Babičky v teniskách milujú najnovšie filmy. Kde? Vo Francúzsku

Autor Ivan Hronec marec 2018 -

Olejom úspechu francúzskej kinematografie je práca s jej viacgeneračným publikom.

Už 10 rokov sme tretí víkend v januári vždy v Paríži. Na Rendez-vous – Unifrance, privátnej prehliadke nových francúzskych filmov pre distribútorov. Bývame v Grande, kiná sú do 5 minút okolo Opery Garnier, v hoteli je filmový market aj novinárske interview s tvorcami. Super efektívna akcia.

Za rok sa vo Francúzsku nakrúti 300 filmov a tieto už štvrtý rok zarábajú v zahraničí viac ako doma. Áno – správne. Francúzsky film 2017 získal v zahraničí 80 a pol milióna divákov a 468 miliónov eur. Najväčším trhom pre francúzske filmy sa stala krajina, ktorú by ste neuhádli: Čína.

Motorom úspechu francúzskeho filmu v zahraničí nie sú len producenti, ale aj agenti a distribútori. Spojenie verejných zdrojov a súkromných financií. Olejom úspechu je práca s viacgeneračným publikom. Keď idete v Paríži večer do kina, stretnete tam podobných divákov ako u nás. Ale keď sa pred kinom prechádzate poobede, tak tam v rade čakajú na svoju zľavnenú vstupenku vystajlované babičky v teniskách. A milo a zasvätene keckajú o najnovšom filme. Nemyslia na vek, na choroby, na to, že by ich hádam už nik nepotreboval. A riešia okrem sociálnej inklúzie aj domáci box office.

Aj agenti, distribútori, mladé publikum a na film pripravení seniori stoja za úspechom dnešného francúzskeho filmového modelu, z ktorého vám aj tento rok, ako každý rok, predstavíme mimoriadne dobrú a super kvalitnú vzorku pod označením Crème de la Crème.

Mimochodom – Film Europe Media Company je podľa počtu uvedenia francúzskych filmov štvrtá distribučná spoločnosť na svete.

Slušné, ale pre nás neuspokojivé; pracujme spoločne aspoň na bronze. Vitajte v Crème de la Crème 5.

Ivan Hronec, prezident Film Europe Media Company


Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo