V Komárne pribudne nový most cez Dunaj

Autor JF / KD október 2017 -

Obchvatový cestný most zavesený na pylóne bude mať dva jazdné pruhy pre motoristov, chodník pre chodcov a dva cyklistické pruhy. Má byť hotový o dva roky.

Ďalší most cez Dunaj v tejto oblasti je veľká vec; doterajší jediný cestný most v meste postavili ešte za cisára Františka Jozefa a pomenovali ho po jeho manželke Alžbete (známej Sissi). Význam udalosti podčiarkla prítomnosť predsedov vlád Roberta Fica a Viktora Orbána na slávnostnom poklepaní základného kameňa mosta, ktoré sa konalo na maďarskej strane, v Komárome. Dodajme, že minister dopravy Árpád Érsek, ktorému by to prikazovala jeho funkcia aj názov politickej strany, prítomný nebol pre služobnú cestu do Ománu.

Spojenie pre občanov aj podnikateľov

„Nové cestné spojenie zlepší podmienky na rozvoj cezhraničných podnikateľských aktivít a naštartuje rozvoj turistiky a cestovného ruchu. Most Komárno – Komárom bude spájať susedov bezpečnou cestou“, povedal v prejave štátny tajomník Ministerstva dopravy a výstavby SR Viktor Stromček.

Budúci most bude situovaný 200 metrov proti prúdu nad železničným mostom. Bude asymetrický s jedným pylónom vysokým 91,40 m a závesnými káblami. Dĺžka celej stavby je 2 508 m. Na most nadväzujú príjazdové cesty; na slovenskej strane pôjde o 600-metrový cestný úsek s dvoma jazdnými pruhmi pripojený k ceste I/63 kruhovým objazdom.

Koordinátorom projektu je maďarská strana. Náklady a zodpovednosť za výstavbu mosta sú rozdelené medzi obe krajiny. Celkový rozpočet na projekt je 117,7 milióna eur, z toho na Slovensko pripadá 55,9 mil. EUR a na Maďarsko 61,8 mil. EUR. Európska únia uhradí 85 % nákladov z fondu CEF.

Ďalšie na rade: komárňanské prístavy

Slovensko a Maďarsko spoločne pripravujú v tejto lokalite aj ďalšie projekty s ambíciou financovania z Programu CEF. Ide o projekty pre vytvorenie Master plánov a štúdií uskutočniteľnosti pre dva prístavy – Komárno a Komárom. Obidva projekty boli vybrané v rámci druhej výzvy Nástroja na prepájanie Európy.

JF / KD

 


Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo