(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Ceruzka alebo klávesnica? Pri písaní perom vstrebávame informácie rýchlejšie

Autor BL september 2018 -
Ceruzka alebo klávesnica? Pri písaní perom vstrebávame informácie rýchlejšie Pixabay

Poznámky napísané pomocou klávesnice počítača sa zdajú byť prehľadnejšie a praktickejšie. Ako je to však naozaj?

Uvedené otázky si kládli neuropsychológovia z technickej univerzity v Trondheime v Nórsku a podujali sa overiť hypotézu, že ručné písanie poznámok prehlbuje schopnosť lepšie uchovávať a spracovávať informácie. Počas dvojmesačného výskumu sledovali proces učenia u dvadsiatich vybraných študentov, ktorým umiestnili na hlavu viac ako 250 senzorov, ktoré sledovali ich mozgovú aktivitu počas písania na klávesnici a počas písania digitálnym perom na obrazovku počítača.

Výsledky experimentu jasne poukázali na to, že počas písania alebo kreslenia rukou boli rôzne časti mozgu aktívne odlišnými spôsobmi a že fyzický pohyb perom uľahčuje učenie. Pohyb perom totiž intenzívne zapája zmysly a vedie k diferencovanej nervovej aktivite, ktorá pri spracovaní informácií zapája vyššie úrovne mozgu“ vysvetľuje pre ntnu.edu profesorka psychológie Audrey van der Meerová.

Vznikol teda elektrofyziologický dôkaz, že mozog človeka je efektívnejší pri písaní perom v porovnaní s písaním na klávesnici. Človek si toho počas písania perom viac zapamätá.

Ideálne je prepojiť digitálne technológie a písanie rukou

Pokiaľ chcete pre seba i svoje deti to najlepšie, potom stavte na kombináciu oboch techník. Dôležité veci, ktoré si budete chcieť skutočne zapamätať, píšte rukou a ostatné na klávesnici.

Alebo môžete staviť na prístroje, ktoré podporujú funkciu digitálneho pera. V súčasnosti je na trhu celý rad tabletov a hybridných zariadení, ktoré umožňujú použitie digitálneho pera, ktoré premenia displej na skicár alebo poznámkový blok. Operačné systémy mnohých prístrojov umožňujú písať na dotykovom paneli ako na papieri. Pomocou rôznych aplikácií možno aj vytvárať lístky s ručne písanými poznámkami, ktoré sú podobné klasickým lepiacim papierikom. Potom sa dajú robiť poznámky a kresliť priamo do akéhokoľvek dokumentu či stránky v prehliadači alebo priamo na ploche. Výrez obrazovky je možné následne zdieľať.

Ak aj vy patríte k ľudom, pre ktorých sú poznámky jednou z najdôležitejších súčastí smartfónu, existuje mnoho aplikácií vhodných práve pre vás.

Vybrané aplikácie na vytváranie a spracovanie poznámok

Evernote – môžete používať ako jednoduchý poznámkový blok, ale aj ako pokročilého správcu pre váš obsah.

Microsoft OneNote – ponúka bohaté možnosti vytvárania poznámok alebo ich triedenia.

Simplenote – Vytvorenie poznámky či zaznamenanie si nápadu používateľsky veľmi prístupným spôsobom.

Neato – ponúka rýchle vytváranie poznámok.

BL

Zdroj: Netky