Hudobný festival Konvergencie, to sú klasické formáty aj interpretačné úlety

Autor Ivana Schwarz september 2018 -
Konvergencie Quartet (vc J. Lupták) vs. Barokksolistene Konvergencie Quartet (vc J. Lupták) vs. Barokksolistene

Čajkovskij, Dvořák a komorné sláčiky, ale aj veci od Vargu a Ursínyho, spontánna Iva Bittová a session s akoby poklesnutou zábavou prenesenou zo 17. storočia. To všetko bude konvergovať na renomovanom bratislavskom festivale.

Pripomenutie vzniku Československej republiky, premiéry skladieb Martina Burlasa (Black Swan) a Ľuboša Bernátha (Večný tmel bytia) na pamiatku Jána a Martiny a, samozrejme, veľké diela komornej hudby, akými sú Schönbergova Zjasnená noc alebo Čajkovského Suvenír z Florencie. Pozvanie na 19. ročník festivalu prijali svetoznámy britský violončelista Robert Cohen, charizmatická Iva Bittová, vynikajúce české Eben trio a dvaja najvýraznejší slovenskí huslisti svojej generácie – Milan Paľa a Dalibor Karvay. To všetko budú Konvergencie 2018 v týždni od 17. do 23. septembra.

Z ďalších hostí pozvanie na festival prijal vynikajúci kanadský violista Juan-Miguel Hernandez, profesor na londýnskej Royal Academy of Music. Okrem atraktívnych komorných programov s renomovanými slovenskými umelcami a koncertu pre deti ponúkne dramaturgia Konvergencií aj projekty a dramaturgické spojenia, ktoré festivalové publikum určite prekvapia.

Hudba a poézia

Hovorí sa, že najdokonalejším nástrojom je ľudský hlas. Ten bude dominovať na otváracom koncerte v bratislavskom Veľkom evanjelickom kostole (VEK), na ktorom zaznejú piesne bigbítového klasika Mariána Vargu (1947 – 2017) v úpravách Vladislava Šarišského (klavír) a cyklus úprav ľudových piesní Folk Songs klasika talianskej povojnovej hudobnej moderny Luciana Beria (1925 – 2003). Interpretkou je charizmatická moravská diva Iva Bittová, ktorá s ľahkosťou prekračuje hranice žánrov i štýlov.

Ďalšia speváčka, Eva Šušková, počas Bratislavskej noci komornej hudby v Design factory uvedie premiéru skladby Ľuboša Bernátha Večný tmel bytia na texty Milana Rúfusa, ktorú skladateľ venoval pamiatke Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. V programe Souvenir vo VEK sa predstaví v kvartete Il tramonto (Svitanie) od talianskeho skladateľa Ottorina Respighiho na poéziu Percyho Byssheho Shelleyho. Po prvýkrát na festivale vystúpi mezzosopranistka Alena Kropáčková, ktorá uvedie Dve piesne op. 91 Johannesa Brahmsa so sprievodom kanadského violistu Juana-Miguela Hernandeza.

Vďaka Dorote Nvotovej Jakubovi Ursinymu ožije na osobitnom koncerte v Novej Cvernovke nespravodlivo zabudnutá hudba nedokončeného muzikálu Peter a Lucia (libreto Alta Vášová, texty piesní Ján Štrasser) z pera Deža Ursinyho a Jara Filipa.

Komorná hudba byť musí

Podľa hlavného hosťa Konvergencií 2018, hviezdneho violončelistu Roberta Cohena, skutočný hudobník nemôže byť bez komornej hudby. Veľké diela i repertoárové rarity sú už tradične esenciou festivalu; tento rok si ich bude možné vypočuť v rámci troch programov – Bratislavskej noci komornej hudby (Bella, Dvořák, Suchoň, Martinů, Bernáth), Zjasnenej noci (Beethoven, Brahms, Schönberg) a soirée Souvenir (Glière, Respighi, Čajkovskij).

