponúkajú aj možnosti rôzneho športového vyžitia v prostredí prírody. Tieto trasy môžu vo veľkej miere zlepšiť podmienky pre bicyklovanie a hlavne zaistiť bezpečnosť občanov regiónu a dovolenkárov.

Na vybraných úsekoch, najmä popri cestných komunikáciách, to totiž cyklisti majú niekedy ťažšie – nebezpečenstvo zrážky s vozidlom či bezprostredný kontakt s výfukovými plynmi sú tu na dennom poriadku. Blýska sa však na lepšie časy. Oblastná organizácia CR aktuálne už rieši problémový úsek v okrajovej časti Liptovského Mikuláša.

 „Za posledný rok a pol sa nám v spolupráci s mestom Liptovský Mikuláš a Ružomberok podarilo dohodnúť prípravu štúdie cyklodopravných trás prechádzajúcich regiónom, ktorú zabezpečuje Žilinský samosprávny kraj. Štúdia bude čoskoro odovzdaná,“ povedal predseda predstavenstva OOCR Region Liptov Ján Blcháč.

„Okrem toho sme zoskupili obce, ktorými bude prechádzať budúca trasa do združení. Tieto združenia nám zabezpečia zvýšenie efektivity pri projektovej príprave,“ informoval.

Na bicykli k Liptovskej Mare

Dôležité je tiež rýchlo začať práce na príprave projektovej dokumentácie na úsek Liptovská Ondrašová – Liptovský Trnovec. Ten vedie popri priehrade Liptovská Mara aj známej Tatralandii.

„Náklady na túto projektovú dokumentáciu pôjdu z rozpočtu našej oblastnej organizácie. Projektová dokumentácia bude vyhotovená ešte v tomto roku a následne začneme pracovať na stavebnom povolení,“  povedala riaditeľka OOCR Region Liptov Darina Bartková.

Na túto časť projektu získala oblastná organizácia aj dotáciu od Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške 31 000 eur.

Budovanie cykloregiónu

Potenciál Liptova ako cykloregiónu je neodškriepiteľný. „Nerobíme len marketing, skutočne sa snažíme budovať plnohodnotný cyklistický región s kvalitnou a funkčnou infraštruktúrou,“  zdôraznil cyklo-koordinátor OOCR Region Liptov Andrej Medla.

„Postupne prehodnocujeme prístup k značeniu cyklotrás a školíme si vlastných značkárov, aby boli trasy v dobrom stave, ale tiež pracujeme na regionálnych cykloprojektoch a usilujeme sa budovať bezpečnejšiu sieť našich cyklotrás,“ uzavrel.

Katarína Šarafínová

 

Mohlo by vás zaujímať:

Dokončili slovenskú časť cyklookruhu Aquavelo

V okolí Bratislavy pribudnú cyklotrasy, zaplatí to EÚ

Pri Dobrohošti postavia cyklomost ponad starý Dunaj do Maďarska

Centrope chce maximálnu integráciu cezhraničnej dopravy a nové cyklomosty

Nová lávka cez Moravu priblíži Slovákom archeologický park v Mikulčiciach