(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Rozdávali sa investičné Oscary pre ETF fondy

Autor Kristína Schronerová apríl 2021 -
Rozdávali sa investičné Oscary pre ETF fondy Pixabay

Ktoré z fondov dokázali nájsť najvýkonnejšie indexové portfólio? Okrem Cathie Wood bodovali napríklad tí, čo stavili na inovatívne a zdravotnícke tituly.

Analytická webstránka ETF.com každoročne vyhodnocuje „investičné Oscary“ pre jednotlivé burzovo obchodovateľné fondy – ETF. Súťaží sa vo viacerých kategóriách a finalisti sú veľkou inšpiráciou nielen pre investorov, ale aj pre konkurenciu. ETF.com tak zábavným spôsobom dáva do pozornosti to najlepšie, čo trh ETF ponúkol v predchádzajúcom roku. 

ETF roka 2020

ARK Innovation ETF (ARKK) bolo ETF od spoločnosti ARK Invest, o ktorej sa v roku 2020 hovorilo najviac. Dosiahol zisk 150 % napriek masívnemu poklesu trhu, ktorému čelil v marci.

„Ide o aktívne riadený fond, ktorý v čase chaosu žiaril vo vesmíre ETF fondov. Ťažil zo svojej stratégie, a to sústrediť sa na inovatívne a priekopnícke spoločnosti. Vyslúžil si za to najvyššie ocenenie,“ vysvetľuje Dominik Hapl, analytik Across Private Investments. 

Najlepšie nové ETF

Invesco NASDAQ Next Gen 100 ETF (QQQJ) získal cenu za najlepší nový ETF fond predovšetkým preto, že zachytil tému „čo bude ďalej“. Podľa D. Hapla pokrýva fond 100 akcií, ktoré sú predpripravené na vstup do indexu Nasdaq-100.

Tento index bol podľa neho jedným z najvýkonnejších indexov v roku 2020, ale QQQJ predstavuje akcie, ktoré majú pred sebou oveľa viac vzletov a pádov v porovnaní s veľkými technologickými gigantmi pokrývajúcimi pozície v indexe Nasdaq-100. 

Najlepšie nové medzinárodné / globálne akciové ETF

Spoločnosť Dimensional Fund Advisors je jedným z najuznávanejších poskytovateľov podielových fondov, takže nie je prekvapením, že s veľkým nadšením sa stretol aj jej vstup do oblasti ETF. „Dimensional International Core Equity Market ETF (DFAI), ktorý má v súčasnosti aktíva takmer 300 mil. USD, je jedným z troch ETF, ktoré spoločnosť spustila počas minulého roka. Ponúka aktívne riadenú stratégiu s nízkymi nákladmi vo výške 0,18 %,“ konštatuje D. Hapl. 

Najlepšie nové dlhopisové ETF v USA

Vanguard ESG US Corporate Bond ETF (VCEB) – ide o jediné uvedenie spoločnosti Vanguard na trh v priebehu minulého roka. Podľa analytika Acrossu využilo zvýšený dopyt po stratégiách ESG počas roka 2020 a ponúklo nový nízkonákladový dlhopisový ESG ETF fond s ročným vnútorným poplatkom vo výške 0,12 %. Ide prioritne o korporátne dlhopisy. Popularitu fondu podporila aj sila značky Vanguard’s – monštrum nízkonákladového investovania. 

Najlepšie nové medzinárodné / globálne dlhopisové ETF

Spoločnosť Global X vstúpila na vyšliapané chodníčky, keď v roku 2020 uviedla na trh dlhopisové ETF na rozvíjajúce sa trhy. „Ide o stratégiu, ktorá v sebe zahŕňa 60 % štátnych a 40 % korporátnych dlhopisov z rozvíjajúcich sa trhov (EMBD). EMBD je jedinečný vzhľadom na veľkú voľnosť, ktorú manažéri fondu uplatňujú. Nie sú limitovaní splatnosťami dlhopisov, výškou fixného či variabilného výnosu alebo kreditnej kvality emitenta,“ vysvetľuje D. Hapl. 

Najlepšie nové ESG ETF

TrueShares je nová značka v priestore ETF a TrueShares ESG Active Opportunities ETF (ECOZ) je prvým aktívne riadeným ESG ETF, ktoré získalo cenu v súťaži ETF.com Awards. V roku 2020 bolo spustených niekoľko aktívnych ESG ETF, ktoré sa však podľa analytika spravidla spoliehali na netransparentné modely. ECOZ je však plne transparentný a každý deň odhaľuje svoje pozície nakupovaných spoločností, čo znamená, že investorov pravdepodobne žiadna z jeho investícií neprekvapí. 

Najlepšie tematické ETF

Investovanie do tém má niekedy veľa spoločného s načasovaním. V roku globálnej pandémie nie je prekvapením, že cenu za najlepšie tematické ETF získalo ETF venované zdravotnej starostlivosti a efektívnej správe zdravotných údajov. Ide o Global X Telemedicine & Digital Health ETF (EDOC).

Podľa D. Hapla zachytáva časť trhu, ktorá si v roku 2020 získala pozornosť všetkých, ale v širšom meradle prináša tému digitalizácie zdravotnej starostlivosti, ktorá pravdepodobne na popularite iba porastie. 

Vydavateľ roka – Cathie Wood

Rok 2020 patril aj spoločnosti ARK Invest. Vzhľadom na to, ako firma v minulom roku dominovala na titulných stránkach médií, zatiaľ čo jej fondy trhali rebríčky, by víťazstvo ARK nemalo byť prekvapením. Príbeh spoločnosti je príkladom úspechu, ktorý prišiel „cez noc“.

„ARK, ktorá vstúpila na trh v roku 2014, sa od prvého dňa zameriava na prevratné inovácie a aktívne riadenie. Dnes je spoločnosť na 10. mieste v rebríčku emitentov, pokiaľ ide o spravované aktíva. V súčasnosti dosahujú viac ako 50 mld. USD, čo je dôkazom viery investorov v investičnú tézu zakladateľky Cathie Wood,“ uzatvára analytik Acrossu.

Kristína Schronerová, Across Private Investments