(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Slovenskí odpaľovači ohňostrojov vyhrali súťaž v Moskve

Autor TS Rostech august 2018 -
Slovenskí odpaľovači ohňostrojov vyhrali súťaž v Moskve Youtube

Dubnická spoločnosť Privatex Pyro predstihla konkurenciu zo siedmich krajín. Atraktívne podujatie sponzorovala zbrojárska firma vedená priateľom prezidenta Putina.

Medzinárodný festival ohňostrojov Rostech (v angličtine Rostec), ktorý sa v Bratejevskom parku na brehu rieky Moskvy uskutočnil po štvrtý raz, je jedným z najväčších podujatí svojho druhu na svete. Slovenská firma na ňom dostala za svoj 12-minútový program najvyššie hodnotenie poroty a umiestnila sa pred súpermi z Grécka a USA. Všetky tieto tri tímy sa na festivale zúčastnili po prvýkrát. Okrem nich súťažili tímy z Rakúska, Andorry, Bulharska, Talianska a Veľkej Británie.

Každý tím predstavil programy pozostávajúci z dvoch častí. Prvou bol ohňostroj vo farbách vlajky jeho krajiny a s jej národnou hudbou, druhou bol vlastný program na tému dobra a magična. Hodnotiaca porota sledovala najmä technický aspekt predstavení. Jej členmi boli skúsení tvorcovia ohňostrojov z USA, Rumunska, Portugalska, Kanady a Španielska.

Najväčší úspech firmy bohatej na ocenenia

„Získali sme už množstvo ocenení na svetových ohňostrojných podujatiach, ale toto prvenstvo považujem za najvýznamnejšie a najcennejšie za dobu 26-ročnej histórie našej firmy,“ uviedol konateľ spoločnosti Privatex Pyro, s. r. o., Ľubomír Masár.

Dôvod? „Pretože išlo o jeden z najväčších ohňostrojných festivalov na svete s účasťou najväčšieho počtu silných firiem, a to aj z USA, Talianska, Grécka, ktoré majú viac ako 100-ročnú tradíciu,“ vysvetlil Ľ. Masár.

Šéf víťaznej firmy vysoko hodnotil aj úroveň a organizáciu samotného festivalu Rostech. „Čo do rozsahu priestoru na odpaľovanie v šírke 800 metrov, množstva použitých pyromateriálov, finančného rozpočtu, počtu súťažiacich, priestoru pre divákov – vrátane niekoľko tisíc VIP sedadiel a takisto aj počtom divákov patrí tento festival medzi najväčšie na svete. Fantastická organizácia, bezchybne fungujúca, zvládla všetky zúčastnene tímy a tiež zvládla masu 700-tisíc divákov bez problémov. O súťažiacich bolo perfektne postarané, organizátori zaplatili leteckú dopravu i ubytovanie v štvorhviezdičkovom hoteli, zabezpečili im sprievodný program a ďalšie veci."

Podľa Ľ. Masára bola na mieste zaistená perfektná organizácia a tiež doprava s pomocou polície. „Zároveň ma prekvapila perfektná čistota a poriadok a množstvo upratovacej služby. A samotní diváci boli veľmi nadšení, úžasní. Rusi milujú ohňostroje. Počas našej show dokonca tancovali. A to som sa obával, či som zvolil v povinnej časti Folklór tú správnu hudbu, aby ju pochopili a prijali, a či som vybral dobrý hudobný podklad aj pre voľnú časť.“

Festival so zvučným menom – na sankčnom zozname

Reprezentatívnu účasť zahraničných tímov na festivale si pochvaľovali aj organizátori. „Vidíme veľký záujem o festival zo strany profesionálnych tímov z rôznych krajín. Ešte nikdy sme nemali toľko účastníkov z Európy a tím z USA k nám prišiel po prvýkrát,“ konštatoval Sergej Viktorovič Čemezov, generálny riaditeľ koncernu Rostech, ktorej meno ako hlavného sponzora nesie aj festival.

Podľa Čemezova je účasť na akcii dôkazom, že sa vzťahy medzi národmi môžu rozvíjať bez ohľadu na medzinárodnú situáciu. „Rusko privíta s otvorenou náručou každého, kto by sa chcel zúčastniť na tejto krásnej súťaži alebo prišiel ako divák. Ani politická situácia, ani sankcie nemajú vplyv na takéto podujatia. Vďaka takýmto podujatiam sa vzťahy medzi rôznymi krajinami zlepšujú, čo znamená, že podporujú mier,“ zdôraznil.

