Dúhový Pride a firmy

Autor JF júl 2018 -

Podporou hnutia LGBTI vyniká najmä zopár nadnárodných spoločností pôsobiacich na Slovensku. Niektoré boli viditeľné aj pri nedávnom bratislavskom pochode.

Festival Dúhový Pride Bratislava 2018 spojený s pochodom cez mesto, ktorý sa uskutočnil 14. júla, oficiálne podporila ako donor spoločnosť IBM a tiež farmaceutické koncerny GSK a Abbvie. Podľa magazínu vydaného k podujatiu pritom GSK vystupuje aj ako zástupca ViiV Healthcare v HIV oblasti.

Pri samotnom pochode jeho účastníci niesli aj transparent s logami IBM a jeho LGBTI iniciatívy EAGLE. Na inom transparente dominoval názov ďalšej IT firmy Lenovo. Podporou LGBTI agendy na Slovensku sú známe aj iné veľké firmy, na najväčšom podujatí tejto komunity sa však viditeľným spôsobom neprezentovali.

pride rsz dsc09247 Transparent IBM na pochode

Záujem farmaceutických firiem o problematiku LGBTI je v súvislosti s HIV a ďalšími zdravotnými ohrozeniami týchto komunít zrejme logický. Informatická spoločnosť IBM sa naproti tomu sústreďuje na sociálne aspekty príslušníkov LGBTI v pracovnom procese.

To, aby firma neprichádzala o talenty týchto ľudí pre prípadné nevhodné správanie kolegov, má v IBM zabezpečiť jej Rada diverzity (Diversity Council). Rieši dovedna 5 oblastí, pričom na problematiku LGBTI je zameraná tzv. EAGLE Group – vnútrofiremná iniciatíva na vytvorenie „bezpečného pracovného prostredia pre IBM-ákov z radov lesbičiek, gayov, bisexuálov, transsexuálov a ich podporovateľov z väčšiny (straight allies)“. EAGLE je voľná skratka pre Employee Alliance for LGBTI Empowerment.

IBM využila príležitosť informovať o svojej LGBTI politike aj formou samostatného stanu vo východiskovom centre Dúhového Prideu na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Spoločnosť GSK zasa zabezpečila (v spolupráci s organizáciou Dom svetla Slovensko) testovaciu sanitku HIV Check Point, ktorá bola pristavená na námestí.

rsz pride mapa 36893556Stánky organizácii na Pride - mapka

Dodajme, že ôsmy ročník tradičného festivalu Dúhový Pride Bratislava je slovenskou verziou podobných sprievodov vo svete, ktoré presadzujú rozšírenie práv LGBTI osôb. Niektoré požiadavky sa všeobecne považujú za spoločensky kontroverzné, osobitne tie, ktoré súvisia s poňatím pojmu rodina. V tomto roku mal pochod motto „Nikam neodchádzame“, ktoré naráža na problém odchodu mladých LGBTI ľudí do zahraničia z dôvodu ich pociťovanej diskriminácie.

Väčšinu sponzorov (donorov) Dúhového Prideu 2018 tvorili inštitúcie verejnej správy, slovenské i zahraničné. Hlavným donorom bolo Ministerstvo kultúry SR, prispeli aj Bratislavský samosprávny kraj, magistrát hlavného mesta a veľvyslanectvá USA a Kanady.

pride rsz dsc09244 Na pochode sa objavila aj výzva pre predsedu vlády.

V rovnakom čase ako festival LGBTI sa v druhú júlovú sobotu v Bratislave uskutočnil aj siedmy ročník pochodu „Hrdí na rodinu“ s diametrálne odlišným názorovým vyznením. Na tomto podujatí, ktoré malo v porovnaní s Prideom menší formát, sa komerčné spoločnosti nijakou formou neprezentovali.

JF

 

za rodinu rsz dsc09272 Účastníci pochodu za rodinu pred prezidentským palácom


Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo