(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Víťazmi CE ZA AR 2022 sú skvelá novostavba v centre Bratislavy, záhradné centrum v severskom štýle aj slovenský tugendhat

Autor Broňa Tarnócy október 2022 -

Zmyslom architektúry nemusí byť vždy nová stavba. Ak chceme, aby bola udržateľná, treba sa viac sústrediť na obnovu a starostlivosť o už existujúce budovy. Aj to je jeden z odkazov tohto ročníka najprestížnejšej domácej architektonickej ceny.

Vo štvrtok 6. októbra 2022 v bratislavskej Starej tržnici vyhlásili laureátov Ceny za architektúru CE ZA AR 2022. Medzinárodná porota tento rok vyberala z 88 prihlásených diel.

Odkaz do budúcnosti: #regenerácia

Pre 21. ročník ocenenia si vyhlasovateľ, Slovenská komora architektov, vybral motto #regenerácia. „Práve tá sa ukazuje ako nástroj zodpovedných postupov obnovy krajiny. Úcta k starému vytvára novú kultúrnu vrstvu krajiny,“ objasnil predseda komory Iľja Skoček.

O tom, že nejde o prázdne gesto, svedčí, že za víťaza kategórie Fenomény architektúry porota v tomto ročníku vybrala nenápadný zásah umiestnený v ruine kaštieľa. Kolektív mladých autorov obrátil zaužívané predstavy naruby a rozhodol sa ako nultý krok pred časovo, organizačne a finančne náročnou rekonštrukciou sprístupniť chátrajúcu pamiatku formou zážitkového ubytovania.

Porota už v nomináciách ocenila aj ďalších architektov a investorov, ktorí sa odhodlali nanovo využiť skrytý potenciál existujúcich stavieb alebo ich častí. Od rodinného domu postaveného v starom mlyne, cez nápadité rekonštrukcie domov s tradičnými pôdorysmi či panelákových interiérov, až po zastavanie prieluky v zástavbe budovou, ktorá sa nesnaží pútať pozornosť.

„Vnímam, že sa zvyšuje rešpekt voči pamiatkam. Aj napriek bolestivým výnimkám je tu záujem o nelikvidáciu budov, snaha rekonštruovať budovy, aj keď nemajú mimoriadnu architektonickú kvalitu. To, čo sledujeme oproti predchádzajúcemu obdobiu, je aj zvyšujúci sa záujem o prírodné prostredie,“ hovorí členka poroty, rektorka VŠVU Bohunka Koklesová.

Porota si všímala aj vzťah k prostrediu

Z 88 prihlásených diel členovia poroty 29 z nich navštívili na ceste naprieč Slovenskom, aby napokon vybrali 24 finalistov v šiestich kategóriách.

Osobné návštevy sa pritom aj v tomto ročníku ukázali ako rozhodujúce pri posudzovaní kvality jednotlivých diel. Neopakovateľná atmosféra, zasadenie do kontextu ulice, štvrte či prírodného prostredia, ale aj ohľaduplnosť k verejnému priestoru a minimalizácia environmentálnej záťaže sú znakmi, ktoré pri hodnoteniach poroty zohrali významnú úlohu.

„Cieľom bolo, aby sa tohtoročná porota zjednotila na výbere, ktorý má ambíciu vyzdvihnúť na vrchol také diela, ktoré sa čo najpoctivejšie usilujú o zvýšenie kvality architektúry a všetkého, čo s touto dôležitou, skvelou, zložitou, všetko ovplyvňujúcou a hlavne neustále fascinujúcou profesiou súvisí,“ objasnil rozhodovanie predseda poroty, architekt Jakub Cigler.

Porota hodnotila diela v zložení:

  • Juraj Benetin (architekt, Slovensko)
  • Jakub Cigler (architekt, Česká republika, predseda poroty CE ZA AR 2022)
  • Bohunka Koklesová (rektorka VŠVU, Slovensko)
  • Igor Marko (architekt a urbanista, Slovensko/ Veľká Británia)
  • Vladimír Sitta (krajinný architekt, Česká republika)
  • Pavol Šilla (architekt, Slovensko)
  • Štěpán Valouch (architekt, Česká republika)

Laureáti CE ZA AR 2022

Kategória Bytové domy

Nová Dunajská, Bratislava

  • Ateliér: JRKVC
  • Architekti: Peter Jurkovič, Marcel Dzurilla

Dunajská Foto: Peter Jurkovič

Výborný príklad zastavania prieluky, ktorý kultivovanou architektúrou prispieva k životu mesta. Porota ocenila skromný výraz budovy, založený na jasnom členení stavby, architektonický detail a zrozumiteľné dispozičné riešenie. Zatiaľ čo do ulice sa bytovka tvári civilne, na strane do dvora otvára svojim obyvateľom náruč.

Fasádu tvoria oddychové balkóny a lodžie s výhľadom na zelený komunitný priestor. Spoločná záhrada je vítaným bonusom, ktorý je v tejto husto zastavanej časti mesta veľkým osviežením.