Osobitne vyzdvihol účasť tímov zo Spojených štátov a Veľkej Británie. Dodajme, že Sergej Čemezov je aj členom vedenia vládnej strany Jednotné Rusko a ako blízky človek Vladimira Putina a šéf veľkej zbrojárskej firmy je na sankčnom zozname USA a Európskej únie. Je Putinovým osobným priateľom ešte z osemdesiatych rokov, keď obaja pracovali vo východnom Nemecku.

Ako prebiehal ohňostrojový sviatok

Počas dvoch víkendových večerov 18. a 19. augusta 2018 sa vystriedali so svojím programom postupne 4 + 4 firemné tímy reprezentujúce jednotlivé krajiny. Efektnú vodnú show na troch 150-metrových pontónoch predvádzalo farebné umenie vodných fontán v synchróne s hudbou, laserom a svetlami. Každá firma bola predstavená v krátkom medailóne, ktorý premietali na vodnú hmlu, uviedli popis jej show a najvýznamnejšie referencie.

Diváci sa nenudili ani v prestávkach medzi súťažnými vystúpeniami; na vodnej hmle im predvádzali ďalšie umelecké projekcie. Na veľkom stagei vystupovali ruskí umelci a hudobné skupiny.

Na stupienkoch Slovensko, Grécko a USA

Napokon teda bola najvyššie vyhodnotená slovenská firma Privatex Pyro, za ňou sa na druhom a treťom mieste umiestnili profesionáli z Nanos Fireworks z Grécka a z Rozzi Fireworks z USA. Tím z Grécka pritom získal cenu publika na základe zasielania SMS,

Ľ. Masár z víťaznej firmy však pozoroval veľmi pozitívnu divácku reakciu aj na slovenský program. „Nakoniec bol z toho obrovský ohlas. Ihneď po našej show sa k nám zbehli najväčšie ruské média a jednou z najčastejších otázok bolo, čo je to za hudba. Na začiatku montážnych dní ruské média venovali množstvo času tímom z USA, Británie – samozrejme, z pochopiteľných dôvodov. O to viac boli prekvapení po našej výhre. U divákov sme evidentne vyvolali najväčšie emócie."

Odborná porota nám oznámila, že sme vo všetkých parametroch značne prevýšili súperov – ako množstvom variácii grafických obrazcov na oblohe, synchrónom, kvalitou a čistotou farebných efektov, tak aj hudobným podkladom. Získali sme 550 bodov, pričom Gréci 510 a USA 500,“ vysvetlil Ľubomír Masár.

Porotcovia: profesionáli, ktorí robili aj pre olympiádu

V tomto ročníku hodnotila súťaž ohňostrojov podľa Ľ. Masára naozaj nezávislá a vysoko profesionálna porota. Jej členom bol napríklad Španiel Xavier Galan z firmy Igual, ktorá zabezpečila aj program pre záverečný ceremoniál MS vo futbale v Moskve a Olympiádu v Riu de Janeiro.

Ďalšími boli Carlos Macedo z renomovanej portugalskej firmy, Marie Gagnon, šéfka organizácie ohňostrojného festivalu v Montreale či Mihael Bondra z ohňostrojnej firmy z Rumunska a ďalší členovia z Ruska a USA.

Rostech dodal raketové palivo

Skupina Rostech predstavuje konglomerát ruských zbrojárskych firiem dodávajúcich najmä letecké a raketové motory, vrtuľníky a elektronické vybavenie. Jedna z dcérskych spoločností, Vedecký výskumný ústav aplikovanej chémie, vyvinula aj špeciálnu ohňostrojovú techniku, ktorú používali účastníci festivalu v Moskve.

Podľa organizátorov sa tieto ohňostroje vyznačujú mimoriadnou šetrnosťou voči životnému prostrediu. Keďže ich zmesi neobsahujú chróm, arzén a ťažké kovy ako olovo a ortuť, sú pre životné prostredie škodlivé ešte menej ako výfukové plyny z auta.

Slovenskej firme Privatex Pyro podľa slov jej šéfa poskytla počas moskovského festivalu technickú podporu aj firma Boľšoj Prazdnik, ktorá v tomto segmente patrí medzi najväčšie v Rusku.

TS / SK

 

Multimédiá