(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Na konferencii hotelierov v Senci prednášal mystifikátor, ktorý v Londýne založil falošnú reštauráciu

Autor ZHR SR máj 2018 -
Oobah Butler na konferencii  Horeca v Senci Oobah Butler na konferencii Horeca v Senci ZHR SR

Takáto kontroverzná prezentácia v histórii odborných konferencií asi nebola. Oobah Butler rozprával o prevádzkovaní reštaurácie – síce fiktívnej, ale zato s výborným ratingom.

Titul prezentácie anglického novinára O. Butlera znel sebavedome: „Ako sa stať najlepšie hodnotenou reštauráciou v Londýne v konkurencii 20-tisíc podnikov“. Oobah nebol z gastronomickej branže, ale jeho prvou prácou ako novinára bolo písanie recenzií pre reštaurácie – bohužiaľ, falošných. To ho inšpirovalo, aby išiel ešte ďalej. Svoju pozornosť zacielil na reputačný manažment v internetovom prostredí. Vytvoril si „akože“ reštauráciu a požiadal kamarátov a rodinu, aby na ňu písali pozitívne recenzie.

A o tejto mystifikácii a jej prekvapivom výsledku prednášal O. Butler aj účastníkom Jarného stretnutia hotelierov a HORECA konferencie so zameraním na inovácie a digitalizáciu, ktorá sa konala v polovici mája v Senci. 

Vychytená kôlňa

Ako sa teda vyvíjala kauza fiktívnej reštaurácie? Jej adresa odkazovala na istý konkrétny záhradný domček, čomu zodpovedal aj názov: The Shed at Dulwich, t. j. Kôlňa v Dulwichi. Jedlo v nej servírovali len počas jedného večera v novembri 2017. Rôzne zverejnené fotky jedál potom v skutočnosti ukazovali naaranžované objekty z rôznych niekedy až čudesných surovín, napríklad z peny na holenie a ďalších drogeristických výrobkov. Názvy položiek v jedálnom lístku často využívali prívlastky s citovým zafarbením, napríklad slovo „empatický“ pre vegánsku špecialitu.

Usilovné chválenie kuchyne a služieb kôlňovej reštaurácie na internete prinieslo ovocie. Postupne sa v uznávaných hodnoteniach prepracovala až na reštauráciu číslo 1 v hodnotení americkej stránky TripAdvisor pre Londýn. To nečakal ani sám autor tohto žartu. Už keď bol podnik pri poradovom čísle 150, musel odmietať uchádzačov o zamestnanie a nechcel ani prijímať vzorky surovín na varenie, ktoré mu zadarmo ponúkali dodávatelia. Každý z množstva záujemcov, ktorí si chceli telefonicky objednať stôl vo vychytenej reštaurácii, dostal informáciu, že žiaľ, podnik je na niekoľko týždňov dopredu vybookovaný.

Dostal úplne všetkých

Reštaurácii The Shed at Dulwich postupne začali venovať pozornosť aj gastronomickí hodnotitelia, avšak bez toho, aby sa namáhali ju navštíviť. Pridali sa jednoducho k stádu, a tak podnik dostal takto naslepo dobré ratingy aj od renomovaných odborníkov.

Príbeh z roku 2017 je v Británii už všeobecne známy a popisuje ho aj zaujímavé video. Hlavným odkazom tejto Oobahovej akcie je zistenie, že ľudia príliš veria online informáciám a nesnažia sa overiť si ich. Za počin, ktorý vari možno nazvať aj investigatívnym, a jeho spracovanie bol nominovaný aj na ocenenia v kategórií televíznych dokumentov.

ZHR SR/JF