(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Refinancovanie úverov dáva zmysel

Autor TS apríl 2021 -
Refinancovanie úverov dáva zmysel Pixabay / Gerd Altmann

Zápis o odklade splátok môže v budúcnosti klientov zhoršiť prístup k hypotéke či k výhodnejším podmienkam pri jej získaní. Preto je dobre hľadať iné riešenie.

Pokles priemernej mzdy v roku 2021 o približne 1,7 percenta či nezamestnanosť výrazne nad ôsmimi percentami. Takýto scenár predpokladá Národná banka Slovenska. Zhoršená finančná situácia Slovákov tak bude realitou aj v nasledujúcich mesiacoch.

Kým však vlani slovenská vláda aj Európska centrálna banka oddialili ich problémy aspoň čiastočne, keď povolili všetkým domácnostiam odklady splátok úverov bez negatívneho efektu, druhý rok koronakrízy už taký ústretový nebude.

Pokles príjmov a konec odkladov

V domácnostiach, ktoré si na jar odkladali splátky, klesol v prvých mesiacoch podľa centrálnej banky príjem v priemere o 630 eur. Domácnosti si vtedy odložili 51-tisíc úverov na bývanie, 61-tisíc spotrebných a štyritisíc ostatných pôžičiek.

Odklad splátok bez negatívneho zápisu v úverovom registri sa skončil v marci. Banky začali od prvého apríla opätovne zaznamenávať, ak niekto nebude schopný pôžičku splácať.

„Odporúčame klientom, aby hľadali iné možnosti, ako riešiť svoju zhoršenú finančnú situáciu. Najmä je potrebné komunikovať s bankou otvorene a hľadať spoločne možnosti,“ konštatuje Lýdia Žáčková, hovorkyňa Poštovej banky. Svojho dlhu sa totiž nikto nezbaví, len presunie jeho splácanie na neskoršie obdobie. 

Refinancovaním sa ušetrí

Výhodnejšie ako odkladať si splátky je preto pôžičky refinancovať. Odporúča to aj centrálna banka. A to hlavne domácnostiam, ktoré majú viac úverov a refinancovaním ich môžu zlúčiť do jedného s výhodnejšími podmienkami. Aj malý rozdiel v úroku môže priniesť výraznú úsporu. 

„Ak má klient napríklad pôžičku vo výške 100-tisíc eur za 1,26-percentný úrok na 30 rokov, zaplatí banke na úrokoch viac ako 20-tisíc eur. V prípade, že by mal iba 0,5-percentný ročný úrok, hypotéka by sa mu predražila len o necelých 8-tisíc eur. Jeho mesačná splátka by bola nižšia o približne 40 eur,“ poukazuje Lýdia Žáčková.

V prípade, že by niekto v rámci hypotéky refinancoval aj spotrebný úver, ušetril by mesačne ešte viac.

Poštová banka sa rozhodla opäť ponúknuť ľuďom výhodnú hypotéku s úrokom už od 0,5 percenta ročne. Podmienky sú dokonca výhodnejšie, než boli vlani. Dnes dostane klient takýto úrok už pri úvere vo výške 70 percent z hodnoty nehnuteľnosti, v minulosti to bolo 50 percent.

TS