(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Na košickej stanici otvorili informačný bod pre turistov a návštevníkov regiónu

Autor Košice Región Turizmus august 2020 -

Každý deň v ňom budú k dispozícii informácie o výletných možnostiach, ktoré ponúka Košický kraj. Poskytne ich zaškolený personál.

V priestoroch košickej železničnej stanice je v prevádzke nový turistický informačný bod. Jeho vznik je prirodzeným pokračovaním niekoľkoročného partnerstva Košického samosprávneho kraja (KSK), krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Košice Región Turizmus (KRT) a Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s. (ZSSK).

Pomoc pre výletníkov

Novootvorený infobod je vysunutou prevádzkou Regionálneho informačného bodu sídliaceho v centre Košíc, ktorý je u východniarov už roky obľúbeným zdrojom cestovateľských inšpirácií.

Vôbec prvý informačný bod v kraji funguje s vysokou úspešnosťou na letisku v Košiciach, kde tento koncept otestovali a pre vysokú vyťaženosť zriadili dva roky po sebe. Pre cestujúcich je výhodné, že hneď po príchode vlakom do Košíc majú k dispozícii informácie o ponuke služieb či výletov v celom Košickom kraji.

„Posilňovať dopravnú dostupnosť turistických lokalít v kraji sa snažíme aj naďalej, preto vznikol ďalší vysunutý informačný bod, tentokrát na košickej železničnej stanici, ktorá je významným dopravným uzlom celého východného Slovenska,“ uviedol pri otvorení predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Turizmus a vlaky

Jednou z aktuálnych úloh infobodu v prebiehajúcej turistickej sezóne je aj propagácia a podpora letných turistických vlakov. Doposiaľ prevádzkovala obľúbený Ľadový expres, Gemerský expres či Tokajský cykloexpres župa v spolupráci s KRT a železnicami. Po novom ich prevádzku preberajú Ministerstvo dopravy a výstavby SR a ZSSK.

„ZSSK ako národný dopravca podporuje všetky aktivity smerujúce k popularizácii železničnej dopravy. Verím, že novootvorený turistický infobod sa stane samozrejmosťou pri plánovaní výletov po košických koľajniciach a naša príjemná spolupráca s Košice Región Turizmus bude naďalej napredovať,“ uviedol Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK.

Spolupráca medzi jednotlivými organizáciami je veľmi vítaná, ako sa vyjadril aj Radúz Dula, generálny riaditeľ sekcie cestovného ruchu Ministerstva dopravy a výstavby SR: „Pre napredovanie cestovného ruchu je dôležité, aby sa jednotliví hráči spájali a kooperovali na projektoch, ktoré prinášajú pridanú hodnotu a tým zvyšujú kvalitu služieb poskytovaných návštevníkovi.“

Košice info

Doplnková ponuka výletov

Košice Región Turizmus k aktuálnemu grafikonu letných turistických vlakov pripravil na území Košického kraja doplnkovú ponuku výletov tak, aby mali návštevníci ešte viac dôvodov na vycestovanie práve mimoriadnym vlakom. Tieto ponúkané aktivity sú medzi návštevníkmi dlhodobo veľmi obľúbené – či už ide o skupinovú turistiku, severskú chôdzu alebo trailový beh – všetky pod taktovkou skúsených členov lokálnych turistických klubov.

V rámci participatívneho prístupu je teda zámerom krajskej organizácie KRT efektívne prispieť k čo najlepšiemu vyťaženiu všetkých letných vlakových spojení tak, aby neplnili iba účel občianskej obslužnosti, ale aby prinášali aj pridanú hodnotu v podobe presunu turistov za zážitkami v destinácii.

Čo nájdete v infobode

Informácie o kompletnej ponuke letných vlakov i o sprievodných aktivitách pre cestujúcich sú už v novom turistickom informačnom bode plne dostupné. Nový infobod, ako strategicky dobre vysunuté pracovisko, bude zároveň vhodnou zastávkou pre takých cestujúcich, ktorí sa budú chcieť informovať o turistických možnostiach v celom Košickom kraji.

V ponuke preto budú dostupné aj informácie o všetkých produktoch KOCR, ktoré im sprostredkuje odborný personál, erudovaný v oblasti regionálnej ponuky cestovného ruchu. Možnosť osobného kontaktu s týmito „ambasádormi“ bude tiež zárukou efektívneho riešenia individuálnych požiadaviek návštevníkov.

Turistický informačný bod na Železničnej stanici v Košiciach je otvorený každý pracovný deň od 7:30 do 16:00 a počas víkendu od 7:00 do 14:00.

Pozitívny vplyv novej služby

Otvorenie turistického infobodu na železničnej stanici bude pre rozvoj cestovného ruchu v kraji jednoznačne prínosom. Ukazujú to aj predošlé pozitívne skúsenosti, či už na košickom letisku, alebo takisto na železničnej stanici, keď dočasné pracovisko infobodu prevádzkovali počas konania MS v Ľadovom hokeji 2019 a odozva bola vynikajúca.

„Tešíme sa, že tieto naše skúsenosti teraz aktívne zúročíme pri prevádzke prvého permanentného informačného pracoviska v jednej z kľúčových vstupných brán do Košického kraja,“ povedala riaditeľka KRT Lenka Vargová Jurková.

„Otvorenie tohto infobodu zároveň vnímame ako ďalší významný krok v úspešnej spolupráci KRT a ZSSK, ktorej cieľom je posilňovanie povedomia o Košickom kraji ako turistickej destinácii,“ doplnila.

TS / Košice Región Turizmus

rsz košice lvjRiaditeľka KOCR Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková s novinármi

 

Mohlo by vás zaujímať:

Krajská organizácia podnecuje v Košičanoch aj cudzincoch chuť urobiť si výlet

Košický kraj láka návštevníkov najmä na pamiatky UNESCO

Ľadový expres Košice – Dobšiná bol hitom sezóny; kraj zatraktívni ďalšie lokality

Košický kraj pozýva na virtuálnu prehliadku Dobšinskej ľadovej jaskyne

Košice ako východiskový bod spoznávania lokalít UNESCO

Buzgó: iný spôsob jaskyne

Sedem atraktívnych pikošiek na severovýchode Slovenska

Ako návštevník mení marketing cestovného ruchu