(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Škoda Design po desiatykrát navrhla trofeje pre víťaza Tour de France

Autor Tomáš Kotera september 2020 -

Sklené plastiky odrážajú český kubizmus aj digitálny dizajn. Jednu z nich odovzdá v Paríži aj zástupca automobilky.

Keď účastníci 107. ročníka Tour de France 20. septembra prídu na slávny parížsky bulvár Champs-Elysées, budú známi aj víťazi jednotlivých kategórií. Stvárnenia trofejí pre víťaza sa tento rok už po desiatykrát ujalo oddelenie Dizajnu automobilky Škoda Auto. Člen predstavenstva za oblasť predaja a marketingu Alain Favey odovzdá trofej víťazovi bodovej klasifikácie – súťaže o zelené tričko.

Dizajnér spoločnosti Škoda Auto Peter Olah o trofeji hovorí: „Pri navrhovaní podoby trofejí pre víťaza Tour de France sme sa opäť nechali inšpirovať tradičným umením českých sklárov. Minimalistický geometrický vzor budí dojem, že trofej rastie sama od seba. Dizajn trofejí navrhujeme už od roku 2011. Od tej doby sa stali charakteristickým znakom Tour de France.“

Tento rok sú 60 centimetrov vysoké štvorkilogramové trofeje zo zeleného a číreho skla pokryté vzorom zloženým z obdĺžnikov, ktoré sa smerom zdola nahor zväčšujú. Inšpiráciou pre tento unikátny dizajn bol český kubizmus aj individuálna intepretácia digitálneho dizajnu umelcov. Tvar trofeje potom vyobrazuje sieť jednotlivých bodov.

Precízne spracovanie detailného geometrického vzoru vyžaduje pokojnú ruku a je výzvou aj pre skúsených brusičov skla. Výsledkom sú naozajstné umelecké diela, vyrobené v českej sklárni Lasvit v spolupráci s dizajnérom Škody Auto, Slovákom Petrom Olahom. Vďaka lomu svetla vzniká pri pohľade cez trofej fascinujúca hra svetiel z krížiacich sa línií, pôsobivo dopĺňaná striedaním svetla a tieňa.

Pripomeňme, že 29. augusta 2020 sa pri Grand Départ už 107. ročníku Tour de France vydalo z juhofrancúzskeho pobrežného mesta Nice na cestu do Paríža okolo 180 jazdcov. Keď prejdú 20. septembra 2020 profesionálni cyklisti cieľom, budú mať v nohách 21 etáp a zdolanú trasu v dĺžke 3 470 kilometrov, ktorá popri rovinatých a kopcovitých zahŕňa aj horské etapy i časovky jednotlivcov.

Škoda Auto je tento rok už po sedemnástykrát oficiálnym hlavným partnerom Tour de France. V rámci tohto partnerstva poskytuje česká automobilka okrem iného až 250 vozidiel organizátorom a vedeniu pretekov. Okrem toho už tradične sponzoruje zelené tričko pre najlepšieho jazdca bodového hodnotenia.

Tomáš Kotera, Škoda Auto