(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Napriek pandémii chcú prísť na slovenský trh do nákupných centier nové značky

Autor TS október 2020 -
Napriek pandémii chcú prísť na slovenský trh do nákupných centier nové značky Pinterest

Naopak, iné, ako Adidas, Camaieu či Klenoty Aurum, odchádzajú. Prieskum ukázal aj výrazné očakávania poklesu dopytu po kamenných prevádzkach.

Koronakríza zamiešala karty a sťažila život podnikateľov v mnohých oblastiach. Jednou z nich sú aj nákupné centrá, v ktorých sa život za posledných pár mesiacov značne spomalil. Potvrdil to prieskum realitno-poradenskej spoločnosti CBRE realizovaný medzi nájomcami v maloobchodných centrách na Slovensku.

Zatiaľ čo len 4 % maloobchodníkov uviedlo, že nezaznamenali žiadnu zmenu, zvyšných 55 % z nich predpokladá, že ich podnikanie sa vráti do kondície spred vypuknutia pandémie až v priebehu budúceho roka.

Neistota ohľadom budúceho vývoja pandémie, obavy z poklesu príjmov či možné zmeny zákazníckeho správania majú za následok aj opatrnosť maloobchodníkov v nákupných centrách pri plánovaní nájomných stratégií.

Aj napriek neistote na Slovensko mieri niekoľko nových hráčov. Patria medzi nich zástupcovia rôznych segmentov – od odevov a módy ako Oysho, Springfield, Woman Secret a GAP cez gastronómiu ako Paul bakery až po bytové vybavenie a doplnky ako Zara Home. Zároveň do nákupných centier začala expandovať aj známa značka slovenského vína Matyšák.

Naopak, medzi značky, ktoré sa zo slovenského trhu stiahli, respektíve ho plánujú opustiť patria zástupcovia  módneho priemyslu ako Camaieu, Forever 21, Freywille Promod, športových odevov (Adidas), ale aj šperkov či doplnkov ako Tous či Klenoty Aurum. Niektorí z nich však plánovali odchod z trhu ešte pred vypuknutím pandémie, prípadne budú z trhu odchádzať postupne.

Medzi tri najhlavnejšie zmeny ovplyvňujúce nájomné stratégie obchodníkov patrí podľa prieskumu sprísnenie procesov hodnotenia nových príležitostí (31 %), pozastavenie expanzie a otvárania nových prevádzok (23 %) či zníženie nákladov na vybavenie predajní (22 %).

„Väčšina nájomcov si s príchodom pandémie uvedomila potrebu zmien v ich fungovaní, a to hlavne v prípade investícii do online nástrojov, využívania sociálnych médií, ale aj zmien v rámci svojich dodávateľských reťazcov. Na druhej strane, na investície do nových pobočiek sa nájomcovia pozerajú opatrnejšie a až 50 % respondentov uvažuje o redukcii svojej pobočkovej siete. Napriek tomu sú aj takí, ktorí vidia v kríze príležitosť a chcú ju využiť práve na svoje rozširovanie,“ komentoval zistenia Branislav Golan, riaditeľ oddelenia maloobchodných nehnuteľností v spoločnosti CBRE.

TS

graf CBRE