Program Zjasnená noc v Design factory voľne nadväzuje na úspešné februárové predvedenie Beethovenových neskorých kvartet súborom Brodsky Quartet. Predstaví diela o. i. dvoch hudobných inovátorov, ktorí tvorili vo Viedni – Beethovena a Schönberga. Beethovenovo Klavírne trio D dur op. 70/1 patrí k jeho najznámejším komorným skladbám. Prezývku „Geistertrio“ získalo podľa mysterióznej pomalej časti, ktorú údajne inšpirovala scéna s duchom zo Shakespearovho Hamleta. Noc a jej tajomstvá sú tiež inšpiračnou témou sláčikového sexteta Zjasnená noc op. 4 od Arnolda Schönberga. Práve na tomto koncerte vystúpi aj Robert Cohen, rovnako ako Milan Paľa, Dalibor Karvay a violista Juan-Miguel Hernandez. Zahrá si tam aj umelecký riaditeľ a zakladateľ tohto festivalu, popredný slovenský violončelista Jozef Lupták, ako aj ďalší vynikajúci intepreti.

Strhujúce sexteto Souvenir de Florence od Piotra Iľjiča Čajkovského patrí k majstrovským kompozíciám pre šesťčlenné komorné obsadenie. Dalo meno záverečnému koncertu, na ktorom opäť vystúpia aj hlavné hviezdy festivalu.

Hudba, o ktorej skoro nič nevieme: alehouse a cantar d´amore

Dejiny hudby išli nielen cestou veľkých mien, ale tiež cez hudbu a piesne neznámych autorov. Hudba existujúca na periférii, hraná v súkromí, vyhradená pre konkrétny účel, občas aj zakázaná. Hudba, na oživenie ktorej nestačí mať noty – a niekedy nie sú ani tie. Súbor Oni Wytars s repertoárom siahajúcim od stredoveku po raný barok tvoria virtuózni hráči starej i tradičnej hudby. Na Konvergenciách zaznie program Cantar d´amore s talianskymi (najmä) ľúbostnými piesňami zo 16. storočia. Zaradená je aj magická melódia, ktorá údajne liečila uštipnutie tarantulou. Spievať bude Gabriella Aiello.

Asi najviac „odviazaným“ programom bratislavských Konvergencií bude v tomto roku sešn nórskeho súboru Barokksolistene, ktorý rekonštruuje hudbu neformálnych prostredí z čias baroka a novoveku. V ostatnom čase sa zameral na hudbu, ktorá v 17. storočí podfarbovala atmosféru anglických hostincov – pubov či výčapov piva „ale“. Tie dali aj názov ich programu Alehouse Sessions, ktorý uvedú v Design factory. Zaznejú na ňom staré ľudové melódie, námornícke pesničky, temperamentná hudba do tanca aj málo vážne adaptácie diel „serióznych“ dobových skladateľov. Hudobníci, ktorí toto všetko predvedú aj so scénickým obohatením, majú skúsenosti z rôznych žánrov od džezu po starú hudbu. Okrem zakladateľa súboru Bjarteho Eikeho tam nebude chýbať ani slovenský huslista Miloš Valent.

„Teším sa, že na festivale po prvýkrát privítame Ivu Bittovú. Jej cesty a cesty Konvergencií sa jedného dňa museli stretnúť. Teším sa aj na konvergenčný debut vynikajúceho huslistu Dalibora Karvaya v Beethovenovom klavírnom triu, na Bjarteho Eikeho so zaujímavým projektom Alehouse Sessions. Mne osobne veľmi milými hosťami sú i Robert Cohen a Juan-Miguel Hernandez,“ povedal umelecký riaditeľ festivalu, violončelista Jozef Lupták. „S Robertom máme dlhodobý a výnimočný vzťah, ktorý sa vyvíjal od vzťahu učiteľ – žiak až po vzťah blízkych priateľov a kolegov. Každé spoločné hranie s ním je pre mňa sviatkom. Tieto spojenia, ktorých je na Konvergenciách veľa, robia spoločný čas tvorenia hudby, stretnutí a vzťahov unikátnym – a verím, že aj tento rok sa táto mágia prenesie z pódia na publikum,“ dodal.

Ivana Schwarz

Foto: Martina Šimkovičová, Matthew Long

Ďalšie informácie o festivale

Generálny partner: Fond na podporu umenia

Hlavný partner: Slovenská sporiteľna, a. s.

Partneri: Západoslovenská energetika, a. s., Bratislavské kultúrne a informačné stredisko a ďalší

Link: www.konvergencie.sk

Pozvánka Ivy Bittovej na Konvergencie 2018: https://youtu.be/i5qZBQPCDEA

Iva Bittová: https://youtu.be/7jkLyXozJ9k

Peter a Lucia: https://youtu.be/ZULkfajjAY0

The Alehouse Sessions: https://youtu.be/3xKIvlwEHcE

Ensemble Oni Wytars: https://youtu.be/mnUd6NB0E_I


Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo