(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Kongres ITAPA chce byť „corona-free“ aj s pomocou dezinfekčnej technológie používanej na Medzinárodnej vesmírnej stanici

Autor TS december 2020 -
Kongres ITAPA chce byť „corona-free“ aj s pomocou dezinfekčnej technológie používanej na Medzinárodnej vesmírnej stanici Pixabay

Kozmické patenty NASA, technológie izraelskej armády, ale aj slovenská vynaliezavosť. To sa spája na podujatí ITAPA, aby sa potlačilo riziko nákazy.

Pravidelný kongres o informatizácii verejnej správy ITAPA sa opäť koná v Bratislave od 7. do 9. decembra, a to v klasickej fyzickej forme. Pravda, s nevyhnutnými opatreniami a limitmi. Témami podujatia budú ďalší osud digitalizácie, informatizácia zdravotníctva či hybridné a dezinformačné hrozby.

Zároveň chcú organizátori dokázať, že práve technologické inovácie, spolu so zodpovednosťou všetkých občanov môžu poraziť COVID-19. „Vďaka nápadom a vzájomnej spolupráci pripravíme na ITAPA 2020 prostredie, v ktorom vírus nemá najmenšiu šancu,“ píše sa na webstránke podujatia.

Itapa 1

Kongres má niekoľko obranných perimetrov, v záujme garancie bezpečného prostredia. Predovšetkým, na samotné podujatie sa dostanú len pretestovaní účastníci, ktorí sú bez príznakov. Technické prostriedky vytvárajú vnútorné prostredie bez vírusov a poslednou líniou obrany je osobná ochrana.

Vstup na podujatie 

  • Kontrola symptómov a dezinfekcia rúk. Ihneď pri vstupe účastníkom zmeria teplotu prístroj SANOstation. Vďaka najmodernejším snímačom je meranie teploty rýchle a presné. SANOstation zastaví ľudí, ktorí majú teplotu nad 37,2 °C a tých, ktorí nemajú nasadené rúško. SANOstation zároveň vyzve ľudí, aby využili zabudovanú dezinfekciu rúk.
  • Testovanie účastníkov. Všetci prítomní účastníci a spíkri musia byť pretestovaní minimálne antigénovými testami.

Prostredie bez vírusov 

  • Inteligentná hmla. Priestory kongresu budú pravidelne dezinfikované inteligentnou suchou hmlou, ktorá prenikne do každého kúta priestoru. Generátory hmly budú udržiavať nasýtenie na úrovni, ktorá je najhoršia pre vírus. Suchá hmla nezvlhčuje povrchy, oblečenie, elektroniku ani papiere. Skladá sa z miniatúrnych kvapiek vody (menej ako 10 mikrónov), ktoré sa odrazia od každého povrchu a nezvlhčia ho.

Hmla je tvorená Dezanolom, elektrolýzou upraveným roztokom slanej vody, ktorý je pre ľudí neškodný, vírusy však eliminuje.

Inteligentná hmla je vo vstupných priestoroch, pri registrácií ako aj vo foyer pred prednáškovými sálami. Je produktom slovenskej vynaliezavosti, pre účastníkov ju pripravila spoločnosť Realtime Technologies SK, s. r. o. 

  • Molekulárny štít. Vytvorenie molekulárneho štítu zabezpečí ActivePure®, technológia patentovaná NASA, ktorá sa využíva na udržovanie sterilného prostredia na Medzinárodnej vesmírnej stanici. Technológia jednak filtruje a čistí vzduch v priestore kongresu, ale najmä na princípe fotokatalytickej oxidácie vytvára špeciálne molekuly – silné oxidanty, ktoré pri kontakte neutralizujú všetky patogény vrátane koronavírusov. Zariadenie tieto oxidačné molekuly pumpuje do priestoru.

Človek je tak vďaka ActivePure® doslova obklopený neviditeľným molekulárnym štítom, ktorý ho chráni aj v prípade, ak sa stretne s infikovanou osobou. Technológia je úplne neškodná voči ľuďom, ale aj rastlinám. Na podujatí ITAPA bude takto upravený vzduch všade vrátane konferenčných sál a priestorov pre občerstvenie.

  • Dezinfekcia povrchov. Zabezpečená jekompletná dezinfekcia povrchov priestorov, pred podujatím aj počas neho. Dezinfekciu v spoločných priestoroch zabezpečuje tiež technológia ActivePure®, ktorá má schopnosť pomocou generovaných oxidačných molekúl eliminovať na všetkých povrchoch až 99,98 % patogénov.

V priestoroch, kde ActivePure® nemá dosah (napríklad na toaletách), sa pravidelne ručne dezinfikujú povrchy. Mikrofóny sa dezinfikujú po každom použití.

Osobná ochrana 

  • Maska, ktorá neutralizuje vírusy. Všetci účastníci dostanú respirátor, ktorý nielen filtruje vzduch, ale aj neutralizuje pachy vďaka aktívnemu uhliu. Základom sú nanovlákna, ktoré odfiltrujú až 99,9 % vírusov. Respirátor FFP2 RespiPro Carbon pre účastníkov podujatia ITAPA zabezpečuje spoločnosť Respilon.

SK / TS

O čom je ITAPA 2020

  • Kríza spojená so šírením ochorenia COVID-19 naplno odhalila naše slabiny. Ukázala sa však ako príležitosť pre Slovensko. Dnes tak stojíme pred najväčšími reformami za posledné desaťročia.
  • Z Bruselu k nám má dotiecť historicky najväčší balík peňazí na reformy. Na ITAPA 2020 prídu vládni predstavitelia s plánom, na čo má byť použitý.
  • O správnosti krokov bude vôbec prvýkrát s našimi ministrami diskutovať aj šéfka európskeho „korona fondu“.
  • Ostré slová. Tými sa doposiaľ vyznačovala šéfka slovenskej digitalizácie smerom k bývalému vedeniu. Na ITAPA 2020 ukáže vlastné priority.
  • Stojí jej plán reformy na pevných nohách? Svoju ideu povie strojca digitalizácie Estónska, ktorý bol zaradený do stovky najvplyvnejších ľudí na svete v oblasti digitalizácie vlád.
  • Boj proti hoaxom a kybernetická bezpečnosť je téma, ktorá v krízach naberá na sile. Aké diery má v tomto smere Slovensko a aká je naša bezpečnostná stratégia?
  • Desiatky domácich a zahraničných spíkrov budú za prísnych a inovatívnych hygienických opatrení spolu diskutovať na jesennom kongrese o digitalizácii spoločnosti ITAPA 2020.

Zdroj: https://www.itapa.sk/