(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

4 ranné rituály, ktoré zlepšia deň väčšine z nás

Autor RM máj 2021 -

Určite vám nie je neznáma stará múdrosť, že raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa. Avšak i keď sa na to často zabúda, veľmi podobné je to aj s prvými rannými činnosťami. Tie rovnako ovplyvňujú celý nasledujúci deň. V článku sa dozviete o ranných rituáloch a zistíte, čo by ste mali robiť, aby ste sa úspešne „naštartovali“ do nového dňa. 

Rozcvička

Už naši predkovia vedeli, že cvičenie nie je dôležité iba pre naše telo, ale aj pre myseľ. Presne podľa príslovia: „V zdravom tele, zdravý duch“. Preto ešte predtým, ako si doprajeme skvelú kávičku upraženú v dobrej pražiarni kávy, je dobré najskôr rozhýbať telo a naštartovať tak aj trávenie.

Zo všetkých najrôznejších aktivít vytvára mozog pri cvičení najviac mozgových buniek. Ani logické hry či matematika nie sú efektívnejšie. Cvičenie tiež pomáha bojovať so stresom, pričom zároveň zlepšuje naše sústredenie a pozornosť na pracovné úlohy. V neposlednom rade dôležitým prínosom pravidelného ranného cvičenia je i zlepšenie pamäte.

Pritom pod ranným cvičením si nemusíte predstavovať nič náročného. Stačí urobiť pár klikov, vybehnúť hore-dole schodmi a urobiť pár drepov alebo zhybov. Dôležité je, aby ste urobili aspoň niečo a trocha tak rozbúšili svoje srdce.

VEDELI STE, ŽE: Vôbec to najhoršie, čo môžete ráno urobiť, je zobrať si do ruky telefón. Informačné technológie nás totiž do seba dokážu ľahko vtiahnuť, ale ťažko sa potom od nich odpútavame. Zbytočne už od rána potom zahlcujú našu myseľ.

Doplnenie tekutín

Človek je z väčšej časti zložený z vody, preto je logické, že si ju naše telo žiada. Hlavne po dlhých hodinách spánku. Pitie vody si môžete spestriť aj tým, že tento ranný rituál budete brať ako taký malý druh meditácie. Alebo v prípade ak ste kávičkár, môžete potešiť svoje oko tak, že vodu budete piť z peknej šálky na kávu s potlačou. A vychutnávajte si jej chuť.

Niekto, samozrejme, nezostane iba pri vode, ale urobí si napríklad kvalitný sypaný čaj a následne medituje pri východe slnka. Aj to je dobrý nápad. Dôležité je robiť hneď na začiatku dňa to, čo vám upokojí myseľ a dodá potrebnú energiu. Okrem cvičenia je to aj pitie dostatočného množstva tekutín. 

Bonusový tip: Preukázateľne pozitívne zdravotné účinky má aj pitie citrónovej vody. Zlepšuje duševné zdravie a tiež sa hodí pri chudnutí. Zvyšuje totiž pocit sýtosti a zrýchľuje metabolizmus.

Bohaté raňajky

Ako sme už v článku zmienili, raňajky sú základným kameňom úspešného štartu do nového dňa. Mali by ste však naštartovať svoje trávenie niečím zdravým. Kúsok pizze od večere zohriaty v mikrovlnke rozhodne nie je dobrý nápad. Zdravé nie sú ani párky, klobásy a ďalšie údeniny. Treba začať niečím, čím dodáte telu dostatok energie (dôležité sú najmä bielkoviny) a zároveň nezaťažíte trávenie ťažkým jedlom. Výborné raňajkové jedlo sú napríklad vajíčka.

K vajíčkam sa najlepšie hodí plátok celozrnného chleba. Kvalitné celozrnné pečivo je totiž zdrojom zložených sacharidov a vlákniny. A práve to prispieva k dlhodobému pocitu sýtosti a chráni celé dopoludnie pred hladom. Čo je však ešte dôležitejšie, celozrnný chlebík je cenným zdrojom vitamínov skupiny B a podporuje činnosť čriev.

Ak však preferujete teplé raňajky, je výborným tipom kaša z obilninových vločiek. Vločky stačí len v malom hrnčeku povariť s mliekom, a to až pokiaľ zmes nezhustne. Kašu potom môžete ochutiť roztlačeným banánom, nastrúhaným jablkom, kokosom, sušenými hrozienkami, či inými obľúbenými potravinami (najlepšie ovocím).

Dobrou raňajkovou alternatívou je i nátierka z avokáda alebo zo strukovín. Takéto nátierky sú plné bielkovín, vitamínov a minerálov. Ak si ich natriete na celozrnný chlieb a pridáte kúsok zeleniny, máte výživné raňajky rýchlo hotové.

Cenné vitamíny sa tiež dajú hneď ráno efektívne doplniť bobuľovým ovocím, ktoré je v tomto naozajstným favoritom (napríklad jahody, maliny, černice, čučoriedky…). Zdravé tuky a minerály si zase ľahko doplníte orechami a semenami. Napríklad nepraženými a nesolenými mandľami, či slnečnicovými semienkami.

Bonusový tip: K raňajkám pre mnohých neodmysliteľne patrí aj káva. Obsahuje biologicky aktívne stimulanty (najmä kofeín), ktoré vás nakopnú do nového dňa. Dajte si však pozor, aby ste si dopriali kvalitne upraženú kávu, ktorú napríklad dostať v e-shope s kávou.

Naplánujte si celý deň

Pokiaľ by ste radi v priebehu dňa niečo urobili, musíte si deň naplánovať. Bez plánu neviete, čo máte robiť. Preto si hneď ráno urobte čas na premýšľanie, aby ste si utriedili svoje denné priority. Treba si stanoviť, čo potrebujete urobiť naliehavo a ktorú činnosť môžete odložiť na neskôr. Vyhnete sa tým aj časovému stresu. Inak sa vám môže ľahko stať, že si počas dňa budete spokojne mädliť ruky s pocitom, že je všetko za vami. A pritom vám zrazu napadne, že ste ešte na niečo zabudli. Niečo, čo musíte ihneď urobiť. A stres je tak na svete.

Pamätajte, že ľudia, čo nič neplánujú a v danom momente robia iba to, čo je najjednoduchšie, to ďaleko v živote nedotiahnu. Prečo? Jednoducho preto, lebo nemajú motiváciu a chuť naozaj sa posúvať vpred. Na druhú stranu ale všetkého veľa škodí. Platí to aj pre ciele do nového dňa. Preto to s nimi nepreháňajte – na deň vám bohato budú stačiť tri kľúčové úlohy.

Bonusový tip: Pri vytváraní plánu do nového dňa zvážte aj to, koľko asi bude trvať daná úloha. Určite sa vám oplatí začať nový deň s jednoduchšími pracovnými úlohami a postupne sa prepracovať k tým náročnejším.

Rada na záver

Najdôležitejšiu a najnáročnejšiu úlohu by ste mali urobiť hneď ráno. Na začiatku dňa vám totiž sila vôle pracuje najlepšie. Vďaka nej ste plní energie a ľahšie sa donútite úlohu rýchlo urobiť. Ak si ju necháte na večer, máte takmer istotu, že úlohu neurobíte.

RM