(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Slováci chcú čoraz častejšie nakupovať udržateľne

Autor Eva Sadovská január 2023 -
Slováci chcú čoraz častejšie nakupovať udržateľne Pixabay

Január je mesiac výpredajov. Napriek veľkým zľavám by sme im nemali úplne podľahnúť a zvážiť, čo naozaj potrebujeme.

V posledných rokoch sa čoraz viac spolu s nakupovaním skloňuje pojem udržateľnosti. Podľa Európskeho spotrebiteľského platobného reportu spoločnosti Intrum, Slováci a Slovenky stále viac túžia utrácať udržateľným a sociálne uvedomelým spôsobom. Avšak súčasná vysoká inflácia v krajine ovplyvňuje správanie spotrebiteľov aj v týchto ambíciách.

Podľa reportu by totiž až 63 % opýtaných Slovákov chcelo nakupovať viac udržateľných tovarov a služieb, ale rastúce životné náklady im to sťažujú.

Táto dilema však so sebou prináša aj pozitívny efekt. Až 67 % respondentov tvrdí, že stále častejšie opravujú a recyklujú staré veci, než by kupovali nové.

Ako sa dá nakupovať uvedomelo a udržateľne

V prvom rade by sme mali nakupovať iba to, čo naozaj potrebujeme a v duchu „radšej kvalita ako kvantita“. Nezabúdajme na to najmä v období výpredajov, kedy sa môžeme nechať zlákať nízkymi cenami a nakúpime aj to, čo nepotrebujeme a ani nechceme. 

Nie všetko, čo sa nám pokazí, musíme ihneď vyhodiť a nahradiť novým. Skúsme viac opravovať, upcyklovať, recyklovať či vymieňať.

Vyhýbajme sa pri nákupoch výrobkom na jedno použitie – či už ide o kupovaný produkt alebo o obal. Je vhodné pred nákupom myslieť nielen na peňaženku, ale pribaliť si aj vlastnú nákupnú tašku.

Na nákupy odporúčame chodiť s kvalitným nákupným zoznamom.

Vylepšovanie imidžu

Už aj na Slovensku čoraz viac značiek ponúka udržateľné produkty. Najčastejšie ide o módu a drogériu. Aj pri nich však treba dbať na dostatok informácií, aby sa človek nestal obeťou tzv. greenwashingu (klamlivé informovanie o ekologickom pôvode produktu).

Kúpou produktov lokálnej značky podporujeme slovenských výrobcov. Nie všetko, čo sa javí ako lokálne, bolo skutočne na Slovensku vyrobené. Opäť si treba preštudovať informácie o produkte.

Pomalá a rýchla móda

Pojem „výpredaj“ sa spotrebiteľom často spája s „fast fashion“. Raritou nie je ale ani v prípade „slow fashion“. Nejde pritom o podporovanie zbytočných nákupov, ale skôr o sprístupnenie udržateľnej módy, ktorá môže byť pre niektorých Slovákov a Slovenky menej cenovo dostupná.

Výpredaje môžeme využiť na to, aby sme si kúpili kvalitnejšie výrobky, ale za menej peňazí.

Nákupné zvyklosti a lokality

Ušetriť finančné prostriedky a zároveň znížiť uhlíkovú stopu v súvislosti s dopravou môžeme aj tak, že si vybavíme nakupovanie a mnohé iné služby (pošta, banka, gastro, zábava či relax) pod jednou strechou. Takúto možnosť ponúkajú v súčasnosti moderné nákupné centrá.

V súčasnosti sa do popredia čoraz viac dostáva kombinácia nakupovania v kamenných predajniach a vo svete online. Niektoré nákupné centrá ponúkajú služby pre všetky spôsoby nakupovania. Efektívne sa tak dá prepojiť online nakupovanie s nakupovaním vo fyzických prevádzkach.

Zákazníci, ktorí si tovar objednali online, už nemusia doma čakať na kuriéra a môžu si nechať zadarmo doručiť tovar do kamenných predajní. Vyzdvihnúť alebo aj vrátiť zásielky môžu na „pick up pointoch“.

Takto si môžu vybaviť viac objednávok naraz. Vďaka tomu prichádza k šetreniu obalových materiálov, ktoré sú v prípade kuriérskych služieb častokrát dvojité.

Eva Sadovská, analytička Wood & Company