(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Módna značka GAP je už aj na Slovensku a v Česku. Otvorili e-shopy, pribudnú kamenné obchody

Autor Kristína Schronerová október 2020 -
Módna značka GAP je už aj na Slovensku a v Česku. Otvorili e-shopy, pribudnú kamenné obchody Unsplash / lan deng

Distribútorom v regióne je CS Apparel Group, do ktorej investovala slovenská skupina Across.

Koronavírus zasiahol tvrdou ranou do mnohých oblastí. Podľa prieskumu spoločnosti CBRE sú najviac postihnutými odvetviami gastronómia, prevádzky s módou a obuvou, cestovné kancelárie či kiná. Zatiaľ čo len 4 % maloobchodníkov v prieskume uviedlo, že nezaznamenali žiadnu zmenu, 55 % predpokladá, že ich podnikanie sa vráti do kondície spred vypuknutia pandémie až v priebehu budúceho roka.

Neistota budúceho vývoja či nečakané reštrikcie zo strany vlády nútia prevádzkovateľov k zásadným zmenám v stratégii predaja. Mnohí maloobchodníci znižujú náklady, pozastavujú ďalšiu expanziu či otváranie nových prevádzok.

Podľa analýzy spoločnosti CBRE opúšťajú slovenský trh značky:

  • Camaieu
  • Forever 21
  • Freywille Promod
  • Tous
  • Klenoty Aurum.

Naopak, aj v tejto situácii sa nájdu hráči, ktorí odhodlane vstupujú na nové trhy s vidinou prosperity. Ide o značky ako

  • Oysho
  • Woman Secret
  • Paul Bakery
  • Zara Home

Jedným z odvážlivcov je aj obľúbená americká značka GAP.

Slovensko a ČR rozširujú svetové pokrytie

GAP patrí k najväčším americkým maloobchodným reťazcom s oblečením. Vznikol v roku 1969 v San Franciscu ako obchod s džínsami a hudobnými platňami. Tam otvoril aj prvú kamennú prevádzku a spoločnosť tam sídli dodnes.

Najväčšiu slávu zažila značka GAP v 90. rokoch, keď vybudovala rozsiahlu sieť so stovkami predajní. Dnes je jedným z najväčších amerických maloobchodných reťazcov s oblečením vo viac ako 40 krajinách sveta. Okrem samotnej značky GAP patria do jej portfólia aj značky

  • Banana Republic
  • Old Navy
  • Athleta
  • Hill City.

Táto legenda v pánskom, dámskom a detskom oblečení prevádzkuje obchody okrem USA, Kanady a Veľkej Británie napríklad aj vo Francúzsku, Írsku a Japonsku. Trhová kapitalizácia GAP predstavuje približne 3,5 mld. USD. Hoci na newyorskej burze zažíva výkyvy, vedenie hľadá spôsoby, ako ju dostať opäť na výslnie. O priazeň sa teraz snaží aj na slovenskom a českom trhu.

Najprv e-shopy, potom predajne

Mnohé značky poňali súčasnú krízu ako príležitosť presunúť sa do online prostredia a v ňom generovať tržby. GAP nie je výnimkou. Len nedávno dal v našom regióne zelenú e-shopom gapstore.sk a gapstore.cz.

Módny reťazec zriaďuje aj kamenné predajne. V Čechách otvorili obchod v Ostrave, ďalší by mal pribudnúť v Prahe. Dovedna len do konca tohto roka by v ČR mali byť otvorené štyri značkové obchody GAP. Na Slovensku sa GAP objaví v obchodnom centre v hlavnom meste na budúci rok.

Pred pár týždňami spustila značka rozsiahlu marketingovú kampaň a jej produkty si obliekajú mnohí influenceri a známe osobnosti. Ambasádorom na slovenskom trhu má byť spevák Majk Spirit. GAP má svoju tvár aj v USA, kde sa o promo značky stará megahviezda Kanye West.

Škála športových a voľnočasových značiek

Výhradným distribútorom značky GAP je v SR a ČR spoločnosť CS Apparel Group, a. s. (CSAG), v ktorej je finančným investorom slovenská skupina Across.

Do portfólia CSAG patrí aj americká značka športového oblečenia Under Armour, ktorá plánuje do konca roka otvoriť 4 nové kamenné predajne. CSAG zastrešuje aj výrobu a distribúciu českej značky SAM73 Apparel.

Kombinácia distribúcie veľkoobchod – maloobchod – online je silnou stránkou tohto holdingu, pričom kľúčovým je práve online predaj. Spoločnosť má vlastné IT a logistické riešenia aplikovateľné s minimálnymi nákladmi aj na ďalšie značky, ktoré perspektívne plánuje pribrať do svojho portfólia.

Kristína Schronerová, Across Private Investments

 

Mohlo by vás zaujímať:

Príbeh značky Gant – 70 rokov rastu v Amerike a Európe

Tommy Hilfiger navrhuje kolekcie pomocou 3D technológií

Slováci budú pre koronavírus podstatne menej míňať na cestovanie, oblečenie a v reštauráciách

Slovak Fashion Council a bratislavská Mapa módy

Ako a kde nakupujú mileniáli

Slováci si do nákupných centier chodia po zážitky

Majk Spirit: Jasnejšie chápem, o čom je život, a plním si sny