(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Čučoriedky by nemali chýbať vo vašom jedálničku

Autor Renata Faltejsková august 2020 -
Čučoriedky by nemali chýbať vo vašom jedálničku Pixabay

Toto drobné bobuľovité ovocie je pokladom našich lesov. Nielen dobre chutí, ale aj blahodarne pôsobí na naše zdravie.

Brusnica čučoriedková alebo zjednodušene čučoriedka patrí medzi polokry, kvitne v máji až júni a plody dozrievajú v auguste. Obsahuje množstvo vitamínov a antioxidantov, preto môže významne pomôcť pri rôznych ťažkostiach. Neutralizuje voľné radikály, ktoré sa dostávajú do nášho tela a spôsobujú choroby či starnutie.

Čučoriedky proti nádorom a diabetu

Čučoriedky sú protivníkom rakoviny, pretože obsahujú antioxidanty. Ich pozitívnemu účinku neunikne žiadny druh nádorového ochorenia, proti ktorému je ich konzumácia dobrou prevenciou.

O vplyvoch sušeného čučoriedkového lístia vedeli už naše prababky, ktoré z neho pripravovali čaj na zníženie a stabilizáciu hladiny krvného cukru. Tento fakt bol aj potvrdený, pretože listy obsahujú glukokiníny. Sú to látky, ktoré uľahčujú uvoľňovanie inzulínu z pankreasu a mierne zvyšujú jeho tvorbu. Listy tiež obsahujú pomerne veľké množstvo mystillinu, ktorý zlepšuje využitie cukru. Niekedy sa mu hovorí rastlinný inzulín.

„Množstvo cukru v krvi však pomáha regulovať aj pterostilben, jeden z čučoriedkových antioxidantov, ktorý pracuje podobne ako lieky predpisované na znižovanie škodlivého cholesterolu,“ vysvetľuje Štěpánka Kutišová, výživová poradkyňa spoločnosti Naturhouse.

Čučoriedkové extrakty môžu výrazne pomôcť aj proti iným diabetickým problémom, ako sú diabetická neuropatia, nefropatia a retinopatia.

Pre zdravý mozog a črevá

Čučoriedky zlepšujú trávenie, chránia sliznicu tráviaceho traktu, pomáhajú rozpúšťať žlčníkové aj obličkové kamene či potláčať zápalové ochorenia čriev a močového mechúra. Pomáhajú pri vredových chorobách, chronickej bronchitíde, uľavujú pri zápaloch ďasien a hrdla sú vďaka nej riešiteľné.

Prepojenie čriev, nervovej sústavy a mozgu je preukázané. Vari aj preto sú čučoriedky fantastickou potravinou pre zdravý mozog a psychickú pohodu. Pomáhajú vyrovnávať sa so stresom a jeho dôsledkami, a to vrátane posttraumatického stresového syndrómu.

Pre dobré oči

Zaujímavým bonusom čučoriedok je, že ich nedokážu odzbrojiť ani varenie a tepelná úprava a aj potom nám pomáhajú. Napríklad za druhej svetovej vojny britským letcom podávali čučoriedkový džem a ten, ako sa ukázalo, zlepšoval ich schopnosť videnia za šera.

Čučoriedkový výťažok posilňuje kapilárne cievy a uľahčuje prísun okysličenej krvi do sietnice. Preto je tiež užitočný pri riešení degeneratívnych ochorení sietnice, rovnako tak je podstatný pre potlačenie makulárnej degenerácie a katarakty – zákalu očnej šošovky a glaukómu, spôsobenému vysokým vnútroočným tlakom.

Zavodnenie a čučoriedky

Vplyv čučoriedok na zdravie ciev a kapilár si môžeme všimnúť aj pri redukcii hmotnosti – obzvlášť vtedy, ak ju sprevádza zadržiavanie tekutiny a tvorbou skrytého lymfedému, čiže lymfatického opuchu.

Čučoriedky plné antioxidantov pomáhajú uvoľneniu a vylúčeniu zadržiavanej tekutiny spolu s množstvom naviazaných toxínov.

Renata Faltejsková, Kašpar PR

Recept na zdravý čučoriedkový kokteil

Suroviny:

  • 1 šálka rastlinného mlieka (kokosové, mandľové),
  • voda na prípadné rozriedenie,
  • miska čučoriedok (môžu byť aj mrazené),
  • 2 lyžičky kakaa,
  • škorica (prípadne vanilkový extrakt),
  • sladidlo (napríklad stévia),
  • mandle alebo mandľová múka (pomleté mandle).

Postup: Mlieko, mandle, kakao, čučoriedky a škoricu dajte do mixéra a mixujte. Mandle, pokiaľ možno, nechajte namočené vo vode cez noc a následne ošúpte alebo použite rovno zmes blanšírovaných mletých mandlí. Kokteilu dodajú krémovú textúru. Následne zrieďte vodou, aby ste nápoj trochu odľahčili, prípadne pridajte malú dávku sladidla.

Priaznivo pôsobiaci tuk v mlieku a mandliach zasýti a tiež podporí tvorbu prospešných hormónov.

rsz naturhouse čokoládovo borůvkový koktejl 6