Kategória Občianske a priemyselné budovy

Záhradné centrum Plantex, Veselé pri Piešťanoch

  • Architekt: Adam Lukačovič

PLANTEX 01Foto: Adam Lukačovič

Záhradné centrá sú väčšinou miestami, kde sa koncentruje pestrá kombinácia živého aj neživého gýča. Toto záhradné centrum však nejde vyšliapanou cestou.

Príznačné je už to, že nevyrástlo na mestskej periférii, ale v dedinskom prostredí, do ktorého je veľmi prirodzene zasadené. Namiesto bigboxu typického pre podobné veľkopredajne pracuje s drevenými konštrukciami, sedlovými strechami a rozdelením funkcií do viacerých menších budov.

Jeho cieľom nie je len predaj tovaru, ale aj vytvorenie príjemného miesta pre komunitu záhradkárov. Ako sa v diskusii porotcov vyjadril Juraj Benetin: „Je to veľmi, veľmi ďaleko od štandardu v segmente.“

Kategória Interiér

EMA, Bratislava

  • Ateliér: TOITO
  • Architekti: Katarína Príkopská, Ivan Príkopský, Tomáš Szőke

O bok 2 dolu 3791

Rekonštrukcia bytu Ema z 50. rokov narúša stereotyp tradičného bytového pôdorysu. Zrušením pôvodného členenia vznikla denná časť, ktorá plynie naprieč celým bytom z obývacieho priestoru, cez chodbu s pracovňou až do kuchyne s jedálňou. Architekti porotu presvedčili inovatívnymi riešeniami, prevrátením konvenčného pohľadu na interiér bytu a spojením atmosféry a funkcie.

(Foto: Katarína Príkopská)

 

 

Kategória Rodinné domy

Vila Bôrik, Žilina

  • Ateliéry: PLURAL, LABAK
  • Architekti: Martin Jančok, Michal Janák, Zuzana Kovaľová, Ruslan Dimov
  • Krajinný architekt: Michal Marcinov
  • Statika: Katarína Kyselová;
  • Oceľové konštrukcie: Samuel Šimonovič

vila Bôrik 2xVila Bôrik spredu a zozadu (foto: Maxime Delvaux)

Ako postaviť nový dom s veľkorysým priestorom tak, aby vo štvrti rodinných domov nevyčnieval? Napríklad tak, že sa jedno podlažie ukryje pod zemou. Vila Bôrik v Žiline sa vyznačuje premyslenou prácou s priestorom.

Priestorovo bohatý svet interiéru sa prepisuje do formy domu a vytvára jedinečnú architektúru, ktorá znesie porovnanie v medzinárodnej mierke.

Kategória Exteriér

Obnova turistického areálu Malý Slavín v mestských lesoch Bratislavy

  • Ateliér: BAKYTA architekti
  • Architekti: Róbert Bakyta, Ľubomíra Blašková
  • Statika: Pavol Drha; spolupráca: Július Vass

v areali maly slavin vznikne novy altanok a zrevitalizuje sa okolie pamatnikaFoto: BAKYTA

Známu turistickú destináciu malého Slavína výrazne zatraktívnil nový objekt prístrešku, ktorý na prvý pohľad pôsobí priam ako levitujúca strecha. So zemou ho spájajú subtílne stĺpy tiahnuce sa jeho stredom. Objekt je otvoreným spoločenským priestorom, ktorý nebráni výhľadu do lesa.

Kategória Fenomény architektúry

Bunky Jelšava, kaštieľ Coburgovcov

  • Ateliér: 2021
  • Architekti: Peter Lényi, Ondrej Marko, Marián Lucký, Lenka Borecká
  • Spoluautori dizajnu buniek: Matúš Šestina, Miro Šestina; osvietený investor: Čierne Diery; svetelný dizajn: Laura Murguía Sánchez, Lenka Balážová; statik: František Hladký

CD Jelsava 30.04.2022 PRINT 1Foto: Vladimír Eliáš

Čo robiť, ak sú financie na rekonštrukciu pamiatky v stave ruiny v nedohľadne? Je nutné nechať objekt naďalej chátrať? Autori konceptu v jelšavskom kaštieli navrhli nízkorozpočtové riešenie, krátkodobý pobyt formou ubytovacích buniek priamo v objekte, akýsi „mikrohotel“ v čase.

Špeciálne ocenenia

Svojho favorita spomedzi nominovaných diel si vyberala aj verejnosť. Hlasovanie o víťazovi Ceny verejnosti prebiehalo po prvýkrát aj počas televízneho prenosu galavečera a meno víťaza tak bolo prekvapením pre televíznych divákov aj pre všetkých prítomných. Cenu verejnosti napokon získala obnova mestskej plavárne v Trebišove.

V rámci galavečera bolo tradične udelené aj ocenenie Patrón architektúry, ktorým sa stal Metropolitný inštitút Bratislavy za prínos pri tvorbe stratégií mestského rozvoja a príprave verejných investícií.

Novinkou tohto ročníka bola nová podoba sošky CE ZA AR, ktorej autorkou je dizajnérka Ľubica Segečová. Navyše po prvýkrát soškami neboli ocenení iba víťazi jednotlivých kategórií, ale aj ostatné nominované diela.

Ing. arch. Broňa Tarnócy

Vila Bôrik 05Vila Bôrik, interiér (foto: Maxime Delvaux)