(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Z Bratislavy do Košíc IC vlakom za 4 a pol hodiny. ZSSK zrýchlila prepravu a očakáva rekordné výkony

Autor TS december 2022 -
Z Bratislavy do Košíc IC vlakom za 4 a pol hodiny. ZSSK zrýchlila prepravu a očakáva rekordné výkony ZSSK

Nový grafikon Železničnej spoločnosti Slovensko zrýchlil prepravu na hlavnej slovenskej trati. Najrýchlejší IC vlak má na našom území len štyri zastávky.

Okrem spoľahlivosti a ceny je pre cestujúceho dôležitou hodnotou čas. Ten bol pri tvorbe nového Grafikonu vlakovej dopravy (GVD) 2022/2023, ktorý platí od 11. decembra 2022, najmä pri diaľkových trasách kľúčový.

Zrýchlenia sa dočkal prémiový komerčný produkt Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) – IC vlaky, pričom tieto spojenia majú v smere Košice – Bratislava oproti novým vlakom Expres v priemere o 49 minút rýchlejšie spojenie.

Napríklad vlak IC 44 Košice – Viedeň je rýchlejší po Bratislavu o 12 minút, čím dosiahol najrýchlejšie pravidelné spojenie západu s východom Slovenska v histórii IC vlakov. Trasu Košice – Bratislava zvláda za 4 hodiny a 31 minút.

Zrýchlenie IC vlakov aj expresných rýchlikov

Priemerný jazdný čas všetkých IC vlakov na trase Bratislava – Košice a späť je v dnes 4 hodiny a 42 minút oproti času 4 hodiny a 51 minút v starom grafikone.

Jazdy vlakov dvomi smermi sú rozdielne pre dopravné dôvody (napríklad v Kysaku čakajú na voľnú koľaj). Z východu na západ je to v priemere 4 hodiny a 36 minút, opačným smerom 4 hodiny a 48 minút.

Cestujúci ušetria čas vďaka IC vlakom aj na trase Žilina – Bratislava. Tú v priemere prejdú za 1 hodinu a 37 minút namiesto 1 hodiny a 45 minút v minulosti.

Skrátenie jazdnej doby je na trati Bratislava – Prešov a opačne s prestupom v Kysaku na REX (regionálny expres). Po novom sú to 4 hodiny 55 minút (okrem IC 525), predtým 5 hodín a 11 minút.

Oproti GVD 2021/2022 sa zrýchlili jazdné časy aj pri diaľkových vlakoch kategórie Expres na severnej trase z Bratislavy do Košíc, a to o 24 minút – namiesto 5 hodín a 50 minút je to 5 hodín a 26 minút. Toto zrýchlenie môžu oceniť diaľkoví cestujúci z oblasti medzi Košicami a Tatrami (Štrba) do Bratislavy.

Zrušené zastávky

K zrýchleniu pri IC vlakoch aj expresoch došlo najmä pre zrušenie niektorých zastavení. Konkrétne vlaky IC 44 a IC 45 z Košíc do Viedne už nezastavujú v stanici Trnava. Ostávajú zastavenia v Kysaku, Poprade, Žiline a v Bratislave.

Pri vlakoch IC 520, IC 521, IC 522, IC 523, IC 524 z Košíc do Bratislavy boli zrušené zastavenia v staniciach Trnava, Trenčín, Vrútky, Ružomberok a Liptovský Mikuláš. Tieto IC zastavujú v Kysaku, Spišskej Novej Vsi, Poprade a Žiline.

Na obzore sú rekordné výkony

Podľa štatistík z októbra 2022 až 52 % cestujúcich využíva IC vlaky na cestu zo západného na východné Slovensko a späť, pričom 22 % cestujúcich cestuje z Bratislavy do Košíc. Asi 6 % cestujúcich sa týmito vlakmi prepravuje zo Slovenska do Viedne a späť. Priemerná prepravná vzdialenosť v IC vlakoch je niečo nad 290 kilometrov.

Rok 2023 by mal byť rekordný z pohľadu najazdených vlakokilometrov (vlkm) za posledné roky. ZSSK plánuje odjazdiť viac ako 37 mil. vlkm a vypraviť 644-tisíc vlakov. Oproti roku 2014 ide o takmer 25 %-ný nárast pri počte vypravených vlakov a cca 21 %-ný nárast v počte vlakokilmetrov. Viac vlakov bude jazdiť najmä na linkách Ex 6xx Bratislava – Košice, v okolí hlavného mesta, ako aj Trnavy, Žiliny, Košíc a Prešova.

TS