(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Sprejom proti vírusom

Autor PR Servis december 2020 -
Sprejom proti vírusom Pixabay / Mohamed Hassan

Ako prežiť Vianoce v zdraví? Ústny a nosový sprej Virostop laboratórne úspešne otestovali aj proti koronavírusu.

Najkrajšie sviatky v roku budú tentoraz iné. Vianoce 2020 sú spojené s prebiehajúcou pandémiou. Ľudia po celom svete musia preto myslieť na riziká, ktoré boli ešte minulý rok nepoznané. Uznávaný virológ však upozorňuje na spôsob, ktorým môžeme pred nákazou koronavírusom účinne chrániť seba aj svojich blízkych.

Obdobie, v ktorom štandardne prichádza k presúvaniu ľudí po celej krajine a hromadnému stretávaniu rodín, prináša okrem radostných chvíľ tentoraz aj veľké riziko. Odborníci a vedci varujú, že v rámci veľkej migrácie obyvateľstva môže veľmi rýchlo nastať výrazný nárast počtu infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2.

Len za november pribudlo na Slovensku podľa Úradu verejného zdravotníctva viac ako 55 000 nakazených. Nové prípady pribúdajú napriek obmedzeniam a opatreniam. Práve počas sviatkov je preto maximálne dôležité, aby každý chránil seba a svojich blízkych a aby sme sa všetci správali veľmi zodpovedne.

Ďalšia možnosť ochrany pred nákazou

K základným pravidlám a nariadeniam patria dodržiavanie dostatočných odstupov a nosenie rúšok. Počas rodinných stretnutí je však veľmi náročné prísne spĺňať všetky opatrenia. Podľa výsledkov vedeckej štúdie poskytujú ochranu aj prírodné zložky obsiahnuté v ústnom a nosovom spreji Virostop. Po nastriekaní do hrdla či nosa vytvárajú účinné zložky sprejov ochrannú bariéru, cez ktorú sa baktérie či vírusy nedostanú a nepreniknú tak do dýchacích ciest.

Výskum ústneho spreja Virostop sa realizoval na maďarskej klinike Comblex Centre Déli v Budapešti. Tím vedcov pod vedením virológa a klinického mikrobiológa Istvána Jankovicsa v štúdii preukázal, že roztok použitý v spreji výrazne znižuje riziko nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. 

„Testovali sme roztok Virostop, ktorý sme aplikovali na koronavírusom Covid-19 infikované bunkové kultúry z obličky mačiaka zeleného. Ukázalo sa, že extrakt z cista krétskeho a roztok Virostop je aj pri rozriedení v pomere 1:640 schopný zabrániť rozmnožovaniu vírusu v tkanive, pričom roztok Virostop vykazoval vyššiu účinnosť ako samotný extrakt z cista,“ vysvetlil I. Jankovics, niekdajší hlavný lekár Národného laboratória WHO pre chrípku. Produkt je tak podľa odborníka schopný predchádzať infekcii a lokalizovať ju.

Vhodný pre deti aj dospelých

Produkty Virostop ústny a nosový sprej obsahujú niekoľko prírodných zložiek, z ktorých najúčinnejší je extrakt z rastliny Cistus creticus (cist krétsky). Sila cista krétskeho je doplnená aj o ďalšie prírodné zložky. Virostop obsahuje šalviu lekársku, echinaceu purpurovú, acerolu a citrusové bioflavonoidy. Všetky zložky sa vyznačujú schopnosťou zvyšovať imunitu a chrániť tak pred vírusovými a bakteriálnymi nákazami.

Samotný sprej je na trhu už od roku 2011. Okrem ochrany pred vírusmi pomáha aj pri akútnych stavoch chrípky a nachladnutia, posilňuje obranyschopnosť organizmu a slúži tiež ako prevencia proti ochoreniam.  Vďaka prírodnému zloženiu sú spreje bezpečné bez ohľadu na vek človeka. Ich použitie je vhodné pre všetkých – od detí vo veku troch rokov až po seniorov. Čo sa týka dávkovania, najlepšie účinky dosahujú spreje pri aplikácii trikrát denne po päť vstrekov. U detí sa odporúčajú dva vstreky dvakrát denne.

Spreje do nosa a úst značky Virostop sa vyrábajú na Slovensku a od uvedenia na trh sa doteraz predali už vyše dva milióny kusov. Neboli zistené žiadne vedľajšie účinky a sprej sa môže kombinovať s inými liečivami či výživovými doplnkami.

Aj vďaka takejto možnosti prevencie pred nákazou môžu teda byť nadchádzajúce sviatky o niečo pokojnejšie a bezpečnejšie.

PR Servis

 

Mohlo by vás zaujímať:

VIDEO: Vírusy, vakcíny, imunita, epidémie – ako sa naše telo bráni pred útokmi; čo mu pomáha či škodí

Kongres ITAPA chce byť „corona-free“ aj s pomocou dezinfekčnej technológie používanej na Medzinárodnej vesmírnej stanici

Z vyhlásenia slovenských vedcov k pandémii: Komunikujte lepšie s verejnosťou, rešpektujte vedu

Vylepšená pľúcna ventilácia vyvinutá v Košiciach umožní zachrániť viac chorých na Covid-19

Pohyblivé UVD roboty dezinfikujú nemocnice ultrafialovým svetlom

VIDEO: Termovízne systémy na pomoc odhaľovaniu covidu 19

Na čo nezabudnúť pri zvyšovaní imunity

Ozonátorom proti koronavírusu