(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Pri návšteve prírody treba byť ohľaduplný, žiada ministerstvo

Autor MPRV august 2020 -
Pri návšteve prírody treba byť ohľaduplný, žiada ministerstvo Unsplash / Danka & Peter

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR nabáda všetkých návštevníkov k zvýšenej disciplinovanosti a ohľaduplnosti k prírode.

Mnoho Slovákov toto leto vyhľadáva relax v domovine, v prostredí krásnej slovenskej prírody. V prírode by sa návštevníci mali správať ako v chráme, s pokorou, úctou a v tichosti.

Vysoký počet turistov

Zvýšený záujem o našu jedinečnú prírodu potvrdzuje nedávny rekord, ktorý zaznamenali Štátne lesy TANAPu. Začiatkom augusta za jediný deň narátali vo vysokohorskom prostredí Tatranského národného parku 30 232 návštevníkov, čo je o takmer štyritisíc viac ako doterajší rekord spred štyroch desaťročí.

Najviac ich lákalo Popradské pleso a spomedzi dvojice sledovaných vrcholov si prvenstvo udržali Rysy.

Poškodzovanie a vandalizmus

So zvýšeným počtom turistov v prírode sa úmerne navyšuje aj čoraz častejšie poškodzovanie prírody, množstvo odpadkov v prírode, či porušovanie zákonov, ako napríklad vjazd motorových vozidiel do prírody.

Vandalizmus nie je výnimkou. Pracovníci lesných správ opakovane zaznamenali poškodzovanie ich majetku, vstupných rámp či značení.

Mimoriadne dôležité je aj rešpektovanie obmedzenia voľného pohybu psov v prírode. Majitelia v žiadnom prípade nesmú dovoliť svojim psom naháňať a štvať divú zver. Príroda je totiž domovom voľne žijúcej zveri, kde sme len hostia a mali by sme sa tak aj správať.

Výzva pre návštevníkov

MPRV SR preto vyzvalo všetkých turistov a návštevníkov, ktorí vyhľadávajú oddych v prírode, o zachovanie mimoriadnej ohľaduplnosti a vyvarovanie sa priestupkov v našich lesoch.

Agrorezort apeluje, aby návštevníci v prírode po sebe nenechávali odpadky a ak môžu, aby pozbierali aj odpadky po iných, nezodpovedných návštevníkoch.

príroda 15763 1

Bezohľadnosťou niektorých návštevníkov prírody dochádza k porušovaniu zákona o ochrane prírody a krajiny, zákona o poľovníctve, zákona o lesoch a zákona o veterinárnej starostlivosti.

V snahe predchádzať represiám preto ministestvo v tejto súvislosti výrazne apeluje na dodržiavanie pravidiel, ktoré sa týkajú najmä zákazu jazdy motorovým vozidlom, štvorkolkou, ďalej zakladania ohňa mimo vyznačených miest, znečisťovania odpadkami, rušenia ticha a pokoja v lese, ako aj nelegálneho zberu lesných plodov a rastlín v národných parkoch.

TS MPRV / DJ

garbage pixabay