J&T postaví najvyššiu obytnú budovu v Bratislave, bude vyzerať ako jutové vrece

Autor PRServis jún 2018 -
J&T postaví najvyššiu obytnú budovu v Bratislave, bude vyzerať ako jutové vrece JTRE

Na mieste bývalej fabriky nazývanej Klingerka, pri prístave, vyrastie rovnomenný obytný komplex.

Na niekdajšom „brownfielde“, doteraz nevyužitom priestore v širšom centre hlavného mesta vyrastie najvyššia rezidenčná budova v Bratislave. Klingerka prinesie život do územia bývalej priemyselnej oblasti pri Prístavnej ulici v mestskej časti Ružinov. Projekt už disponuje právoplatným územným rozhodnutím a v týchto dňoch sa začalo s prípravnými prácami. Tie sa budú v nadchádzajúcich mesiacoch zameriavať najmä na dôkladné vyčistenie územia. Developerom je J&T Real Estate, a. s. (JTRE).

História územia

Klingerka, továreň na výrobu ľanového, konopného a jutového tovaru, začala písať svoju históriu v roku 1888, kedy sa o jej vznik pričinil rakúsky podnikateľ Henrich Klinger. Vyrábali sa v nej napríklad tapety, voskové plátno či nepremokavé vrecia. V roku 1897 rozšírila Klingerka výrobu o plachtovinu, vojenský výstroj, hadice, impregnované látky a rôzne polotovary pre obuvnícky a textilný priemysel.

Koncom 19. storočia začali fabriky v Bratislave riešiť aj otázku bývania svojich zamestnancov. Továreň Klingerka im ponúkla ubytovanie v bytových domoch postavených v roku 1894 na Plátenníckej, Súkenníckej a Valchárskej ulici. Vznikla štvrť so zeleňou, ktorú volali Klingerova kolónia. Patrili do nej aj rodinné domy na Alešovej, Čipkárskej a Gusevovej ulici, ktoré tam nájdeme aj dnes.

Vyčistenie brownfieldu

Súčasný urbanistický vývoj Bratislavy túto kedysi priemyselnú lokalitu na periférii prirodzene začlenil takmer do jeho centra. Bratislava v tomto kopíruje vývoj iných európskych a svetových metropol, kde takéto lokality postupne zahusťujú mestský priestor. 

Vzhľadom na priemyselnú minulosť sa bude veľká pozornosť aj časový úsek prípravných prác venovať dekontaminácii a vyčisteniu pozemku. „Ako developer už máme skúsenosť s výstavbou v blízkej lokalite a k odstraňovaniu týchto environmentálnych záťaží pristupujeme veľmi zodpovedne,“ povedal Pavel Pelikán z JTRE. „Najbližšie mesiace budeme pracovať na dekontaminácii znečistenej zeminy, čo budeme realizovať v spolupráci s renomovanou firmou EBA.“

Návrh a dispozície

Od zverejnenia prvých návrhov Klingerka prešla zásadnejšou zmenou najmä fasáda objektov, ktorá je v novom návrhu jednoznačným odkazom na históriu lokality. Inšpirácia jutou ako produktom fabriky, ktorá sa tu nachádzala od 19. storočia, zmenila pôvodne navrhovaný vzhľad fasády. Architekti v jej návrhu napodobnili jednoduchý tkaný vzor juty.

Klingerka rozširuje súbor stavieb nového gravitačného centra v blízkosti historického jadra Bratislavy. Jeho vznik sa začal výstavbou Eurovey a následne súborov Panorama City a Sky Park. Komplex budú tvoriť dve budovy – 35-poschodová bytová veža a susedný administratívny objekt, ktoré prepojí parkovací dom. Vyššia z budov bude najvyššou obytnou budovou na Slovensku.

Veľká časť pozemku je určená pre verejný park, ktorý má ambíciu byť „srdcom“ a centrálnym verejným priestorom celej zóny vymedzenej ulicami Košická, Mlynské Nivy, Votrubova a Prístavná. Na parkovacom dome bude rozsiahla zelená strecha.

PRServis

rsz klingerka res tit

 

Prečítajte si tiež:

Pri Eurovei rastie bratislavský Pudong

J&T sa chystá etablovať v Londýne vo veľkom štýle – stavbou luxusného rezidenčného komplexu


Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo